Espanya fraterna i gens nacionalista

"El conflicte català també està afectant i molt al creixement d'una neurosi nacional a Espanya"

Gran setmana per l'Espanya fraterna. Mentre el futur del PDeCAT es juga irònicament en una Ciutat de la Justícia construïda segons que sembla amb comissions il·legals, el Regne d'Espanya ha viscut una onada de fraternitat plurinacional.

Tot va començar per un programa d'humor de ETB. Allà es van fer comentaris sobre els espanyols que tot i ser un país gens nacionalista, van ferir el seu orgull nacional fins al punt de descarregar una revenja patriòtic sobre una actriu, Miren Gaztañaga. L'oligopolística Atresmedia, del Grup Planeta va fer un comunicat desmarcant-se de la feina de Gaztañaga en una pel·lícula del grup a punt d'estrenar-se. A Espanya ho sabem tots, no hi ha nacionalistes però com els hi toquis el voraviu patriòtic et fan ràpid un Fenando Trueba i t'arruïnen la carrera cinematogràfica. La cara progre del mateix grup (La Sexta) relliscava també amb una presentadora disculpant-se per haver saludat en català a un company a una connexió "aquesta tarda intentaré fer-ho millor" va dir la periodista. Plurinacionalitat a tope.


Una mica més al nord, en Benidorm, un ciutadà va ser detingut per adreçar-se a uns policies en la llengua co-oficial o vernacular o autonòmica. És a dir, en català. També, a la capital de la província, han restituït les plaques franquistes d'alguns carrers de la mà d'un alcalde socialista amb la democràtica intenció de "acabar con el debate".

 

Bona setmana per insistir en allò de la "nació cultural" amb la que vol recompensar-nos Patxi López als catalans si ens portem bé. El diputat de Ciudadanos Juan Carlos Girauta ampliava els límits de la "nación milenaria" espanyola dient que "Cuba y Portugal són España". Tot això mentre el govern del PP confirma que baixarà l'IVA dels toros al 10% mentre manté el 21% del teatre.


Però a qui li pot interessar la cultura si tenim l'esport? Recorden allò de "soy español, ¿a qué quieres que te gane?" Bé. Aquesta setmana també han guanyat l'afecte de l'atleta Adel Mechaal nascut a Tànger que ja ha corregit les seves desviacions patriòtiques. Mechaal passava per ser un "independentista" que corria, és clar, amb els diners de tots els espanyols. Ara ja s’embolcalla amb la bicolor, no fos cas.

 

He fet aquest repàs una setmana pròpia del patriotisme constitucional espanyol per destacar que el conflicte català també està afectant i molt al creixement d'una neurosi nacional a Espanya. Tinguem-ho present per calibrar el clima cada dia més patriòtic i patrioterista a l'Estat i els seus gestos reflexes gens amables i cosmopolites.
Comentaris
Leyla
Potser així finalment acabarem amb aquella mentida tan rendible que diu que 'l'Espanya de les autonomies és comparable a la República Federal d'Alemanya'... Potser ja era hora que l'Estat espanyol es mostrés tal i com és i ha sigut sempre: centralista, imperialista i colonialista. Desmuntem la gran enganyifa de la democràcia espanyola. Ja fem tard.
Narcís ( aquests que se'n proclamen espanyols .. què serien sense la nació catalana/ PPCC .. àdhuc quasi ni mar tindrien!) ( fins quan nació castellana/ TTCC o terres castellanes viuran de ‘ superàvit fiscal ‘ .. d’atracar terres alienes?) ( no preguntis què n’és ‘ maldat ‘ .. n’és aquest estat!)
1. Els catalans no volem conquerir ni violar país veí/ espanya .. llavors, perquè es posen així? 2. Els catalans no volem fer a nostra imatge i semblança país veí/ espanya .. llavors, perquè es posen així? 3. Els catalans no cerquem comunisme ni ateisme un cop lliures .. llavors, perquè es posen així? 4. Els catalans només demanàvem ' llibertat, amnistia i Estatut d'Autonomía .. llavors, perquè del 77/ 78 ençà sempre han estat posats així? PD: doncs, perquè el criminal xucla de sang aliena!
Vlad
I després hi ha el trepa social que es posa en política sense tenir cap més color que els bitllets per col·laboració diària, columna, fent-se passar pel bufó de la cort que a tothom li arrenca un somriure quan és un galtes i un caragirat com el senyor Baños, però a qui l'importa això quan es té la paella dels mitjans pel mànec.
Boy Garantín
Baños brillant com sempre. D,agrair que tractessis aviat el panfletisme obscè que vincula procés i violència per justificar la repressió que està per venir. Declaracions recents de Gomà de SCC o de la fiscal Magali, entre altres, van per ahí. Cal ser inflexibles i molt determinats a denunciar-ho en alerta permanent.
MIK
T'equivoques, Antonio. La nació és Castella i el nacionalisme, òbviament, és el nacionalisme castellà. No cal col·laborar amb l'enemic fent servir el pseudònim maligne que es van inventar.
No projectis tant Baños
No val a dir qu'Espanya té tots els mals que, en realitat, pateix el secessionisme català. Secessionisme, per cert, que no representa tot Catalunya, sinó només una part no majoritària.
Pau Pi
Si alguna cosa ha heretat el PDECat de CDC és l'odi anticonvergent. Ja el té adjudicat per tota la vida. És com una mena d'odi racista: "Com que ets d'aquests, et mereixes això. Ha, ha, ha."
EPR
Ja ho sabem, senyor Baños: els espanyols són extra-mega-hiper-cosmopolites i gens nacionalistes. Mai, però mai, es miren el melic... "porque yo soy español, español, español"... Grotesc.
La neurosi
no ha estat mai absent, ni per al personatge de "un lugar de.... de cuyo nombre no quiero acordarme".
Home, Baños, si us plau, prou parlar de nacionalismes i processos, parla d'allò que interessa a les persones: l'ensenyament (llei Wert), sanitat (les hemos destrozado el sistema sanitario), la dependència (que Madrid no paga), les infraestructures (que no es fan o es fan "passant per Madrid"), el transport (rodalies Renfe), la pobresa energètica (llei catalana suspesa), la protecció a la cultura catalana (cal demanar disculpes a la televisió si s'escapa una paraula en català), etc.
Jordi(Català i Suís)
1992: hotel a Ginebra freqüentat per la gent de Nacions Unides i organitzacions internacionals i alguns empresaris PME europeus. Un empresari espanyol parla amb la recepció on hi treballen tres noies nascudes a CH de pares belgues, portuguesos i catalans respectivament. Dues parlen espanyol. Ell "només" parla espanyol. Ni borrall d'anglès ni francès. Els diu amb satisfacció: "Espanya és el país on hom viu més bé, hom memja més bé i hom carda... més bé". Ells són així de cafres.
España no existeix, és Castilla
És castilla. Castilla va sotmetre i exterminar cultura, lleis, llengües i habitants dels territoris que va conquerir. Com no podia batejar-ho com a castilla es va inventar el mot d'españa i així fer creure la mantida de que no havia estat un sòl poble, el castellano, el que s'havia imposat amb violència, per la força, a la resta de pobles de la Península Ibérica.
Ramon
El "no nacionalista" és aquell nacionalista que fa el ridícul pretenent no ser-ne. Espanya i l'actual ERC en són dos bons exemples.

envia el comentari