Carles sense por… i la resta?

"Però hi persistirà i farà el pas que cal, sense por i en el moment decisiu? Aquí la clau de volta de tot plegat"

Fa cosa d’un any i mig, quan tot just feia uns pocs mesos que Carles Puigdemont havia començat a rodar com a president, un servidor de vostès va escriure un article, “Carles sense por”, que apuntava al desacomplexament, la fermesa i l’autoconfiança que el nou cap de l’Executiu català projectava. I crec que hi ha persistit, com ens ho ha demostrat via entrevista a Le Figaro aquest dilluns mateix. Diu que “si el constitucional l’inhabilita, no n’acceptarà la decisió” i que “no renunciarem al referèndum, malgrat que el prohibeixi el TC”. I això el mateix dia que la vicepresidenta del govern espanyol tornava a donar una mostra de la gran farsa i eslògan que va ser allò de l’“operación diálogo”. Ha tornat a amenaçar, i punt. Però Puigdemont, a la seva. Això sí, amb un advertiment: “Una participació ridícula equivaldria a perdre el referèndum”. I aquí hi jugarà molt la por dels altres.

 

La Brunete mediàtica de Madrid va fent la seva feina a l’estil de tota la vida. L’ex vicepresident de la Xunta de Galícia, Anxo Quintana, ens ho recordava diumenge via tuit: “Merecemos perder Cataluña. Esa cochina prensa madrileña está haciendo la misma labor que con Cuba”. Citava de Miguel de Unamuno, del 1907. Més d’un segle després, amb operacions “Catalunya”, “(fals) diálogo” i mil i una barrabassades més per part de l’Estat, i amb operacions “intenta-ho de mil maneres” per la part catalana, de fons, seguim allà on érem. El món evoluciona però la manca de respecte de Madrid a allò que representa Catalunya es manté. Davant d’això, per fi les institucions han decidit fer un pas endavant per mirar de respondre a una ciutadania que ha parit una majoria al Parlament (massa justa, sí) i que s’ha mobilitzat al carrer (fins ara) de forma massiva i exemplar. Però hi persistirà i farà el pas que cal, sense por i en el moment decisiu? Aquí la clau de volta de tot plegat.

 

Sembla força estès que Puigdemont no tindrà por i enfilarà cap als compromisos contrets pel seu govern. Però, i la resta? No és cap secret que la ciutadania catalana (i la sobiranista en particular) té les seves peculiaritats, d’entre les quals destaca certa disfunció entre fets i paraules, a l’hora de la veritat. Serà un tomb en aquesta inèrcia un indicador clau per copsar que ha arribat el moment d’un tomb històric de majors dimensions? Sabrem superar la por a assolir allò que diem voler?

 

