Urkullu i Otegi interpel·len Madrid

"El govern espanyol faria bé d'escoltar les peticions "d'altura de mires" que feien, amb total encert, Urkullu i Otegi"

El desarmament total d'ETA el proper 8 d'abril és un anunci històric. I ho demostra el fet que, un cop que el diari francès 'Le Monde' ho ha fet públic, les reaccions per part d'institucions, polítics i societat civil d'arreu han estat immediates. Dels primers en comparèixer ha estat el portaveu d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que ha demanat als governs espanyol i francès que "no posin obstacles" al desarmament de l'organització armada, i ha fet una crida "a que tothom estigui a l'altura del moment històric, del repte, de la gran finestra d'oportunitat que s'ofereix al país perquè el desarmament es produeixi en un termini breu de temps". Poc després compareixia el lehendakari Iñigo Urkullu, que feia una petició similar. Urkullu ha demanat "altura de mires” als governs espanyol i francès perquè el desarmament d’ETA arribi a “bon port”.

 

Dos líders bascos de ideologia diversa demanant coses semblants. Molt semblants, si no idèntiques. Dos líders que, en aquest moment històric, fan prevaldre els interessos del país, per sobre d'ideologies, partits i històries personals. Una resposta molt diferent de la del govern espanyol, que encara aquest divendres al migdia mantenia una postura de "cautela" i insistia en la dissolució d'ETA. Aquest és un objectiu necessari, però el govern espanyol faria bé d'escoltar les peticions "d'altura de mires" que feien, amb total encert, Urkullu i Otegi. 

 

Tot i això, aquest anunci suposa una bona oportunitat per reconèixer el dolor aliè. El de tothom. Reconec que humanament comporta un esforç ingent, fins i tot de vegades resulta impossible. Però també en aquest sentit cal tenir present "l'altura de mires", per avançar i consolidar un escenari que, a hores d'ara, desitja tota la societat civil, a Euskal Herria i més enllà.