"Bah només són dos anys"

"A aquest ritme, es calcula que no serà fins el 2066 que Moncloa pot començar a rebre un president català per acordar un referèndum"

La frase de la setmana. Bé, només de principi de la setmana. A Artur Mas ‘només’ li han caigut dos anys d’inhabilitació. La sentència contra l’expresident de la Generalitat és la mesura perfecta que ha trobat el TSJC per presumir de proporcionalitat. L’Espanya cavernària troba una indecència que ‘només’ l’hagin inhabilitat dos anys per una qüestió, el 9N, que va ser considerat com alta traïció. I no ens enganyem: la resposta global del sobiranisme i de l’independentisme  ha estat tèbia tirant a freda. Sobretot per dos motius: Mas s’enfrontava a deu anys d’inhabilitació i Mas ja no és president de la Generalitat. De l’extrem d’inhabilitar 10 anys un president en el càrrec s’ha passat a ‘només dos anys’ per un expresident. Una cassolada, uns quants tuits,  l’autobús d’Hazte Oir, el sorteig de la Champions, ETA i ja està. Fa només quatre dies de la lectura del veredicte i el càstig a un president de la Generalitat per haver posat les urnes ha quedat en l’oblit. Companys va ser afusellat, Tarradellas exiliat i Mas inhabilitat. A aquest ritme, es calcula que no serà fins el 2066 que Moncloa pot començar a rebre un president català per acordar un referèndum.

 

Però tal com passa amb les embarassades (o ho estan o no ho estan), entre inhabilitació sí i inhabilitació no, no hi ha terme mig, i el veredicte ha caigut del cantó de la inhabilitació. Han inhabilitat el qui va ser president de la Generalitat. I ‘només’ dos anys, sí, però dos anys és la pena màxima que li pot caure per l’únic delicte del qual va ser considerat culpable. Només li podien caure deu anys si també l’haguessin trobat culpable de prevaricació (pel qual sí que es contemplen penes de vuit anys de presó). Aquest divendres, per cert, la fiscalia ha anunciat exactament això: que li sembla injust que no l’hagin trobat culpable de prevaricació i per això recorrerà al Suprem. D’aquesta manera, per ser pràctics, tot el 9N ja quedarà en mans d’aquest Tribunal Suprem: és allà on d’aquí poc s’emetrà la sentència contra Francesc Homs i també és allà on s’haurà de resoldre aquest recurs per la causa de Mas, Ortega i Rigau. Per tant, el criteri quedarà unificat i és d’esperar que el que li passi a un li passarà als altres tres i vic eversa.

 

El cas és que aquesta primera sentència de ‘només dos anys’ la ha dictat el TSJC, un tribunal establert a Catalunya i que percep de millor manera la temperatura ambiental del país. Els fiscals catalans van renunciar a tractar el 9N com a causa penal. No es va actuar fins que va caure tot un fiscal general de l’Estat i fins que es va poder teledirigir la cosa des de Madrid sense filtres. El TSJC ha intentat sempre aconseguir una sentència no irritant per provocar escarment però no nous independentistes. És per això que la sentència, 31 dies, ha estat una de les més ràpides de la seva història. Es volia lliurar de la doctrina del Suprem i que si a Mas li queien 10 anys fos per resolució de Madrid i no pas de Barcelona. Si la sentència d’Homs (Suprem) hagués sortit abans, el TSJC no hauria tingut més remei que clonar els arguments i la pena per a Mas, Ortega i Rigau.

 

