De terres apartades, mentides a cabassades

"El Tribunal Internacional de Justícia no ha reconegut mai un dret general, per les comunitats polítiques que s’autoqualifiquen de “pobles”, de decidir unilateralment el seu destí"

Dos intel·lectuals i polítics independentistes quebequesos (Daniel Turp i Jean-François Lisée) estan fent mans i mànigues per parlar davant dels micròfons dels mitjans de comunicació catalans, a 'El Món' i a TV3, tractant de fer aquí el que no han pogut fer a casa seva. Han vingut a Catalunya a pronunciar un discurs ideològic que s’amaga maldestrament sota una lectura superficial i inexacta del dret internacional.    

 

El seu discurs és ideològic en tant que enalteix una veritat parcial en principi indiscutible. És veritat que el Tribunal Internacional de Justícia va emetre un dictamen consultiu el 2010 sobre un assumpte referit a Kosovo. El problema rau en la interpretació que fan d’aquesta decisió. 

 

Transvestint el raonament dels jutges, i sense prestar un segon d’atenció al context particular de la tragèdia iugoslava, afirmen que tots els pobles i no només els pobles oprimits o colonitzats, poden reclamar el dret a esdevenir Estats sobirans i independents. Per tant, tal com defensen, el poble català està autoritzat pel dret internacional a decidir per si mateix i pot escollir, en aplicació d’aquest dret, esdevenir un Estat sobirà i independent. (Afegeixen a aquesta interpretació dubtosa el que hem de qualificar de bufonada intel·lectual, això és, que la constitució espanyola infringeix el dret internacional! Ah sí, de veritat?)   

 

El Tribunal Internacional de Justícia no ha dit mai això. Aquesta decisió es referia a una qüestió molt precisa, com el fet de saber si era possible que el dret internacional prengui nota ex post facto de les conseqüències jurídiques d’una situació de fet donada. Així, el Tribunal s’ha curat en salut subratllant que “no té perquè, responent a la qüestió que se li plantejava, pronunciar-se sobre si el dret internacional atorgava a Kosovo un dret positiu de declarar unilateralment la seva independència, ni, amb més motiu, sobre si el dret internacional atorga en general a les entitats situades dins un Estat existent el dret de separar-se’n unilateralment.”  Aquesta afirmació no pot ser més clara. El Tribunal Internacional de Justícia no ha reconegut mai un dret general, per les comunitats polítiques que s’autoqualifiquen de “pobles”, de decidir unilateralment el seu destí

 

Aquests matisos, però, tenen poca importància pels profetes quebequesos. Com deia Alexis de Tocqueville, “L’esperit del poble només fa seves les idees simples. Una idea falsa, però clara i precisa, sempre tindrà més força en el món que una idea vertadera, però complexa". El dret relatiu a l’autodeterminació dels pobles és complex, precisament perquè els reptes són majors. Però els nostres pelegrins quebequesos treuen profit de la simplificació o, encara més, del populisme.  Els permet alimentar el foc de la revolta catalana, realitzant a través del poble català el vell somni esvaït d’un Quebec independent. De forma tràgica, ho fan menystenint les conseqüències dels seus propòsits en el clima polític català, amb un esperit de convicció que ofega el seu deure de responsabilitat.    

 

Això vol dir que un intel·lectual estranger no pot dir res sobre la situació hispano-catalana? En absolut. Indubtablement, fins i tot per un federalista convençut com jo, l’actitud de Madrid és desconcertant. El govern de Rajoy viola una de les lliçons fonamentals de la història del dret constitucional occidental: no ha entès que per consolidar el poder, cal saber-lo limitar. Si hagués tingut la intel·ligència d’autoritzar el referèndum quan es va reclamar inicialment, molt probablement hauria guanyat el NO. El seu prestigi i la seva autoritat moral haurien sortit reforçats. Si hagués tingut la intel·ligència de no querellar-se contra Artur Mas hauria pogut reforçar el seu poder mostrant que era prou savi per saber quan abstenir-se de recórrer-hi. Aquestes conclusions es fonamenten en una observació de la realitat política i no en elucubracions jurídiques.

