Por el Rey y el Palco! Parlem?

"El capital, els rics, els corruptes (¿Roca? ¿Millet?) els acomodats, els vividors i els servils han fet la seva aposta per l'Espanya dels 78"

L'any passat vaig tenir l'oportunitat de prologar la interessantíssima Història de La Vanguardia de Gaziel (L'Altra editorial) Algunes de les coses que el periodista i profeta del catalanisme deia no han deixat de donar-me voltes al cap aquests mesos. Entre les més destacades l'advertència que fa en Gaziel que a derrota del catalanisme en el seu cicle llarg més reeixit (1907-1939) tenia molt a veure en què cap dels prohoms del moviment va procurar que el catalanisme tingués una banca i una premsa pròpies.

 


Avui ens troben a les vespres de cloure l'intens cicle curt (2005-2017) i com llavors, tampoc tenim ni banca ni premsa de gran difusió disposades a treballar per la República. En el tema de la premsa, Gaziel sempre va advocar per una premsa catalanista potent en castellà. Aquesta possibilitat és avui impossible quan ambdues capçaleres han apostat pel borbonisme.

 


I la banca? D'ençà que Jordi Pujol malbaratés amb Banca Catalana la possibilitat de construir un grup financer centrat en el país, el vell catalanisme va apostar per les caixes i, singularment per la Caixa per omplir (en fals com hem vist) aquest paper. I aquesta setmana, en una operació que és de gran abast simbòlic i per tant polític, La Caixa (sí, ja sé que ara no es diu així) ha anunciat que patrocinarà el Real Madrid de Florentino.

 


El senyal és clar. Com va dir el mateix Bárcenas en seu judicial, per què tenir trames corruptes si tens accés al Palco del Bernabeu. I així Fainé ja ha fet la seva tria. Entre el país i el poder, La Caixa ha triat lògicament el poder reconcentrat de El Palco, El Puente aéreo i La Zarzuela per on passava el Nadal la seva exonerada ex empleada Cristina.

 


Si féssim cas a Gaziel, la situació dels republicans catalans fóra dèbil, donat que no disposem dels immensos recursos mediàtics dels quals disposa Fainé i l'oligarquia borbònica. És cert que per afrontar les infàmies histèriques que es gasten "els mariachis del statu quo" que diu en Companyon ens vindrien bé més recursos. Però si ho pensem fredament, i a despit del que recomana la tàctica clàssica sobre l'acumulació de forces, el cert és que aquesta decantació ens afavoreix. Aquells que atacaven al republicanisme per ser "la burgesia catalana" "l'oasi" i altres figures metafòriques del ja mort catalanisme, hauran d'espavilar. Com és evident, el capital, els rics, els corruptes (¿Roca? ¿Millet?) els acomodats, els vividors i els servils han fet la seva aposta per l'Espanya dels 78. Queda clar que qui té privilegis a conservar serà antiindepe. Els que no tenim res a perdre, republicans.

 

