Catalunya serà sobirana o no serà

"Cal celebrar que la jerarquia eclesiàstica catalana es posi al costat de la majoria dels ciutadans del seu país"

Els bisbes de Catalunya han tornat a expressar-se reivindicant el fet nacional de Catalunya i defensant el dret a decidir. En una nota titulada “El moment que està vivint el nostre país”, els dotze bisbes catalans reclamen “que siguin escoltades les legítimes aspiracions del poble català”. Es tracta d’un posicionament acordat per unanimitat en la reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense que s’ha celebrat aquesta setmana al Santuari de Loreto a Tarragona.

 

Aquest pronunciament no arriba en un moment qualsevol. En plena judicialització de la política -aquesta setmana han estat tres els membres de la Mesa del Parlament que han hagut d’anar a declarar al TSJC investigats per desobediència i prevaricació per haver permès la votació del referèndum unilateral a la Cambra catalana- i a poques setmanes de l’acceleració final -el Govern ja ha fixat el 22 de maig com a data límit pel referèndum acordat-, els bisbes catalans fan un pas endavant posicionant-se sobre la situació política que viu Catalunya.

 

És fàcil que aquesta nota tingui alguna que altra conseqüència. Igual que fa el govern espanyol, o fins i tot la diplomàcia espanyola, no seria d’estranyar que alguns d’aquests bisbes catalans rebessin trucades dels seus homòlegs espanyols. Per això també cal celebrar que la jerarquia eclesiàstica catalana es posi al costat de la majoria dels ciutadans del seu país, en la tradició de Torres i Bages o Vidal i Barraquer. És un posicionament ferm i valent. En la nota també reclamen “a tots els ciutadans l’esperit de pacte i d’entesa que conforma el nostre tarannà més característic”. Amén.