Islamofòbia o la necessitat de posar-s'hi fulles

"Vivim en un món en què la radicalitat és l’actitud més aplaudida per a la defensa de les pròpies conviccions, oblidant la lliçó aristotèlica sobre la virtut del terme mitjà"

L’odi és probablement un dels instruments més efectius per a la instrumentalització de les voluntats. Ho acaba de demostrar el radicalisme religiós al centre de Barcelona. Aquell atemptat en el qual tots havíem pensat alguna vegada, la hipòtesi amb la qual havíem especulat els darrers mesos sobre un atac virtual, s’ha acabat validant diabòlicament. El que fins dijous passat no era més que una idea vaga sobre un possibilitat s’ha convertit en una realitat agra, dura de pair, una història plena de detalls escabrosos que, en alguns casos, supera fins i tot el guió més terrorífic que haguéssim pogut imaginar, quan només pensàvem que era una possibilitat remota mentre vèiem afaitar les barbes dels nostres veïns de París, Brussel·les o Londres. L’odi l’ha fet possible.

 

Aquesta instrumentalització de l’odi, però, podria no acabar aquí. De fet a les poques hores posteriors a l’atemptat els carrers de Barcelona van viure escenes de tensió entre un grup de persones que es va enfrontar a membres de formacions —sortosament residuals— d’ultradreta que no van tardar ni 24 hores en convocar una manifestació xenòfoba. Ara per ara aquesta generació d’odi, des de posicions religioses o ideologies extremistes, sembla un repte important en l’agenda educativa. Vivim en un món en què la radicalitat (la idea atractiva de sotmetre a l'altre) és l’actitud més aplaudida per a la defensa de les pròpies conviccions, oblidant la lliçó aristotèlica sobre la virtut del terme mitjà.

 