Per tant, fins que no arribi la sentència d’Homs o el recurs de la fiscalia a Mas, Ortega i Rigau no se sabrà la pena real i si aquests “bah, només són dos anys” es transformen amb uns “que es fotin, són 10 anys” (Madrid cavernària) o “com s’han passat, li han caigut 10 anys” (sobiranisme). Suposo que aleshores, la resposta serà més contundent que una cassolada i que ANC i Òmnium aniran més de pressa a organitzar una manifestació que a entrar als mitjans de comunicació.
Comentaris
AVIA
tOTALMENT D'ACORD. vOLEU DIR QUE ELS CATALANS ESTEM PROU MADURS PER L'INDENPENDENCIA? CREC QUE NO I ELS FETS HO DEMOSTREN
La resposta no ha sigut més contundent per dues raons, la primera perquè tot-hom reserva forces per al xoc de legitimitats en que caldrà sortir al carrer. La segona perquè s'ha atacat a en Mas per terra, mar i aire, també des del sobiranisme. Qualsevol informació, encara que vingués de les clavegueres de l'Estat, s'ha considerat bona, i l'han convertit en un personatge empestat.
MFX
A veure. No es poden fer cinquanta mil moviltzacions cada setmana. N'hi ha prou en triar dos a tres moments clau, com són quan Espanya inhabiliti Carme Forcadell i la Carme entri al Parlament per presidir la sessió, caldrà una multitud aclamant-la, caldrà ingresar els calerons a l'agència tributària catalana, una altra multitiud fent vaga i tallant les autopistes, manifestant-se o col.lapsant infrastructures. O quan Espanya prohibeixi o impedeixi el referèndum. Cal ser selectiu.
josep bruch
Els catalans hem passat d'almogàvers a eunucs.
Picassoques
Malauradament, en Mas, con a membre de la anterior CDC i ma dreta de Pujol, porta plom a les ales I cal recnoneixer que és una autèntica llàstima. Mapa peça al taler.
Isabel C.
Hi ha un detall que ANC i Òmnium i la part del sobiranisme que ha reaccionat de manera més que tèbia han passat per alt: son molts els independentistes que no són d'esquerres i que ocupem llocs en els que hauran de prendre riscos importants si realment es vol que les lleis de desconnexió no siguin un paper mullat i que el referèndum es faci. Aquesta no reacció que estem veient no ajuda a que aquesta gent arrisqui. Molt al contrari: dissuadeix.
Isabel C.
Hi ha gent independentista no d'esquerres que és de sectors estratègics que són els que determinaran que es pugui votar la independència i que, si guanya, l'Estat català funcioni. Aquesta gent, veient la tèbia o més que tèbia reacció de suport a Mas, Rigau i Ortega (per no dir Homs), se'n guardaran ben bé prou d'arriscar sabent que si no són de l'òrbita de la CUP, ERC o els comuns, es quedaran amb el cul a l'aire davant l'Estat espanyol, la Hisenda espanyola i els tribunals espanyols.
Isabel C.
La patent i palmària esquerranització total del discurs d'Òmnium i ANC, pensada per convèncer Colau i la resta de dirigents dels comuns, serà la tomba del sobiranisme. Perquè no aconseguiran que els comuns apostin ni pel referèndum unilateral ni encara menys per la independència i, de pas, hauran allunyat tot el centre i centre dreta sobiranistes. Poc a poc, anem tornant als anys vuitanta, quan l'independentisme era cosa només d'algunes esquerres que ni tan sols eren majoritàries.
Isabel C.
Es que ANC i Òmnium ja ni tan sols escolten el clam a les xarxes de molts independentistes que demanen que s'obri un compte quan les sentències esdevinguin fermes per contribuir a les multes de desenes de milers d'euros que han imposat als condemnats pels judicis polítics i que seguiran imposant davant la total passivitat dels que som tan responsables del 9N i altres iniciatives com els que han rebut la sentència.
Isabel C.
Què es pensa la gent que passarà si les sentències contra Mas, Rigau, Ortega, Homs i també contra alguns regidors de la CUP, com Comas, esdevenen fermes? Doncs que si no paguen les multes, els embargaran els béns i si no tenen béns per embargar, compliran un dia de privació de llibertat per cada dues quotes diàries de multa. És molt bonic dir no les paguem, però per no pagar-les, cal haver declarat la independència i que aquesta funcioni, que no es quedi en simple proclama.
Isabel C.
I perquè la independència funcioni, els primers que cal fidelitzar són aquells que més hauran d'arriscar i més se la juguen, entre els que es troben molts sobiranistes de l'òrbita ex convergent i ara del PDECat. No dic militants, dic gent que és procliu a votar aquestes sigles en comptes de votar CUP o ERC. Veient el tracta que el sobiranisme que ara porta la veu cantant ha dispensat a Mas i companyia, el més normal és que aquesta gent digui: que les esquerres s'ho facin soles.
