La viabilitat de les pensions en la nova República catalana

"El debat no és en la viabilitat del sistema de pensions o en la garantia dels drets reconeguts a les persones, sinó en com garantim i fem més eficient aquest sistema"

Un dels temes que més discrepància ha generat i que més han estat manipulats pels adversaris de la independència de Catalunya ha estat la viabilitat del sistema de pensions, però també l’amenaça de l’impagament de les pensions per part de l’Estat espanyol en cas de declarar-se la independència de Catalunya.

 

Es evident que qualsevol país necessita d’un sistema de protecció social per garantir la cohesió social i la prosperitat. En el nostre cas, ens trobem davant d’un model de repartiment –i per tant de solidaritat intergeneracional- ja que el treball de les persones joves serveix per pagar les pensions de les persones jubilades, que amb el seu esforç i sacrifici van ajudar a tirar endavant el país i van contribuir, amb les seves lluites i reivindicacions, a fer que els que avui treballin ho facin en millors condicions. 

 

En aquest sentit, cal tenir en compte que el problema fonamental és a la partida dels ingressos i no a la de la despesa. Això posa de manifest la importància del model productiu, perquè allò essencial és que hi hagi més actius que passius, però també que les cotitzacions siguin raonablement altes. Per tant, la clau de volta de la seva sostenibilitat és en el mercat de treball. I la pregunta que ens hem de fer és si volem un model econòmic com l’actual, amb sectors intensius en mà d’obra i baixa productivitat, amb una gran temporalitat i precarietat laboral, reducció de salaris, trajectòries professionals intermitents... o per contra, apostem per un mercat de treball de qualitat, amb sectors productius, eficients i innovadors? Aquest és un repte cabdal que la nova República Catalana haurà d’afrontar.

 

D’altra banda, la segona gran preocupació és què passarà el dia 1 després de la declaració d’independència amb les pensions? Evidentment, es poden donar dos supòsits: que la independència sigui pactada amb Espanya i que la transició del sistema de pensions sigui negociada. En aquest cas, les pensions se seguiran pagant amb normalitat i es farà el repartiment d’infraestructures, es reconeixeran les cotitzacions fetes a Catalunya, se signaran els convenis internacionals necessaris... Però també pot succeir que Espanya no vulgui negociar una separació acordada. En aquest cas, això afectaria greument la sostenibilitat del sistema de pensions espanyol, ja que no només Espanya es veuria obligada a seguir pagant les pensions dels pensionistes que resideixen a Catalunya, sinó que Catalunya podria cobrar les cotitzacions dels treballadors i de les empreses catalanes.

 

I per què diem que Espanya hauria de seguir pagant les pensions. Doncs perquè les seves lleis així ho diuen. Ho diu la Constitució, on no es permet la discriminació per raó d’origen o nacionalitat, o també la Llei d’estrangeria, que no exigeix la nacionalitat per tenir dret a les pensions. Però també ho diu el Conveni europeu de Seguretat Social, on es recull l’obligació dels estats europeus a pagar les pensions sense tenir en compte on viuen els ciutadans.

 

Per tant, el debat no és en la viabilitat del sistema de pensions o en la garantia dels drets reconeguts a les persones, sinó en com garantim i fem més eficient aquest sistema a mig i llarg termini amb unes condicions de treballs dignes. I aquest és un debat que el parlament de la nova república haurà d’afrontar per garantir-ne la seva sostenibilitat, amb una clara aposta, des de l’esquerra ideològica, en el sistema de repartiment pels valors de redistribució de la riquesa i solidaritat intergeneracional. 
Comentaris
Narcís ( només caldria país veí no pagués allò cotitzat pels catalans .. i més, quan més els hi ompla ‘ sa borsa ‘!) ( millor seria hagués tocat : 1. si n’és just que qui més ha guanyat/ cobrat, també més pensió rebi i 2. hagin pensions per 8 o per 9 .. i en l’endemig, aturats i sous ni SMI!)
Primer de tot: A) és clar que sí " protecció, cohesió i prosperitat " a nostres veïns, ciutadans, conciutadans i, tant de bo, compatriotes ( aleshores, ja n'hi ha prou de ' paperot ' amb els estrangers .. mentre un de ca nostra pateixi necessitats! )! PD: què més ' productivitat ' que tant de treballador a corre - cuita .. multiplicant-se per 2, 3, 4 i més .. fument munt d'hores interminables .. sent-hi quasi i sense quasi sense lleure.. i amb treballs molt sovint ' forçats ' i/o de pressa!
arton
Realment creus que España continuaria pagant les pensions en cas d´acabar en desacord?Un estat que el que mes li agrada es dir que en donarà cpses i mai ho fà, ni possat per llei con l'estatut- Millor ue tinguem alguna cosa pensada sense comptar amb ningú mes que en nosaltres.
Joan
Las pensiones de los catalanes en un estado independiente estan practicamente garantizadas. Para que eso sea posible, hacen falta al menos dos cotizantes por jubilado, Catalunya sobre pasa De largo ese requisito. Como la media salarial de Catalunya es muy superior a la media espanola, esto hace mas viable Las pensiones en Catalunya, incluso se cobraria un 20 % mas.... Escanya lo tiene crudo sin Catalunya. Visca Catalunya Lliure!!
Cal aclarir....
les coses en cas de incompliment de l'estat espanyol. Ja suposo que internacionalment tindrien que acabar pagant, però el primer més pot ser un xic caòtic.
Ciutadana farta
La discusio no es si españa pagara o no les pensions dels catalans que han cotitzat a l,estat español, españa i qualsevol pais , sobre tot a la unio europea, te l,obligacio de pagar les pensions dels que han cotitzat , siguin nacionals del pais o estrangers, resideixin al pais o visquin fora, hi ha un munt de gent d,aqui que va cotitzar a alemania i a suissa, p ej., i que tot i viure de nou aqui, estan cobrant les pensions d,aquests paisos on varen cotitzar, es un fet que esta passant avui,
Ciutadana farta
Continuacio: el problema es si españa sense els cotitzants catalans podra pagar les pensions als jubilats españols i als catalans que ja hem cotitzat a españa, aquest es el problema real, ho ha de fer, pero podra?, i als que estan cotitzan fins ara ,quan es jubilin els hi ha de pagar la part proporcional cotitzada a españa, podra fer-ho? No se jo, tant de bo pugui, perque te l ,obligacio de fer-ho segons les lleis, la d,aqui i la europea, mala peça al teler , aquest es el problema, si podra,
Joan
Como estoy convencido de que Escanya no podrá ni querrá pagar a los pensionistas residentes en Catalunya..... Por eso tenemos que pensar en la generación de nuestros propios recursos, y eso a día de hoy están garantizados por el razonamiento que hago más arriba. De Escanya no podemos esperar nada y menos si no podrá pagar ni a los suyos..... Se declarará ante los organismos internacionales en quiebra técnica. Nosotros a lo nuestro. Visca Catalunya Lliure !!!
Pacsier
La pregunta es: Si porto deu anys cotitzant a Espanya i deixo de cotitzar per l'independencia, Espanya no pagará una pensión de jubilaciós perque no arrivaré als 15 anys. En el millor dels casos en pagarán com fa França als emigrants, una part proporcional d'alló cotitzat, pero tots sabem que quests imports no son pensións sino petits serrells. Com s'arregla aixó en la nova república?

envia el comentari