La foto: Gabriel i Mas junts pel 'Sí'

"Una imatge de punta a punta del 'Sí', sense complexos ni odis, per una causa democràtica superior. La foto faria història. Aquí i a Madrid"

L’anunci de la licitació de compra de 8.000 urnes és el primer moviment públic i tangible d’un Govern determinat a fer el referèndum i a organitzar-lo de forma col·legiada i solidària. Bon senyal, a l’espera de conèixer quin dia es muntaran aquestes urnes i quina papereta s’hi podrà introduir. Però fa la impressió que aquest gest no respon estrictament a una unitat d’acció independentista tan pura com reclama el carrer, sinó més aviat al repartiment dels èxits o els fracassos entre el PDeCAT i ERC l’endemà del referèndum, quan començarà la cursa electoral i JxSí morirà, sigui quin sigui el veredicte dels catalans. Conceptualment, els partits són eines concebudes per arribar al poder i manar i no pas per fer de crossa de ningú. En aquest sentit, estaria justificada la lògica dels aparells de l’antiga CDC i dels republicans de preparar-se per al proper assalt al poder, si no fos perquè aquesta lògica només és sensata en països que gaudeixen d’una normalitat democràtica absoluta, però no en nacions en perill de ser anorreades.  

 

 

A quatre mesos perquè expiri el termini establert pel full de ruta pactat entre JxSí i la CUP, i sense data i pregunta, cada partit prepara per separat la seva campanya pròpia per al ‘Sí’, fins al punt ridícul de competir per qui anuncia abans els seus plans i quina part de l’electorat pretén monopolitzar en campanya. Revifa així l’eix esquerra-dreta i classes populars-burgesia, un eix que, novament, només té sentit ple en un país normal. El moment és excepcional, cal una campanya política i socialment excepcional com la del Yes Scotland, transversal, unitària i no partidista, amb la societat civil i els partits independentistes treballant colze a colze sense cap altre horitzó que la victòria democràtica del ‘Sí’. Es poden fer diverses campanyes simultànies pel ‘Sí’ aprofitant la penetració de partits i entitats diverses en cada territori, però és imprescindible que es faci sota un mateix paraigua, que podrien gestionar l’ANC i Òmnium, i amb el compromís de no convertir la campanya del referèndum en una precampanya electoral.

 

 

Mentrestant, el focus internacional del procés s’ha desplaçat. Ja no és si els catalans s’atreviran o no a desafiar l’Estat i la Constitució, sinó com reaccionarà Madrid quan es trobi el referèndum i quines línies vermelles democràtiques gosarà traspassar per impedir que els catalans votin. L’única esperança de Madrid i de l’unionisme a Catalunya, que per cert, ja fa campanya pel ‘No’, és que l’independentisme exploti internament, que les desavinences entre ERC, el PDeCAT i la CUP siguin més fortes que la unitat necessària per suportar el setge cada vegada més potent que les clavegueres de l’Estat i la justícia espanyola aplicaran sobre el procés. Hi haurà amenaces, guerra bruta, filtracions, inhabilitacions i pressions de tota mena.

 

 