Narcís ( no podem anar continuament rere les decisions d'aquest tirà i primitiu estat .. “ hem d’anar cap endavant amb la nostra, ço és, la que ens porti gairebé a ser l’última “!)
No entenc aquest ' toc d'atenció ' .. tenim present el que se'ns fa, tot allò que se'ns fa i .. ben aviat arribarà el moment per a perbocar-ho tot amb més impuls, amb més força! PD: massa manifestacions .. diluirien/ disminuirien la ferma .. la ' traca final ' o quasi final!
Isabel C.
El partidisme i la patent esquerranització d'ANC i Òmniu, les quals ja no representen cap transversalitat i sí els mantres dels comuns i de l'esquerra política, tindrà també un altre efecte pervers: quan toqui mobilitzar-se per Forcadell o per qualsevol polític de partit d'esquerres, molts sobiranistes que no són d'esquerres es poden inhibir. És el que passa quan es trenca la transversalitat d'un moviment i se l'escora cap a un extrem.
Isabel C.
Si observem l'activitat d'ANC i Òmnium en el darrer any, només hi trobarem organització de manis amb els comuns sobre temes en els que no es pot dir que hi hagi unanimitat entre tota le gent sobiranista: des de la qüestió de papers per a tothom passant per la manifestació convocada per la CUP i a la que només hi van convidar partits d'esquerra (inclòs el PSC!!!!) fins a xerrades i col·loquis per tot el territori als que només hi conviden comuns, ERC, CUP i PSC...
Isabel C.
El judici polític a Mas, Rigau i Ortega es mereixia alguna cosa més que una mani de 40.000 avis i àvies en horari laboral, un dilluns al matí. El judici polític a Homs es mereixia alguna cosa més que un centenar de persones que no han de fitxar a la feina davant el TS a Madrid. I això és tot. Com diu l'article, l'endemà era més important el Barça-PSG i el bombo dels quarts de final... Si ANC i Òmnium no mobilitzen, com esperen que la ciutadania reaccioni?
Isabel C.
Picassoques: Vicent Sanchis no era de cap govern de Pujol i ha suscitat el mateix rebuig que Mas entre els cercles que no criminalitzen pas cap relació amb Pujol, sinó el sol fet de no ser de la única ideologia que es pot ser a Catalunya si no vols ser criminalitzat: d'esquerres. No es tracta de si Pujol o no Pujol. Es tracta de que estem vivint a un país en el que si no ets d'esquerres, no tens dret a res. Per començar, no tens dret a opinar sense rebre un allau d'insults.
Isabel C.
MFX: com dic en un altre comentari, la tèbia reacció als judicis polítics contra Mas, Rigau, Ortega i Homs, que en el fons amaga una actitud ferotgement partidista, rebrà com justa compensació que a les mobilitzacions per Forcadell i altres, rebin el mateix tracte per part dels que no simpatitzen amb partits d'esquerres. La desafecció només sembra desafecció. La insolidaritat només sembra insolidaritat.
A l'amiga Isabel C.:
Tampoc la seva és una actitud exemplar, que diguem! Em sento molt despreciat per vostè quan diu que la concentració de suport a Mas, Ortega i Rigau davant dels Jutjats va ser petita i de jubilats. Tota la meva família i molts -moltíssims- amics i coneguts no vam anar a la feina aquell matí per ser-hi a la concentració, renunciant a part del sou. I no som del PDECat ni de lluny! Deixi de ser tan negativa i parcial, sisplau, que atempta contra la unitat i escampa desànim, enlloc d'animar i unir!
Benvolguda Sra. Isabel C.
Dient que tot no eren res més que pensionistes davant el TSJC està donant vostè a entendre que no es van mobilitzar ni les pròpies bases i votants del PDECat, ni tampoc de l'antiga CDC! O és que vol dir que aquests partits només tenen jubilats? Com pot retreure-li res a ningú, si ni les seves pròpies bases es mobilitzen? Em sembla que va molt errada, Sra. Isabel C.! La concentració davant del TSJC va ser pionera a l'estat espanyol i obre camí.
Què fa l'ANC??????????
La deriva burocràtica de l'ANC sota la cúpula actual encapsalada pel buròcrata benintencionat Jordi Sánchez és una rèmora en l'actual moment decisiu. Sisplau, que tornin les dones carismàtiques i valentes a la direcció i revolucionin i dinamitzin tota la organització! No es tracta de fer oposició o pressionar al govern, sinò de dinamitzar la societat amb força, valor i enginy i activament i entusiàstica i unitària pel referèndum!