Por el Rey y el Palco! Parlem?
Comentaris
rapitenc
Quin plaer llegir.te ahir al Play i avui a elMón
I vostè ?
Què no escriu en un digital on s'anuncia caixabank? On són els seus escarafalls a tot allò burgès segons Gramsci? El seu tremp periodístic és lamentable. Parli amb la veritat, Sr. Baños, ¿ No serà vostè el vividor? Ha treballat mai a cap fàbrica? o a cap centre sanitari ? o...? Per això són tan dolents com a polítics. Tots periodistes o professors de Uni i amb la guitarreta aquí i allà. I anar enredant les mosses amb maneres de setciències.
Fem números
quants n'hi ha d'uns i d'altres.
Bertlewy
La Caixa s'ha descarat. Tot empeny a fer enrera l'imperi del Palco i la corte. Provoquen tant que sembla que vulguin fer indepes.
Núria
Quan comenci de veritat la campanya pel si o pel no dels referèndum, els dirigents i líders de comuns&podemites&Csqp-ICV , aquests "els mariachis del statu quo" , tindran que maquillar molt bé les seves excuses per fer-les passar per raons. És d'esperar que les seves bases i votants no comprin bou per bestia grossa.
Francesc Casanovas Barberà
Te'ns tota la raó del món, parlan de la Caixa, sóc client d'ells ( crec que un bon client i sense crèdits, ni hipotecas ), u sóc desde que vaig neixa, tinc 68 anys i deixere de ser client, el meteix dia què firmin amb el Real Madrid. No sóc dingu per donar consells, però tot-hom u tindria de fer. Fa anys Parmalat, una llet Italiana que es venia forçà bé a Catalunya, patronitza al Madrid i va perdre les vendes del 85 % del mercat català. Prenemne exemple.
Del Camp el Llamp
A el capital, els rics, els corruptes, els acomodats, els vividors i els servils, jo hi afegiria ELS OFUSCATS. Respecte la Caixa, qualsevol patriota català, sap el que ha de fer i confio i desitjo que tothom obri en consequencia.
Observador
El dia que els "independentístes" coherentment facin petits pero significatiua gestos envers l.enemic que tenim a casa començaré a creure en la independencia: CANCEL.LAR qualsevol relació´amb CAIXABANK o el SABADELL. DESINTONITZAR RAC 1 i TV 8. DESACRALITZAR el FCB que juga la copa del rei, sense cap pudor.OBLIDAR La Vanguardia (española, por supuesto) i el Periódico ( progresista de toda la vida ).CONSUMIR els productes que tenen la decencia de al menys etiquetar tambè en català i tants i tants
Pepo
Suposo que molts estem d´acord en fer un procés de revisionisme històric del darrer segle i mig, per tal d´escatir com s´han desenvolupat el poder i les fortunes econòmiques de les 100 famílies d´aquest País que es van fer amb les regnes d´aquest poder, en connivència amb les elits espanyoles. Cal fer-ho si volem engegar aquest País i crear una República des de baix.
Et perds
"Jordi Pujol malbaratés amb Banca Catalana" . La intervencio de B Cat va ser una operacio d estat tal com la operacio Catalunya. Pujol no va malbaratar res, Pujol en va ser victima. Quans condemnats va haver-hi? Es el mateix que fa fer l estat amb Egunkaria
Observador
Desmitifiquem d.una vegada per totes la figura d.aquest individu , el español del año, el personatje mes nefast de la recent historia de Catalunya. Culpable de la desnacionalització del nostre país, connivent amb els franquístes (Aznar) i cap de la saga corrupta que conviu i fa negocis amb l.enemic. Ja esta be home, que els que tenim una certa edat ho hem viscut en directe. Oi que si Sra Marta ? anomenada "La señora" en l.ambit de la jardinería on ostentava el monopoli del negoci.
Mariona
Dons jo penso que els de la Caixa, conscients de que l´independència està a tocar,prenent posicions per no perdre el mercat espanyol.I això del Madrid,n´es una maniobra, per fer-se perdonar la catalanitat.I seguir amb el negoci.
Sergi
Quina mania de voler que les empreses facin política. Ja ens han costat prous calers les caixes que en fèien! Això va de votar i tenir majories suficients i en això cal posar els esforços. Deixem-nos de mirar al sector privat per aconseguir allò que correspon a la societat civil lluitar-ho.
Pere
Baños, Pujol no va malbaratar Banca Catalana. És qüestió de llegir al sr. Cabana. T'has de documentar per escriure. El sectarisme t'ofusca. La veritat només és una.
Ramonet
la llibreta a la Caixa del meu fill petit la penso donar de baixa aquesta setmana mateix.Si deixem les provocacions (això són) sense resposta,estem perduts.
Desfeta
D'acord amb en Sergi. No volem que les empreses facin política. Però la realitat es que les empreses, les mes poderoses en fan de política. No oblidem que Caixabank i el Sabadell no es van oposar al manifest de la AEB pocs dies abans de les eleccions del set-2015. Un manifest per a fer por de votar sobiranisme !!! Aquestes dues empreses catalanes, o com a minim amb seu a Catalunya, van fer la seva aposta política. Van triar "conservar " l'stato quo que les protegeix.
Narcís ( en MHP Pujol no mereix aquest to .. si no fóssim dessota règim aliè/ invasor i tirà .. Catalunya seria una potència .. el que passa seria haver 5 vegades més de població espanyola i, en l’endemig, país veí en mans de menys terratinents ‘ jugant a la caça de la llebre ‘!)
1. Qui parla despectivament a ca nostra de ' burgesia ' són immigrants espanyols així arribats amb la camisa a l'esquena o poques - robes .. tot arrebossats d'enveja, gelosia i complex ensems amb aversió vers qualsevulla cosa catalana per enyorança de sa deixada terra ( i de ben segur .. no han estat majoria!)! 2. Per què no es fumen/ fumien amb sa espanya medieval així cacics, càrrecs, església, militars .. a sobre fent-los costat tot esperant fer-se'n amb les miques .. àdhuc de mercenaris?
Lluís
Molt bon article, Baños! Felicitats! Cal recordar que la decisió última del poder la tenim els consumidors. Vull dir que cada cop que consumim votem. Amb tots els avenços tecnològics que tenim... No podriem fer alguna app amb la que identifiquem quins comerços i/o empreses col.laboren amb el procés? Vull dir que algú arribi a un poble o ciutat i pugui veure a quin forn comprar pa, a quin bar pendre alguna cosa, etc....
Narcís ( en MHP Pujol no mereix aquest to! si no fóssim dessota règim aliè/ invasor i tirà .. Catalunya seria una potencia! Amb ‘ concert ‘ .. 5 vegades més de població espanyola a ca nostra i espanya més buida en mans de sos cacics gaudint de la ‘ caça de la llebre ‘!)
Ja n'hi ha prou d'esmentar burgesia catalana .. o, per ventura, volien societat medieval made in spain ( tots sos fàctics o influents, càrrecs, església i militars, tot plegat, fatxenders/ professionals de la menjadora .. i resta, afaitapagesos!)? PD: aquests ' esquerrans de fira ': abans : que la dreta catalana, que la del pont aeri, que si patatim patatam no els hi interessa la independència! ara: ser la dreta catalana qui la vol per això i allò i allò altre i vinga amb el patatim patatam!
Jordi
A aquet Roca sempre a somia garndeses com qua va anar per les espanyes ha fer politica, es un tridor a la REPUBLICA com s'ha vis en la densa dels Borbons.
Hi ha gent que no recorda el cas Banca Catalana
Han passat molts anys. Només recordar que els contribuents de tot Espanya, a través del "Fondo de Garantía de Depósitos del Banco de España", van aportar uns 83.000 milions de pessetes (any 1982) el sanejament de la Banca Catalana de Jordi Pujol. Operació Catalunya o Operació Rescatem Catalunya?.
ramon
La caixa, intel.ligent com sempre, veu la independència a prop i es resitua. Res a dir
Clar
Genial. Només els de molt amunt, i els que volen manipular, contra els seus interessos, als de baix estan en contra de la repúbila catalana (podemites, colauites, coscubielas etc?).

envia el comentari