Turisme

"La controvèrsia sobre el turisme a Barcelona permet endinsar-nos en una contradicció: voler trencar el mirall en el qual sortim reflectits com un d'ells"

És que no som ja tots turistes, un cop ha estat enterrat l'últim i oblidat viatger? Resulta paradoxal que el turisme hagi liquidat a la figura del viatger que va ser, durant segles, l'artífex constructor de mites al voltant del viatge i el lloc, les dues raons que indueixen els turistes a moure’s. Pensar que Venècia avui només és visitada pels turistes per fotografiar la Piazza di San Marco i no per degustar el Bellini que serveixen al Harris Bar, com ho fes en el seu dia l'escriptor Hemingway i viatgers exploradors de la bellesa, com ho van ser Lord Byron, Giacomo Casanova, Stendhal, Paul Morand, Richard Wagner o Ígor Stravinski, entre d'altres, és no entendre que el turista anhela una sort de necrofília, de resurrecció que el transporti a un altre temps. El turista sent ànsia però no sap què i per què. El viatger anhela ser tocat, atrapat per un nou ordre que trastoqui la seva moral i la seva idea dels límits. Alexandre el Gran va ser abans un explorador colonitzat per allò que veia que un conqueridor que sotmetia als pobles derrotats. En el sentit contrari, Hitler era un sagnant i espoliador turista d'Europa. La seva pretensió era acabar amb les diferències, quan el propòsit del veritable viatger és arribar a descobrir-les i quedar fascinat per aquestes. El triomf del turista llagosta és l'apoteosi de la plaga com a concepció del món. Tot allò que no tingui capacitat d'arrasar no pot ser convenientment explotat.

 

La controvèrsia sobre el turisme a Barcelona permet endinsar-nos en una contradicció: voler trencar el mirall en el qual sortim reflectits com un d'ells. És que no som abans turistes que ciutadans? La Barcelona/Eivissa es va imposant, lenta però inexorablement, a la Barcelona/modernista i a la Barcelona/cultural. El debat obert des de l'Ajuntament no ha de ser vist com a amenaça de la Barcelona emprenedora, sinó que ha d'advertir el fet que en alguns llocs de la ciutat prima una desobediència civil de caràcter lúdic que perjudica a tots. Ja l'any 1976, Paul Morand, al seu llibre Venècies, advertia la pèrdua de l'espai sentimental a favor d'un espai per acumular instantànies: "Tantes Leica, tantes Zeiss; És que la gent ja no té ulls? Res envelleix més ràpidament que una ciutat on la proliferació dels turistes determina el seu futur.
Comentaris
Lluís
No m'agraden els països que viuen del monocultiu del turisme de masses. El què s'ha fet a Barcelona i a la costa ha estat un crim.
Narcís ( doncs .. el ' viatger ' es mogui per les pedanies, pels extraràdios , per les afores i pels barris on la gent fa vida d'allò més normal .. però no pas .. per aquests llocs no hi van ni punyetera falta els hi fum!)
Sí .. però cap ' viatger ' es mou per llocs, carrers on no hi van els ' turistes '! Sí .. però cap ' viatger ' surt de les trajectòries turístiques dels municipis per a rejovenir zones buides de ' turistes '! Sí .. però qui més es queixa del turisme n'és aquell que se n'afarta d'exercir-lo, això sí, " poquets i reservats ", no? PD: no siguem espanyols, siguem catalans, així doncs, " siguem i deixem ésser, visquem i deixem viure i fem-hi i deixem-hi fer "!
Ara que us arriba a vosaltres, és un problema! (1)
Sóc d'un poble de la Costa Brava que en els seixanta anys que tinc ha canviat tant que la meva mare no el reconeixeria. Fa anys que tenim cues per entrar i/o sortir per carrertera a l'estiu i els caps de setmana; el preu dels pisos es va disparar fa dècades i molts joves van haver d'anar a pobles de l'interior perquè no podien pagar els preus; la costa és una estampa de xalets i apartaments en comptes dels pins i les roques de la meva infantesa..segueixo?
(2)
Segueixo: la major part dels nostres visitants són de BCN. No dic que no s'hagi de repensar el turisme, al contrari, hi estic totalment d'acord. Ara bé, m'agradaria saber: sereu conseqüents i deixareu de venir a la Costa Brava o a Camprodon cada cap de setmana? deixareu d'anar amb Ryanair a visitar Berlín o París? Teniu pensada una alternativa econòmica al turisme que sigui viable? suposo que no voleu pels altres allò que tant us molesta a vosaltres i proposareu solucions que ajudin a tothom.

envia el comentari