Madrid opta per derrotar

"Madrid farà notar, amb la màxima claredat possible, que els catalans no tenen dret a l'autogovern, sinó que l'autonomia és graciable i, per tant, es pot concedir o retirar al marge de quina sigui la voluntat política dels electors catalans"

És ben significatiu que el govern espanyol ni tan sols s'hagi dignat a donar una resposta -la que fos, però una- a la carta que el president i el vicepresident de la Generalitat els ha adreçat a través del diari més llegit a Madrid i rodalia. De fet, per trobar alguna reacció s'ha de recorrer a unes ambigües "fonts de l'executiu", citades per l'agència Efe, en què es repeteix, una vegada més, que el referèndum és innegociable. Pel que fa al PSOE, el mateix. Només s'hi ha referit el portaveu de la gestora (Mario Jiménez, un subaltern de Susana Díaz) en termes despectius i acusant Puigdemont i Junqueras de "desobedients".

 

Tot plegat, un dels últims senyals de què l'estat no té previst dialogar, sinó que ha decidit derrotar l'independentisme català. Som, per tant, a pocs mesos d'una confrontació directa de legitimitats, en la qual Madrid farà notar, amb la màxima claredat possible, que els catalans no tenen dret a l'autogovern, sinó que l'autonomia és graciable i, per tant, es pot concedir o retirar al marge de quina sigui la voluntat política dels electors catalans. Jerarquia i autoritat per sobre de les urnes. No al referèndum i el que diguin els diputats al Parlament tampoc no importa.

 

El que no expliquen a la ciutadania no catalana és que aquesta actitud autoritària també tindrà conseqüències per a ells en forma d'una altíssima inestabilitat política que derivarà en la pèrdua de l'escassa credibilitat econòmica d'un estat tan endeutat com l'espanyol. Aquesta és la clau; l'opinió pública espanyola pensa que el cost de la repressió el pagaran, exclusivament, els catalans. O sigui que potser comença a ser l'hora que algú els informi, de forma realista, de què aquesta factura també la pagaran ells.