El Govern, el Parlament i els partits que s’aboquin a convocar el referèndum necessitaran la mobilització constant al carrer. Però alhora, els ciutadans necessitaran proves de lleialtat d’aquestes institucions. N’hi ha una de molt gràfica que encara no s'ha produït malgrat que hi ha hagut ocasions. Una foto que crearia un gran malestar entre els que primen la seva ideologia social abans que l'allibertament nacional, però que dispararia l'optimisme de bona part dels independentistes i faria un mal terrible a Madrid: La cupaire Anna Gabriel i l’expresident Artur Mas dalt de l’escenari en un acte unitari pel ‘Sí’, acompanyats de tots els partits implicats i de les entitats de la societat civil. De punta a punta del sí, sense complexos ni odis, per una causa democràtica superior. La foto faria història. Aquí i allà. 
Comentaris
Maria
Ai Gemma! Hi ha coses impossibles. L'odi de la sra. Gabriel cap al president Mas no ha canviat. Agradarà més o menys la seva persona, però la Gabriel no és "deixe món"
per això caldria que els polítics fossin capaços de fer el que fa la gent al carrer
Anar tot plegats a les manifestacions, demanant la independència, sense cridar eslògans de cap partit polític concret. Com de costum, la classe política creu més important defensar els interessos ideològics del seu partit. Com és possible que no vegin que una imatge així deixaria a l'estat totalment desconcertat?
Josep
Totalment d'acord, i més tenint en compte que tenim l'oligarquia catalana en contra. L'unitat d'acció seria el més intel·ligent a fer...però com diu la Maria l'odi de la Gabriel ho intoxica tot. Ja sabem que l'anomenada esquerra antisistema se sent més còmoda contra el PDeCAT que contra PPSOEC,S, fent li el joc a l'Estat espanyol en tot moment.
Pep
L'odi d'aquesta Gabriel i la seva secta contra el President Mas ( que ja es va abraçar amb un de la Cup i aquest va ser el motiu de q molta gent votes a la Cup
Sandro
El 9N ,el President Mas recibió el abrazo del oso por parte del entonces diputado de la Cup ,ello suposo que mucha gente de buena fe como Yo votáramos Cup el 27S pues no pensábamos que el ODIO de la secta de la Sra AnnaGabriel llegara a los extremos que llegó .ni que decir tiene lo arrepentido que estoy de haberles votado y supongo que el President Más también estará arrepentido de aquel FALSO abrazo que e a tanta gente engañó. La Cup cuanto más lejos mejor
Maria
Jo espero i desitjo que tots els polítics llegeixin sovint els comentaris i entenguin què volem i necessitem els catalans i que siguin coherents amb les nostres demandes. És hora d'anar junts i fer-ho saber al món
Es ser curt de mires no adonarse
que qui defensi la veritat per damunt de tot, serà premiat per l'electorat i qui actui amb egoisme quedarà esborrat de la vida política.
OtgerCataló
Doncs jo també vull veure aquesta foto. Avís, pares, nets, trets i nebots, tots juntes. I després cap a missa de 12 a Gregorio Taumaturgo. Que monos.
Mje
Quanta raó Gemma, sembla mentida que a aquestes alçades, encara algú dubti que la nostra principal força es la unitat, només cal mirar a Madrit per veure com s'ajunten PP/colono's /PSOE quan els convé anar contra les reivindicacions catalanes. Tot i així, vull creure, que fins hi tot a pesar dels nostres polítics, ens en sortirem. Som-hi !!*!!
Narcís ( si fos catalana .. si fos d'esquerra la que sigui .. si fos independentista .. aquesta foto seria el millor per mostrar-ho/ demostrar-ho, i de ben segur, i malgrat tot, per Catalunya, en M. Hble. Sr. Mas no tindria manies en fer-se-la, atès que si no som lliures .. res serveix de res!)
Així és .. " una causa democràtica superior ", però de ben segur a qui no li interessa és a aquesta bona dona .. no sigui que ' llur paperot/ comèdia política ' romangui malament davant no pas els necessitats o explotats sinó davant els envejosos o gelosos ( àdhuc acomplexats ), tot plegat, contra els benestants! PD: res que no pateixin els mateixos políticastres espanyols sinó de què ' pagar imposts d'apostes estatals ', quan l'estat ja s'hi quedà al voltant del 50% de quantitat recaptada?
Pep
Comparteixo casi totalment l'article i com a persona de País que sóc crec que la foto estaria molt bé l'un al costat de l'altra; ara bé no comparteixo en res i en absolut els comentaris reconcorosos dels qui posen la paraula "odi" "tribu" i algun altra calificatiu perquè ni crec que se entenguin a la realitat ni son al cap i a la fi conciliadors de rés. Ni un es un sant ni l'altra una diable ,i viceversa : ni l'una es santa i l'altre un dimoni. En fi: des de Mallorca :cordialitat i endavant!
Pepito
Crec que també ens va bé que a Madrid ea facil la il.lusió que ens barallarem
Anna
Perquè tants comentaris contra la CUP? No estem dient que hem d'anar units? Al cap i a la fi, què ha fet la CUP ? Per la seva causa van canviar de President. I no hi hem sortit guanyant...?
@Anna
Pos no, de cap manera i de fet la CUP es la gran esperança del uniunisme.(tambe an Tarda)
CUPPA BLES
CUP = CNI
FRANK DUBÉ
Totalment d´acord. No obstant, recordeu aquest refrany tant nostre de "LA GUINEU QUAN NO LES POT HAVER.....DIU QUE SÓN VERDES". que és aplicable a les dues formacions. Els del PDCAT que s´oblidin del ARA NO TOCA i els altres que s´oblidin del "PRIMER FER NET". Uns i altres han de aprendre del fracàs de la Guerra Civil. ERC està al mig celestial i li toca fer el paper del bon sastre que ha de cosir dues peces del vestit. que semble que "LES VEU VERDES""..

envia el comentari