 

Daniel Turp i Jean-François Lisée han presentat més aviat com una veritat de l’Evangeli una interpretació del dret internacional amb la qual pràcticament ningú combrega, fora de l’àmbit restringit dels independentistes zelotes de tota mena. De fet, la seva interpretació és tan convincent com la teoria que sosté que les aurores boreals són el resultat del reflex dels raigs dels sol sobre l’esquena dels arengs...  

 

Espanya i Catalunya viuen moments dolorosos, sota el record terrible d’una guerra civil. Un intel·lectual o polític estranger hauria de saber mesurar les seves paraules i recordar que les seves pròpies opinions no equivalen, per si mateixes, al dret públic internacional. En la mesura en què es fonamenten en una lectura superficial i errònia del dret, no són res més que una opinió particular sense interès.
Comentaris
RHC
Senyor Leclair, no sé de quin pais ve, ni quin es el seu coneixement de com es l'Estdo Español. Però creure que aquests estat pot ser algun dia Federal, es un acte de fe, totalment esviaixat. Cap Partit dels dos partits polítics que s'han repartir el poder duran 40 anys, ni creu, ni sap, ni vol saber res de federalisme. Tant mateix com a minim el 48% dels [email protected] ja hem passat aquesta pantalla. Jo vull deixar de ser indepe, perquè vull tenir un Estat Propi. Com ho arreglem això? Votem?
quin
Quin pamflet més repugnant i ple d'odi...
We the people..... Sr. Leclair, We the people.
El comentari de terres apartades també s'els pot aplicar a vosté.
Narcís 1 ( si Quebec patís allò que pateix Catalunya/ PPCC ..)
Ras i curt: 1. Tenim altre origen, història, territori, llengua/ idioma/ llenguatge, cultura, usos i costums i modus de ser i de fer així com dinàsticament pseudoconfederada i més endavant ' entrada a matadegolla ' fent-nos-en ' taula rasa '! 2. la nació natural catalana, després política o catalanoaragonesa, sempre estigué força per davant en desenvolupament i civilització, sia científica, sia política, que la castellana amagada sota el mot espanya!
Jordi Català Sobirà
Això va de democràcia i té a veure amb la situació de conquesta que va perpetrar Castella sobre Catalunya, amb la consegüent colonització i intent d'assimilació total del poble català al poble dominant que és el castellà després disfressat d'espanyol. La gent versada en dret pot donar-hi voltes i voltes amb els seus sofismes i abstraccions legalistes, cosa que els allunya del sentit comú més elemental. La seva és una forma de posar-se del costat del dominador, a qui reten tribut sense embuts.
Narcís 2 ( trobo bé sigui ‘ clasista ‘ .. però sigui-ho amb els espanyols per sa ruqueria o/i maldat que no pas amb qui els sofreix o catalans!) ( i, malgrat ‘ titulitis ‘ .. “ més sap un ase a ca seva que cent savis a casa d’altri “! ) ( si ve a ajudà’ns-e, agraïts! sinó ‘ fumi al camp ‘ i de res
3. massa centúries fum de suportar la ‘ llei de la força ‘ de baixa estofa o vessament de sang covard que no pas del raonament ni de bon tros de la veritat, el bé i el dret, dret natural! 4. estat veí mai ha sabut de DDHH i de democràcia que sí només de manaies, reis absolutistes, tirans, sàtrapes, cabdills i sinònims, a més de fàctics! i 5. no podem seguir ni un segon més anihilats, espoliats, difamats i befats .. de desagraïment i absència de qualsevulla reconeixença, ni cal esmentar-ho!
Moragues
Quan parli de dret internacional abans d'insultar a altres, el que te que fer és informar-se be, i per mostra llegeixi l'entrevista que surt en un altre mitja (vilaweb) del relator especial de l’ONU en drets humans Alfred-Maurice de Zayas on explica que Catalunya te tot el dret del mon a la seva autodeterminació, i veurà com l'únic bufó amb infules d'intelectual és vosté.
I tot i així...
I tot i així Kosovo és independent. I en el darrer segle cada cop hi ha hagut més independències. Mal que li pesi a un federalista convençut com vosté (deixi-m'ho posar en dubte que sigui tant federalista). Finalment li voldria recordar que per federar-se han de ser dos, i el poble espanyol no en té cap intenció.
