Les nacions pregunten, els estats interroguen

"Si Espanya pot reformar la seva Constitució en una setmana semi-laboral, perquè Catalunya no pot aprovar les seves lleis en una tarda?"

1. El 28 d’agost del 2011 van començar els treballs de reforma de la Constitució Espanyola. Van acabar el 2 de setembre del 2011. En ple agost, als grups parlamentaris els van donar 24 hores per presentar esmenes sobre aquesta reforma. Van ser rebutjades totes de cop, per no perdre temps.

 

2. Soraya Saénz de Santamaría presumeix que amb 24 hores el Tribunal Constitucional pot frenar qualsevol iniciativa del Parlament o del Govern. Des del poder executiu, per tant, s’anuncia què farà el poder judicial i amb quant de temps.

 

3. Legalment, la web del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) no es pot finançar amb diners públics, la de la Fundació Francisco Franco, sí.

 

4. Les diligències per les quals s’estan investigant alts càrrecs del govern a la caserna de la Guàrdia Civil (i no a al jutjat) són secretes.

 

5. El Tribunal Constitucional tombarà la reforma del reglament del Parlament pel qual les lleis es poden aprovar amb lectura única.

 

Si es posen aquests cinc fets a la coctelera, la conclusió és clara: per aspirar a ser un estat, cal actuar com a tal. Si Espanya pot reformar la seva Constitució en una setmana semi-laboral, perquè Catalunya no pot aprovar les seves lleis en una tarda? De fet, tots els països de la Unió Europea disposen d’aquest mecanisme exprés.

 

Sobre els preparatius del referèndum: l’exigència de garanties pot ser un pou sense fons. S’ha d’explicar quin torn farà el conserge del consell comarcal del Bages l’1 d’octubre i en canvi interrogar Jaume Clotet es pot fer sota secret de sumari policial, sense advocat i sense que ni tan sols ho sàpiga el jutge que porta la investigació. Perquè el Parlament ha d’explicar què farà a cada hora i el govern espanyol pot dir, sense més, que actuarà en conseqüència? Doncs exactament per la mateixa raó per la que Joan Ignasi Elena s’ha assegut abans amb la Guàrdia Civil que amb Soraya Sáenz de Santamaría: l’alternativa a les urnes no és la política. Ara ni tan sols la justícia. La resposta a les urnes és la Guàrdia Civil. Lògic si tenim en compte que Elena representa el PNR, tres sigles de tres conceptes que a Madrid no conceben: no volen sentir a parlar ni de Pacte, ni Nacional, ni Referèndum.

 

I compte, que no tot és PP. Al Congrés, el PP, el PSOE i Ciutadans sumen 254 diputats que tenen la mateixa visió: ni pacte, ni nacional, ni referèndum. No contemplen cap votació per Catalunya, perquè no conceben Catalunya com una nació i per tant no hi pot haver cap pacte per la senzilla raó que el pacte és un acord entre dues parts diferenciades i la concepció unitària i unívoca d’Espanya ho impedeix. No ha d’estranyar, doncs, que per més persones que tingui al darrera Joan Ignasi Elena, el que ell representa no només sigui considerat il·legal sinó irreal. I això que, pel que fa a garanties democràtiques, la Catalunya unilateral ja ha demostrat que les compleix totes: ningú no va posar en qüestió la pulcritud del 9N.

 