I els partits sobiranistes? A mi em preocupen molt, les misèries que segueixen descrivint la pugna soterrada però constant, diària i molt prosaica entre els tres partits que configuren l’actual majoria al Parlament. Quines pors els tenallen i els mantenen en la dialèctica partidista i petita de sempre? Sabran identificar-les i transcendir-ne per sumar en el moment clau? La resolució d’aquesta incògnita, junt amb la que implica el conjunt de la ciutadania, marcarà la diferència entre el ridícul que farà perdre o l’acció decidida que pot fer guanyar.
Comentaris
Joan García
I vosté, què farà? Persistirà? Estarà a l'alçada? Jo penso seguir les passes de Carles Puigdemont, per dignitat!
Millor no menysprear la resta de JxSi
JxSi està format per cinc partits i 10 diputats independents: Llach i tal, la gent de l'ANC, Omnium i d'altres. Amb aquests, la CUP i, si vol, Gordó, es comten els 72 secessionistes del Parlament. "Els tres partits que configuren l'actual majoria al Parlament" (Pdecat, ERC i CUP) només tenen 56 diputats; clara minoria.
Ramon
Si tinguéssin un mínim d'honradesa i dignitat, els que tanta merda han llançat sobre el 9N almenys haurien de reconèixer fins quin punt la van cagar i fins quin punt han estat sent injustos. Ja no dic demanar perdó. Però sí reconèixer que allò era l'únic i el millor que es podia fer i que d'haver-ho fet amb un altre esperit i convocat l'endemà mateix les plebiscitàries ja potser seríem lliures.
John Dron (Joan P.)
És la pregunta del milió. Has apuntat amb precisió. Recorda que té al costat en Romeva.Turull i Rull són amics d'Oriol Pujol. No sé què pensar d'ells.
Vosté per on es belluga?
per Barcelona, poster? I dins de Barcelona quins barris frecuenta? amb qui parla cada día? amb "l'inteligensia" de la capital de interesos inconfesables? amb els que han viscut divinament molt temps dins de la mediocritat? No fáci el seu entorn tant petit. Catalunya es més gran que aquest nucli reduit.
Nuria de mexic
Jo estic d.acord amb l. Autor Voldria pensar q tots els sobiranistes aniran a votar Ni q sigui per dignitat. Pero ens falten uns dies inquoetants per saber quants tindran por i quants han entes el moment historic i de futur. Es valent qui actua malgrat tenir por.
Fede49
Ars nomes ji ha un objectiu i aquest es del cami pet a la llibertat Objectius i difetencues entre psrtits !!!FIRA!!!!
MFX
Jo segur que no fallaré. Estalvieu per si cal fer vagues i prepareu-vos per vetllar les urnes. No sé si la gent va entenent que no es tracta només d'anar a votar l dia 1-0.
Enrica
A veure, se suposa que l'expert és vostè! Treballi-s'ho una mica, home. Fa uns anys prometia molt. Esperem que estigui passant una mala època i prou. Ah, i vigili les companyies! Petons
Ararepública
En Toni Aira ho ha clavat, la paraula clau és POR. Tenir-ne o no serà el que farà decantar la balança cap a l'èxit o el fracàs. La por és un sentiment lícit, no es pot jutjar a ningú per tenir-ne i potser les raons son justificades. De fet, crec que Espanya ara mateix té més por que nosaltres. Jo en tinc de por i alhora lluito per la llibertat de Catalunya tant com puc, però...... desconec els meus límits. Ara mateix tinc més esperança que por i espero no defallir. Ens cal coratge, catalans!
Narcís ( n'és l'hora de desampallagar-nos d'aquests delinqüents, d'aquests malvats .. sempre seran contra Catalunya .. només cal veure com se'ns adreçen després de tot allò fet, patit i pagat per a ells!)
Ras i curt: 1. La majoria parlamentària n'és prou, suficient i, a més, absoluta amb 6 punts de diferència ( i de força més mèrit quan som plens d'espanyols!)! 2. I si afegim el munt de mitjans espanyols àdhuc de l'estat ( quan són o també són mantinguts per diners catalans!) contra la veritat, el bé i el dret català .. encara hi té més valor! PD: aquests pobres llàtzers delinqüents fora mida sempre n'aniran junts quan de ser contra Catalunya es tracti!
entranyable
Por i por, de què anem. Potser que canviem el ship. NO US FA POR DE ROMANDRE EN AQUEST PAIS DE CORRUPTES ANOMENAT ESPANYA? NOSALTRES IL·LUSIÓ I A CADA ACTUACIÓ D'AQUESTS CORRUPTES PEPEROS I SOCIATES I CIUDADANUS NI PUT. CAS. HA ARRIBAT L'HORA D'ENCOMANAR VALENTIA COM EL NOSTRE PRESIDENT.
De por res
Els qui hem rebut i hem passat per les comissaries franquistes o l'exili ho tenim clar: de por res de res. I tenint present que la joventut d'ara en una gran majoria està disposada a tirar endavant no sé perquè plantegeu si la gent anirà o no a votar. SÍ QUE HI ANIREM!
Por de qué? de que ens maltractin, espolin, arruinin i que els joves hagin de marxar
de que l'estat ha escurat diners per les pensions i no cobrarem, que intervindran encara més la prensa, el judicial, que facin desapareixer els mossos, que els funcionaris a Catalunya siguin substituits per uns de la "villa i corte" com als millors anys del franquisme, que anulin el programa d'immersió i tornem a sentir alló de "hable usted en cristiano", que els meus fills i nets no tinguin oportunitats. Jo no dubto que Espanya estigui disposada a marxar de la UE per no perdre Catalunya.
Ferran López
Això, home; tu, ves desanimant.
Juanjo
Si en aquestes alçades de la pel-licula hem de parlar, encara, de pormoment, potser que ens ho fessim mirar. Por, sí , de quedar-me.
Carme
He estat a totes les manifestacions des de el 10 de juliol del 2010. Tinc tota la confiança en la gent del meu país. No fallarem.
Maria Teresa
El poble català no fallarem. I ls primera demostració la tindrem el dia 11 de setembre. Fem una demostració del què representem.Inscriviu-vos jo a la diada de l'11 de setembre a Barcelona.No espereu.Que en pocs dies es pugui dir:"les incripcions a la diada duperen a les d'altres anys.

envia el comentari