Legitimitats, xuleria i antidemocràcia

"És prepotent i estúpid pensar-se que el món no s'adona que l'Estat espanyol és un estat en fallida democràtica"

Aquesta setmana he tingut una conversa interessant i il·lustrativa. Dimecres a la tarda parlava amb una parella de francesos que s'allotgen en un hotel del meu poble, la Garriga. Ells -que van demostrar conèixer amb prou detall la situació política catalana- em van preguntar quants catalans són independentistes i què pot passar els propers dos mesos. Les preguntes justes en el moment adequat. Sense deixar-me endur pels desitjos i mirant de ser el màxim d'objectiva possible, els vaig fer un dibuix sobre la situació actual de confrontació amb l'Estat espanyol, de quantes persones -segons les enquestes- podrien arribar a votar sí a la independència de Catalunya, i sobre què significa per a nosaltres la reivindicació del dret de decidir i l'exercici del dret a l'autodeterminació. Al final de la conversa, la conclusió de la parella de francesos va ser clara: teniu dret de reclamar votar però ja sabeu que l'Estat respondrà amb totes les seves armes. I van reblar el seu raonament tot dient: és normal que ho facin perquè són un Estat. Ai las! La resposta no era nova, evidentment, però l'emetia algú que està acostumat a veure com funciona un Estat de tradició jacobina i algú que és radicalment objectiu. I és que com que no els va ni els ve, aquesta parella podia abstreure's de les emocions que ens afecten a nosaltres. Tanmateix, també vam parlar de legitimitats, de xuleria i d'antidemocràcia. Va ser una conversa molt productiva i em va fer pensar en algunes coses. Els n'exposo algunes. 

 

 • És legítim que en democràcia la ciutadania tingui i exerceixi la llibertat d'expressió. Avui dia hauria de ser normal que les persones es poguessin apuntar a una causa, la de la democràcia, per exemple -i fins i tot la de la independència-, sense que les seves idees fossin perseguides, controlades o segrestades. 
 • ​És legítim que el poble català reivindiqui el dret de decidir lliurement, perquè el dret a l'autodeterminació és un dret reconegut internacionalment que permet que els pobles puguin exercir la seva llibertat. 
 • ​És legítim que la ciutadania de Catalunya vulgui veure acomplert el somni de determinar el seu futur votant i acabar, així, amb els més de deu anys seguits de reivindicacions i mobilitzacions. 
 • ​És legítim que la ciutadania treballi per aconseguir un Estat millor i més lliure, sobretot quan sempre ho ha fet de manera pacífica i festiva, esdevenint així un exemple per al món sencer. 
 • ​És legítim que un poble voti quan un 80% de la població reclama poder fer-ho. 
 • ​És molt legítim i és radicalment necessari que la majoria parlamentària que existeix al Parlament de Catalunya compleixi el mandat del poble. 

I en canvi: 

 • ​És xulesc i antic no reconèixer els espais de diàleg -com el Pacte Nacional pel Referèndum- que promouen l'entesa i el pacte entre tots aquells que s'apleguen al voltant de la radicalitat democràtica. 
 • ​És d'una sobreria absoluta fer proclames en un Parlament i que les forces del mateix Estat que defenses actuïn amb impunitat com si no existís la llei
 • ​És de xuleria radical amenaçar amb la justícia i les forces de l'ordre a tots aquells que surtin del que ells anomenen l'"Espanya unida" i a tots els qui posen en dubte el règim del 78. 
 • És prepotent i estúpid pensar-se que el món no s'adona que l'Estat espanyol és un estat en fallida democràtica. 

I encara més: 

 • ​És antidemocràtic perseguir les idees, per contràries que siguin als nostres pensaments. És un error i un abús de poder quan s'exerceix des de l'Estat. 
 • ​És antidemocràtic, i va en contra de l'estat de dret, utilitzar les estructures de l'Estat per lluitar contra les idees i per destruir a l'adversari polític.  
 • ​És antidemocràtic no reconèixer els espais de diàleg que s'han promogut des de Catalunya per poder pactar un referèndum amb un Estat que ni hi ha sigut, ni se l'espera a la taula dels que estan disposats a negociar. 
 • ​És un despropòsit absolut portar a declarar els alts càrrecs de la Generalitat que creuen en la democràcia i treballen cada dia per facilitar-ne l'exercici.
 • ​És antidemocràtic que les forces policials de l'Estat actuïn amb impunitat, fins i tot per sobre del mandat dels jutges, com ho és que aquestes mateixes forces actuïn per crear falses històries i per investigar persones que no han comès cap delicte.

 

Davant totes aquestes amenaces, ofenses i esculls, només podem estar alerta i només podem dir prou. I és que per encarar els dos mesos i quatre dies a venir cal saber que no seran fàcils i que la provocació i l'amenaça estaran a l'ordre del dia. La resposta a aquest estat de coses és la unitat i tenir la convicció que la democràcia i la transversalitat faran fortuna. Cal estar convençuts que no ens esberlaran, ni a nosaltres, ni a la nostra llibertat. Tenim les eines guanyadores a les mans i ningú no ens les podrà prendre.

