Una escala i un tornavís

"L'antic líder del sector catalanista del PSC ha derivat en un personatge ben poc honorable, capaç de negociar amb els símbols del país i amb la llengua catalana per tal de mantenir-se com a alcalde de Lleida"

És ben trist l'episodi d'Àngel Ros delegant en uns voluntaris l'acció de descollar les plaques franquistes, amb escala i tornavís, que encara queden en alguns edificis de la ciutat. L'antic líder del sector catalanista del PSC -ara amb camisa nova- ha derivat en un personatge ben poc honorable, capaç de negociar amb els símbols del país i amb la llengua catalana per tal de mantenir-se com a alcalde de Lleida, encara que sigui a costa de cedir a les reclamacions identitàries de Ciutadans.

 

Aquesta actitud és la que està deixant una institució tan important com la Paeria ancorada en convencions antigues, com el manteniment de fins a nou alts càrrecs i afectes a la dictadura franquista dins del nomenclàtor de la ciutat. En aquest sentit, el socialista Àngel Ros i el convergent Ferran Bel, alcalde de Tortosa, s'estan quedant sols defensant -amb excuses de poquíssim nivell- la simbologia franquista que van deixar quaranta anys de dictadura a les seves ciutats.

 

La societat catalana ha girat full d'aquells pactes que van permetre la continuïtat institucional entre la dictadura de Franco i el règim del 78. Resistir-se al canvi, com fan Ros i Bel, anticiparà el final de dues carreres polítiques que s'esvairan sense deixar record, exactament igual que els símbols que encara protegeixen.