Contrarrestem la doctrina del shock!
Sense contradir la necessitat de jutjar i desterrar fins l'últim brí de corrupció que aparegui: qui no vegi que la coincidència al mateix temps de tots els judicis (9N, cas Palau, 3%, Pretoria), just quan culmina el procés independentista, respon a la "doctrina del shock" que tan bé va posar al descobert l'escriptora i activista canadenca Naomi Klein, és un beneït! S'els fa coincidir massivament per provocar un "shock" a la població que la desarmi i desanimi de lluitar pels seus drets!
Pere de Kaltruku
Al mas &Companyia, se'ls ha sacrificat,pero la historia els farà herois.A la hora de la veritat, veurem que fan els altres polítics; veurem si es mullen o segueixen secs; el poble de Catalunya s'ha mullat cada cop que ha sigut necessari,sortin al carre. No se que esperem ara, i no fotem el camp.Tinc 86 "tacos" hi no vui marxar d'aquest mon sen un súbdit Castella.
@Isabel C. Estem vacunats de tòxics com tu.
Amiga Isabel C, el seu discurs no cola, encara que reconec que el te ben treballat. No conseguirà els dos objectius que preten: trencar la transversalitat enfrontant posicions polítiques (esquerres versus dretes) i desacraditar l'ANC i Omnium. Això ja ho fa la Vanguardia i El Periodico i el Cuní i etc, etc. El nostre és un PROCÉS GUANYADOR, malgrat les toxicitats que gent com vostè pretenen inhocular-nos.
Joan
He quedado mareado con Isabel C., esta noche no podré dormir. Esta Sra. Es como una nuve toxica, y ya sabemos que es lo que pretende. Todo es muy simple, si queremos la independencia nos la tendremos que ganar, y ello pasa por Manifestarnos en los momentos adecuados. No hace falta que esta Sra. Nos diga que es lo que tenemos que hacer. Cuando llegue el momento clave, los catalanes sabremos estar a la altura del momento. Visca Catalunya Lliure !!!
MontseC
@IsabelC en general estic bastant d'acord amb la majoria dels comentaris que has fet. És massa l'odi que des de tots els mitjans i comentaris s'ha escampat contra l'antiga CDC, i especialment contra el President Mas (el Polònia per exemple cada dia fa més fàstic). Ningú és capaç de preguntar-se que hauria estat de Catalunya sinó hagués existit CDC, hagués sigut una trista calcomania de València i les illes, infectada de PPPSOE. Pel que dius de la manifestació davant del TSJC no estic d'acord.
Ramon
Un post anterior afirma que Artur Mas té plom a les ales... perquè se'l vincula amb Jordi Pujol! Home, molt pitjor seria que se'l vinculés amb l'antipujolisme, no? Ballo la conga per tots i cadascun dels antics antipujolistes que figura que han deixat de ser botiflers però continuo fiant-me més de qui va estar del costat de Jordi Pujol. Me'n faig creus, per la mena de "patriotes", la fauna amb la que se suposa que hem de tirar endavant el procés sobiranista.
Ramon
Pretendre que l'haver set al costat de Jordi Pujol ara et posa "plom a les ales" no és comprar només l'actual guerra bruta d'Espanya contra Convergència sinó comprar la guerra bruta d'Espanya contra el catalanisme polític des de fa dècades i dècades ençà. És comprar-li l'hemeroteca sencera a l'escarabat del Triangle. I després aquests són els que van fent acusacions de perjudicar la unitat sobiranista.
Pepo
Aquell que es pensi que ara, perquè hi va haver gent que es va lucrar en l´etapa autonomista espanyola, el Poble s´agenollarà i demanarà càstig etern i seguir de genolls davant España, crec que s´equivoca de mig a mig, o és que potser creuen que som masoquistes o quelcom semblant?
Ramon
A qui et refereixes, Pepo? Qui dius que va "lucrar-se"? De quina merda concreta de les clavegueres espanyoles en fas seguidisme?
Els catalans
Senten que tenen la legimitat per actuar com un govern, no com a reaccionaris a un poder extern.
Ramon
El seguidisme (i pitjor encara: la complaença) de les esquerres independentistes, vull pensar que no totes, tant de bo que només siguin militants de partit, amb la guerra bruta d'Espanya contra Convergència és senzillament insostenible. Prou, per déu, prou! Però el més irritant és quan compren la putrefacta porqueria de les clavegueres espanyoles presentant-se com els purs i nets perquè a ells no els treuen res. Si no us treuen res, carallots, és perquè no van a per vosaltres.

envia el comentari