 

Mentrestant, gaudeixin d'uns quants dies de vacances i esperem que quan en tornarem serà per fer realitat tots els nostres somnis.
Comentaris
Així que els del liberté, solidarité etc.
pensen que l'estat te el dret de no respectable la voluntat del poble que han de servir.
Declaració d'independencia dels Estats Units
Cuando en el curso de los acontecimientos humanos se hace necesario para un pueblo disolver los vínculos políticos que lo han ligado a otro y tomar entre las naciones de la tierra el puesto separado e igual a que las leyes de la naturaleza y el Dios de esa naturaleza le dan derecho, un justo respeto al juicio de la humanidad exige que declare las causas que lo impulsan a la separación. Sostenemos que estas verdades son evidentes en sí mismas.
Declaració d'independencia dels Estats Units
Sostenemos que estas verdades son evidentes en sí mismas: que todos los hombres son creados iguales; que son dotados por su Creador de ciertos derechos inalienables; que entre éstos están la vida, la libertad y la búsqueda de la felicidad; que para garantizar estos derechos se instituyen entre los hombres los gobiernos, que derivan sus poderes legítimos del consentimiento de los gobernados;
Declaració d'independencia dels Estats Units
que cuando quiera que una forma de gobierno se haga destructora de estos principios, el pueblo tiene el derecho a reformarla o abolirla e instituir un nuevo gobierno que se funde en dichos principios, y a organizar sus poderes en la forma que a su juicio ofrecerá las mayores probabilidades de alcanzar su seguridad y felicidad. La prudencia, claro está, aconsejará que no se cambie por motivos leves y transitorios gobiernos de antiguo establecidos;
Juliol 1776
La declaració d'independencia dels Estats Units hauria de ser llegida com un dels documents escrits que ha tingut més impacte al món excepte on son impermeables a tot.
Què pobresa intel·lectual d'article
Si tingués menys de 15 anys, visqués a la Catalunya profunda, on viuen molts més porcs que persones, i no llegeixi ni còmics, potser podria arribar a creure el que diu l'article; article d'un maniqueisme que espantaria a Mani i d'un argumentari de JxSi que tira enrere. Únicament porquerieta pseudo-intel·lectual per adoctrinats. Res.
Estados Unidos rechaza la secesión de Texas porque la Constitución ‘no establece el derecho a marcharse’
"Nuestros padres fundadores establecieron la Constitución de los Estados Unidos ‘para formar una unión más perfecta’ ............. Pero no establecieron el derecho a marcharse. Como explicó el presidente Abraham Lincoln en su primer discurso inaugural en 1861, “considerando la ley universal y la Constitución, la unión de estos estados es perpetua“........... la Constitución, en todas sus disposiciones, vela por una unión indestructible compuesta por estados indestructibles".
La ignorancia
es perillosa.
Xuleria?
Ahir la paraula sortia a l'ARA, avui al mon.cat, si us plau, no contribuïm a la castellanització de la llengua. En català es diu fatxenderia.
@ Què pobresa intel·lectual d'article
No n'hi ha prou en fer servir un traductor automàtic, també s'ha de repassar el text. Com es nota que de català no en saps gens.
A la autora. Tiene usted alrededor de unos 40
¿Y la realización de sus sueños depende de lo que hagan unos políticos regionales, un TC u otras personas? Encima leo que es usted psicóloga. El final de su artículo es de carta a los reyes magos o un anuncio de la primitiva. Entonces cuando pasen los días 1,2,3,4... de octubre y no haya habido ningún referéndum, sólo manifestaciones y cabreo entre los separatistas ¿Qué va a hacer usted?¿Ya no se cumplirán sus sueños? De verdad, señora, parece que tiene usted 5 años...
Narcís ( l'anticrist o covard/prepotent, sanguívor i macarró és qui té Catalunya segrestada i plomada .. pur crim de lesa humanitat!) ( o no hi ha encrueliment moral/emocional, anímic, material i paralització de nostre progrés i, a sobre, que ‘ n’anem de víctimes’ .. anem’s-en ja!)
N'és força més senzill : 1. ' mai per mai país veí ens hi tindrà d'espanyols perquè saben que espanyols són/ han de ser ells en exclusiva que no pas la nació catalana '! 2. espanya n'és qui no ens deixa ser espanyols ni deixa deixem-ho de ser .. només cerca usurpar-nos, plagiar-nos i espoliar-nos! i 3. sos manaies ens fan servir de ninot de pim- pam per prendre el pèl a sos ' espanyolets mil del carrer ' .. aquests a emigrar i aquells de terratinents!
Arizona
Les declaracions a la caserna de Gràcia són una provocació en tot regla. M'agradaria saltar ara mateix, però hem de reservar forces pel moment importarnti no esgotarnos. Setembre/Octubre. Tossuts/des endavant
La
La declaració d'independència d'EEUU es va fer en castellà? No la podies haver traduït al català?
Em va ser imposible a google translate
A qui ho pugui fer que ho faci. Es un text llarg i convido a tothom ho llegir lo, va cambiar el món.
segona esmena
Si la constitució americana ha de ser el nostre model no oblidem allò que fa que tants americans es sentin orgullosos: "Sent necessària una milícia ben regulada per la seguretat d'un Estat lliure, el dret del poble de posseir i portar armes no podrà ser infringit"
De lo bo
s'ha d'agafar el millor. Apendre no fa mai nosa.
I tot es mlillorable
està a les nos tres mans.

envia el comentari