El dilema doncs, és ben senzill. Només cal contestar-se a un mateix si Catalunya té dret, com la resta de països, a tramitar les lleis per la via d’urgència, si Catalunya té dret a votar el seu futur polític, si se’n pot fer campanya sense que hi interfereixi la policia, en definitiva, si Catalunya té dret a actuar com un estat. I la resposta és binària: o sí, o no. Si és que sí, deixi de perdre el temps: tot el que està passant aquests dies va en aquest sentit, tant la iniciativa des de Barcelona com la reactiva des de Madrid. I si pensa que no, deixi de perdre el temps i de buscar tres peus al gat: vostè pensa que Catalunya és menys nació que qualsevol altra nació del món i per tant tard o d’hora trobarà una excusa que s’amotlli a aquest pensament, com per exemple, que no li han dit quin horari farà el conserge del consell comarcal del Bages el dia del referèndum.
Comentaris
De error en error y tiro porque me toca
Llombart, lee un poquito antes de escribir sandeces e inexactitudes. La propuesta de reforma del artículo 135 de la CE fue realizada el 23 de agosto de 2011 por Zapatero. La reforma contó con el apoyo de más del 90 % de diputados y senadores, lo que facilitó la tramitación. Esta reforma constitucional quedó sancionada y promulgada por el rey el 27 de septiembre de 2011 y publicada en el BOE el mismo día. Un artículo, un mes y mucho más que mayoría absoluta. Y hubo quejas.
Elisenda
Jofre, espero que algun dia conduexis algun programa, ho fans molt bé quan substituexes al Basté, estàs molt informat , t'agrada la política, i no vas dient que t'aborreix el procés i que és un hamster. Ens hi juguem el futur i banalitzar-ho no fa cap bé.
La guardiola de les pensions ja s'ha acabat
Fins ara ens havien dit que si Catalunya s'independitzava els pensionistes no cobrarien les pensions, però què passa si és al revés? Doncs pels qui encara no ho veuen clar, la guardiola de les pensions ja s'ha acabat, i ara, el govern espanyol ha de tirar de crèdit, us penseu que podrà aguantar gaire temps?
Maria
Estan ben malalts aquesta gent! No ho suporten. No podem seguir ni un minut més dins d'aquest estat putrefacte i indigne. Per salut mental i democràtica, pels nostres fills i el seu futur. Marxem!!!
Jofre Llombart
Bona nit. Jamás contesto comentarios de los lectores porque siempre son opiniones, y como tales, libres. Pero me veo obligado a contestarte para desmentir tu falsedad. El trámite del Congreso para reformar la Constitución duró menos de una semana. Fuente: Congreso. Te dejo el enlace donde lo cuenta el propio Congreso. Saludos: http://www.congreso.es/consti/constitucion/reforma/segunda_reforma.htm
Jordi Estelada
Què es pot esperar d'un estat podrit i franquista? No és només una qüestió dels qui governen a Madriz i de la classe política caspanyola; el problema de fons es troba a la mateixa societat caspanyola amb una població totalment adoctrinada: una considerable part perquè és fatxa i una altra part, menys nombrosa, perquè està anestesiada. Per nosaltres els catalans, actuar en conseqüència és marxar i ràpid! Independència o suïcidi. Si volem seguir sent catalans, no tenim elecció.
@Jofre Llombart
Gracias por darme la razón y documentarla. Como se ve en la web del congreso, el trámite de modificación del artículo 135 de la CE comenzó el 26-Agosto (sin contar la propuesta anterior de Zapatero) y siguió todo el trámite, que también incluye el paso por el Senado, ¿o eso no cuenta?. Después se dejó pasar el tiempo reglamentario para que se pudiera solicitar un referendum. Todo esto no me parece muy exprés. Y al final la ley se promulgó el 27 de septiembre. Todo el procedimiento tardó un mes.
Un lliri a cada ma
No hi donguem mes voltes, l'"amo blanc" pot fer i desfer tant, i com, li roti. Fins i tot, si li ve de gust, pot aplicar el dret de cuixa. Els desgraciadets dels indígenes, a callar i a pagar. I quan se'ns pixen a sobre, a riure'ls les gràcies. Au, va, marxem d'una vegada.
Ferran López
Jofre, Magnífic, l'article. Però no entenc per què et rebaixes a contestar en espanyol al troll que t'interpel·la amb incongruències: si t'interpel·la, representa que t'ha entès en català, no?
Joan
Senyor Jofre, s'ha descuidat que la reforma del tribunal constitucional fent-lo executiu és va fer pel mateix procediment de lectura única i avall va. Ha ! te raó, es el tribunal espanyol i allà tot si val i no passa res.
Narcís ( Jofre, permete'm, contestar qui no vol saber res de la " veritat, el bé i el dret/ dret natural ' n'és perdre el temps i embrutà’ns-e .. hi ha massa venut/ comprat i interessat bastard que no pas pro l’ésser humà i col•lectiu, comunitat, tot plegat, poble que patí-eix de valent!)
Aquest estat mai per mai ha tingut honor ni dignitat ni amor propi ni orgull ni autoestimació .. si en tingués deixarien de piratejar-nos/ espoliar-nos i deturar-nos, atès que com poden blasmar/ renegar/ insultar/ escarnir/ blasfemar ( ' catalane hijo put.s ' .. ' sólo miran por ellos, van a lo suyo, se lo hacen todo suyo ' .. . . . ) de qualsevulla cosa catalana i alhora " violar nostra casa catalana i romandre's nostres diners catalans? PD: estat que amaga ser assaltador en qualitats humanes!
@Joan
Si no aportas datos: identificación de la ley, fecha, datos para verificar que lo que dices es cierto, todo se convierte en lanzar la piedra y esconder la mano.

envia el comentari