Aquella radicalitat que busca eliminar l’altre, tan totalitària que és incapaç d’entendre que ningú es pot fer un món a mida desfent-se arbitràriament d’allò que no li agrada, no pot tenir cabuda en una societat que, ara més mai, s’ha de guiar pels principis de la democràcia, la justícia i el respecte escrupolós als drets fonamentals de totes i cadascuna de les persones que la integren, sigui quina sigui la seva religió o opció política. La diversitat és part del nostre món i aquells sense matèria gris suficient per comprendre-ho no tindran altre remei que posar-s’hi fulles.
Comentaris
Fat Boy
Li aconsello que llegeixi l'episodi de les Forques Caudines, de Titus Livi, i entendra voste que no sempre la virtut es al mig.
2017
Islamofòbia? Racisme? A veure si haurem de demanar permís per tenir por a ser atropellats, morts a ganivetades o destrossats per una bomba. Els racistes són els islamistes que es creuen de cultura superior, ens deshumanitzen i ens maten com si fossim escarbats. Vostè no és ningú ni té cap dret a acusar-nos de racistes només pel fet de tenir por. És que encara no són prou els morts, ferits i terroritzats? En necessita més per concedir-nos el dret a tenir por?
JRRiudoms
Com va pasar a l'atemptat de l'Hipercor de Barcelona, cal no donar les culpes a tot un col·lectiu (ahir, els bascos; avui, els musulmans). Els assassins tenen nom i cognoms (ahir, ETA; avui, ISIS). Com ahir els criminals no tenien cap raó per assassinar, avui els criminals tampoc tenen cap raó per assassinar. Atentament
ferran
Bones intencions sense esmentar l’arrel del problema que no és altre, que el complex mafiós: TotxoFinancer/TurismePerSaturació/TràficD’il·lgals...Ens hem carregat els oficis i la classe mitjana, que ha estat substituïda per el treball brossa la majoria, més una minoria de privilegiats dins del funcionariat...Estem prostituïts dins d’un gegantesc sector serveis alimentat pels traficants d’il·legals amb connivència de polítics d’aquí i d’allà, que ens està portant cap a la catàstrofe.
Destriant el gra de la palla
Hi ha molts tipus d'intransigència, no només la dels islamòfobs. És urgent esbrinar si, tal com s'ha dit, la CIA va informar al CNI/policia espanyola de la imminència d'un atac a les Rambles, i el Gobern espanyol no va dir res a la Generalitat o els mossos. Si fos així, el Gobern espanyol en pes hauria de dimitir demà mateix.
Josep
Crec què em d'oferir una resposta forta i proporcionada què no vagi en detriment de la llibertat dels ciutadans ni dels musulmans com a col·lectiu. Si fos per mi com a dissuasió fària què tot condemnat (judicialment) o entorn dels abatuts o immolats per terrorisme perdés tota ajuda social present i accès a cap ajuda social futura.
Tomppa
Terme mitja amb islam o feixisme en general es la seva anulavio. Qui vol viure a un pais islamista ? Ni els islamistes!!! Ironia es que quan escapen de paisos islamistes, que a ells segueixen imans i comunistes que els diuen que resta som per anular ... no, que ha de ser anulat es l'islam ( i fexisme en general amb comunisme ).
Ens maten com a gossos al carrer
i a sobre he d'estimar-los?.... Qui odia Qui?
La multiculturalitat als museus
Qui vingui aquí s'ha d'integrar. Prou de mocadors al cap i barbuts amb xilaba que no s'esforcen ni en parlar la nostra llengua. Prou ajudes efecte crida. Hem de ser nosaltres qui triem els immigrants que volem i en quines condicions han de venir i viure. Fins els dallonses d'aquests bonistes tontos del cabàs!
Andreu
L'islam és com el feixisme: té uns dogmes que vol imposar amb la violència si cal i uns col·lectius que no són dignes ni de viure perquè són "inferiors" (els jueus o els homosexuals curiosament en els dos casos, els infidels en sentit ampli en el cas de l'Islam). Buscaries un "terme mig" amb un neonazi? "No matem als jueus o als gitanos, fotem-los només un raig d'hòsties". Oi que no? Doncs amb l'Islam igual.
Narcís ( com n’és posible i com i perquè tenen tants fills que no pas nosaltres .. hom podría pensar cercar majoria temps ha!) ( som plens de lleis igualtat home – dona així com de llibertats individuals i drets fonamentals i .. es permet la cultura ‘ supremacista nasclista ‘?)
Res del que fan quadra : a) si maten/ assassinen l'ésser humà n'és perquè el valoren, li donen transcendència, llavors, per què el maten? b) si vénen de llurs països per raons econòmiques - polítiques, llavors, per què arrosseguen vers ací aquest modus de ser, de fer? c) si posen d' excusa la manca d'integració .. vol dir que tots els que ens hi sentim o som bandejats per raó quina fos tenim ' dret de cuixa sanguinari '? PD: no serà tot plegat venjança, revenja històrica - religiosa?
Marc
L'article està molt bé, però aquí no crec que hi trobis gaire aplaudiments. Només cal que llegeixis els comentaris de les notícies sobre les manifestacions de musulmans contra el terrorisme, estan totes elles plenes d'odi irracional. La gent s'ha tornat boja de cop i ha deixat anar el seu odi i el seu racisme més cruel. I a més creuen que això ho sol·lucionen ells fent fora, matant o prohibint a tot aquell que sigui mínimament proper a l'islam.
Blanca Maria
El 90% de les víctimes del Islamistes són musulmans. No ho oblideu.
Un boig
Marc, l'Islam no és només una religió, és una ideologia que determina fins al més mínim detall la vida quotidiana dels individus. No hi ha evolució possible de l'Islam perquè en teoria ja és perfecte, les dones mai seran res més que una merda perquè el profeta així ho va ordenar, i així tot. Això no és racisme (hi ha musulmans de tots els colors, per cert), és estar contra una ideologia que justifica la mort de qui no pensa com ells. Et sona?
Les societats i governs que no tenen respostes als problemes que encaren
acaben fent us de la violencia. El dogmatismei la ortodoxia serveixen per manipular una població sovint ignorant i pobra. Esclar que no totes les societats pobres son violentes, pero sovint la violencia pren possesió de les generacions nascudes al país. Aixó també es veu en les pandilles a les grans ciutats. Hi ha mala gent que aprofita l'avinentesa i en fa diners( venda de drogues). La responsabilítat personal molt sovint no es un valor que es preui, el grup te el control del individuo.
Ciutadana farta
No estar d,acord, no acceptar , una ideologia que menysprea les dones , maltracta els homosexuals , casa les nenes per força , no accepta l altre, no accepta l,igualtat , les llibertats ni la democracia, no es ser racista, ni islamofob, es ser democrata, i ho serem per sempre , , i ja ni hi ha prou de demagogia, l ,ideologia islamista no ens agrada perque va contra tot allo que defensem a occident i pel que hem lluitat, la llibertat i l,igualtat, pregunteu a les saudis si estan contentes
Joan
Es cert que el terme mig quasi sempre és el millor. Ara be, si que hem de entendre que l'islam te tot el dret de predicar la seva religió, el problema no es això, el problema es que els terroristes son o es declaren islamites i fan posar en dubte els que no son violents ni en tenen ganes de ser-ho. En el si de les seves mesquites hi ha multitud de imams que les seves prediques no son precisament conciliadores ni respectuoses amb el seu entorn, no l'accepten i acaben generant fòbia al nostre mon.
Joan
És cert que que els musulmans no son pas tots terroristes. però els terroristes son musulmans. Vetúa aquí la qüestió.
Jordi Català Sobirà
No hi estic d'acord en el terme emprat: no es pot parlar de Radicalitat quan ens estem referint a altres conceptes com ara fonamentalisme, integrisme o fanatisme. Aquests sí que fan por!
No ho hem votat mai
No ens han preguntat mai en referèndum si volíem que la nostra societat es transformés en el femer multicultural que és ara. On són els principis de democràcia i justícia, davant una imposició que ens afecta i que no ens han deixat decidir?
Jordan Mc
Diuen que dos no es barallen si un no vol, però no expliquen que si l’altre vol lluitar en lloc de baralla hi haurà massacre. Si no ets vols barallar, al menys defensa’t.
EREP
Sempre he pensat que tothom te dret a la vida; pro alguns amb la vergonya del seu deu,es creuen que seràn recompensats hi aquest deu deu estar arrepentit de haber-los creat i que usin el seu nom; era anti-reis catolics, pró ara els hi dono la raó. Fora malaits o millor morts.
Charles
Esto es muy curioso. Todo el mundo se llena la boca de Islamofobia y nadie habla de la Islamofilia (la afeccion acritica por el Islam, el creerse que el Islam es paz porque si, sin haber leido ninguno de los textos sagrados). Mas aqui: https://www.facebook.com/thebanalityofislamophilia/
Ramon
Crec que va ser Saramago que va escriure. Que no hi ha pitjor pecat que mata en nom de Deu, doncs estàs convertint a Deu en un assessí.

envia el comentari