L'article seria interessant i digne de consideració si no insultés als seus rivals polítics, mostrant que la realitat que exposa és subjectiva.
MAG Arts - Ceret
En Espagne le fédéralisme ?, actuellement impossible, il n'est pas envisageable ..., manque une génération , au minimum ; Ne pas voir clair ce aspect, c'est ne pas connaître la réalité de l'Espagne. Donc, l'unique façon pour la Catalogne d'évoluer et de s'en sortir de l' expoliation economique et culturel , c'est l'indépendence.
AliBay
Jean, aquí no s'està parlant de drets sinó de què és poble i què no. Per als castellans, Espanya és el seu territori natural, la reconstrucció del presumpte regne visigòtic unificat del que se'n reclamen hereus. Per tant, el sol fet de preguntar als catalans és reconèixer que som una cosa diferent d'ells, encara que després sortís un NO com una catedral.
Ferran
Sembla un pamflet signat o subvencionat per les clavegueres de l'estat veí.
No s'equivoqui senyor Leclair
Senyor Leclair, o ignora profundament l'autoritarisme i la concepció castellana i gairebé teològica d'Espanya que conrea el nacionalisme espanyol o és un cínic. Perquè, com ja l'hi han recordat, de federalisme a Espanya no n'hi ha ni se l'espera. Això, senyor Leclair, va de democràcia, no s'equivoqui, de res més que de democràcia. No voler veure-ho és posar-se del costat dels supremacistes, dels hereus del franquisme, dels nostàlgics del "imperio", dels intolerants. Dels dolents de la història.
Carles Viñals Casado
Cada día una nova sorpresa, i cap d'agradable. Què potser els digitals independentistes consideren obligat, per allò de la pluralitat d'opinions, incloure si més no un columnista en el paper d' "advocat del diable"? Ja en el cas de DIRECTE CAT, vinc preguntant darrerament quin pito toca en aquell digital un "col.laborador" com Ricard Biel, la missió del qual no sembla ser altra que denigrar els líders independentistes i insultar obertament els independentistes i els catalans en general.
Carles Viñals Casado
Responent comentaris anteriors: No sembla un pamflet pagat per les clavegueres de l'estat; ho és. I no ignora res; és un cínic que ha passat per EL PAÍS i EL PERIÓDiCO abans d'aterrar a EL MÓN. La pregunta adient és: Què fa aquí?
Fart d'hipocrites
Efectivament, em sembla molt que qui fa el "pallasso" és l'autor d'aquest "article". El dret dels pobles a l'autodeterminacio no l'estableix la Cort Internacinal de Justicia. L'estableix la Carta de les Nacions Unides i forma part del Ius Cogens. Ah, i, que quedi clar, la "constitució caspanyola" no viola el dret internacional. Qui el viola, i a més, barroerament, és el TC, el govern del PP i els seus esbirros de l'aparell de l'estat.
lo Rafal de costa
Vostè passa per alt que nosaltres som precisament un poble oprimit i col.lonitzat. El desconeixement d'aquest fet només pot obeir a dos motius: o no sap del que parla o a una intenció de desvirtuar amb lo qual cau en el mateix error que els qui acusa. Ja estem desmamats senyor Leclair
Arnau Estanyol
Si un poble vol ser lliure qui ho ha d'impedir? Què no és un dret implícit a l'ésser humà buscar lo millor per a ell individual i col·lectivament?. Que no tenim dret a buscar la felicitat? Quin infern de mon vol vostè per a que visquin els demès?
Els pobles
són sobirans! Les lleis NO! És tan senzill com això! El federalisme a Espanya mai se l'ha fet seu cap espanyol i avui encara menys! Sempre es parla de la guerra civil però aquest senyor no diu que la situació actual ve derivada del que succeí al 1714 on els drets i llibertats catalanes van ser esborrats de la història! ·"Cataluña es tierra conquistada" deia Fraga!!! Fotem el camp d'una maleïda vegada!
Marc
... i de terres llunyan es ve aquest senyor que es declara federalista a alliçonar-nos sobre democràcia. XD

envia el comentari