La torna convergent

"L'estratègia ni és nova, ni se l'han inventat els que maneguen l'Operació Catalunya. De fet, va ser molt utilitzada durant l'últim franquisme i la transició per tractar de desacreditar els opositors a la dictadura sortint i als del règim entrant"

"Oye, Mas. España nos roba y se han hecho todos millonarios, ¿no? ¡la madre que me parió!" escridassava un pobre senyor l'expresident de la Generalitat a les portes del Tribunal Suprem. Aquest home i un altre ciutadà, que agitava una bandera espanyola més grossa que ell, sintetitzaven perfectament l'estratègia de l'estat. Intentar convertir uns representants electes, jutjats per desobeir dotze delegats del PP i el PSOE -soi-disant magistrats del Tribunal Constitucional-, en uns vulgars delinqüents comuns. Es tracta de convèncer la major quantitat possible de ciutadans de Catalunya perquè pensin com els dos senyors que insultaven Artur Mas pels carrers de Madrid.

 

L'estratègia ni és nova, ni se l'han inventat els que maneguen l'Operació Catalunya. De fet, va ser molt utilitzada durant l'últim franquisme i la transició per tractar de desacreditar els opositors a la dictadura sortint i als del règim entrant. Es tracta d'un aggiornamento de la criminalització del Cas Scala, marca Martín Villa, en la tradició de "La Torna" que va portar al garrot vil un pobre fugitiu de l'Europa de l'Est per tal de dissimular el caràcter polític de l'execució de Salvador Puig Antich. A Espanya no hi ha judicis polítics, diu el PP. No n'hi ha hagut mai cap, ni durant el franquisme ni ara. En cas contrari, el dictador no estaria enterrat en un mausoleu pagat amb els impostos de tothom, no és cert?

 

En fi, el fet és que -segons les elits madrilenyes- la suposada corrupció de Convergència invalida el projecte independentista català, però l'equivalent al PP i el PSOE no afecta la legitimitat de la unitat d'Espanya... De moment, hi ha dos senyors a Madrid que semblen creure-s'ho, enhorabona perquè no era fàcil.