Operació Mas? Operació Cebrián?

"La llegenda urbana aquella de l'"operació diàleg" del govern espanyol va pel camí de convertir-se en un veritable actiu de l'"operació sortida" que impulsa l'independentisme"

La llegenda urbana aquella de l'"operació diàleg" del govern espanyol va pel camí de convertir-se en un veritable actiu de l'"operació sortida" que impulsa l'independentisme. Per allò del coitus interruptus que els mateixos propagadors de la llegenda van provocar en els indecisos i dubtosos de la "tercera via", i també per com declaracions sense filtre com les del president del Grupo Prisa, Juan Luis Cebrián, deixen clara la nul·la perspectiva real per als catalans que pot i vol oferir l'Estat, en l'escenari actual i fins i tot com a alternativa política a aquest.

 

Diuen els partidaris de tirar pel "peix al cove" de tota la vida que hauríem d'anar deixant l'opció del referèndum per alternatives més "plausibles" i "possibilistes" que impliquessin millores en finançament o infraestructures, per exemple. Però ells mateixos han vist les últimes setmanes com el govern espanyol que en va escampar la brama donava per tancada l'"operació diàleg" abans no comencés a fer un primer pas simbòlic. Han vist això i han vist Mariano Rajoy dient que un sistema de finançament específic per a Catalunya (en la línia del concert econòmic o no) no seria possible perquè generaria "un problemón" amb les altres comunitats autònomes. Han vist això i han viat Cebrián (i allò que ell representa) dient que la culpa d'on som avui la té la cessió del 15% de l'IRPF a Catalunya en temps de Pujol i l'Estatut. És a dir, que ni aquestes dues cessions a l'autogovern (degudament capades i rebaixades ja en el seu dia) no es podrien contemplar en un escenari d'una Catalunya que fes bondat i que s'abonés políticament al jaure. Per tant, alternativa política a les reclamacions actuals del sobiranisme? L'autonomia de Múrcia, Extremadura, Andalusia, La Rioja i tota la resta (menys el País Basc i Navarra), això sí, amb les obligacions desproporcionades i el dèficit fiscal de sempre. Un festival.

 

D'aquí que, davant d'un escenari alternatiu tan lamentable, l'unionisme es dediqui últimament amb molt d'interès a promoure la zitzània entre l'independentisme. Ara diuen que hi ha una "Operació Mas", per la qual l'expresident es voldria tornar presentar i que de tot això penjaria una estratègia del Partit Demòcrata per implicar Oriol Junqueras en el referèndum fins a l'últim moment, perquè el líder d'ERC s'estaria cuidant molt de fer i de signar res en aquest front per no exposar-se a una hipotètica inhabilitació que li barrés el pas a unes eleccions autonòmiques post-fracàs de la via de la consulta... i blablabla. Ganes de mirar de destruir, de la mà dels qui no saben construir. Ganes de no voler entendre el compromís de gent com Mas i Junqueras, i de partits com ERC i PDeCAT, que s'han atipat de proposar diàleg per trobar alternatives a la via actual que han d'enfilar sense el concurs del govern espanyol. Resposta? "Operacions Cebrián" d'involució i buscar mala maror. Així van fomentant l'única operació que es presenta com a alternativa real a l'actual escenari: la sortida.
Comentaris
Jan Nestictip
Toni Aira, felicitacions pel teu escrit. Poses el dit a la nafra del què serem si restem en aquesta Espanya sense remei. Seguirem essent els "paganos" de sempre i ens comptaran com una autonomia més, exposats a les crítiques dels altres, que no trobaran mai bé que reclamem més autogovern a l'Estat. Vaja, camí segur a l'assimilació total. Cal recordar que l'Estat de les Autonomies es va constituir com a conseqüència de les exigències d'una majoria de catalans durant la Transició.
Narcís ( qui, a hores d'ara, pot tenir dubtes de ser aquest estat un tumor pels catalans àdhuc per la llurs propis espanyols?)
SI n'és clar : 1. país veí només vol seguir piratejà'ns-e, plagià'ns-e, usurpà'ns-e i anihilà'ns-e tot dient som un ' dialecte seu ' .. ser extensió seva/ seguim-hi " territori violat "! 2. si en Cebri digué ser contra aquell 15% ( no diguem-ne ja res del 50!) així ' cap leiv motiv ' per treballar més i millor ensems amb ' cap responsabilitat ' , tot plegat, pel que fa a l'economia de governs autonòmics que no sigui parar la mà .. com vol que es desenvolupin i per extensió l' estat?
Narcís ( fart de veure, escoltar, fatxendes, falsos, farsants i barruts .. folrats gràcies a sa barruda pàtria!)
Me l'havia deixat .. aquest tipus " mereix la cortesia, el tractament, de senyor "? PD: no en mereix cap de respecte ( busqui's quina mena d'element és!) .. si de cas seria per ' domini ' de baixa estofa!
Anònima
Molt bon article. Operació Independència!
terrassenc
Una presó és una presó per més que pintin els barrots d'or. La llibertat no és una conveniència. La independència no depén de què el teu captor et tracti pitjor o millor. Això té un nom: síndrome d'Stockholm. Senyal inequívoca de mentalitat autonomista.
OsPedrer
Compromís d'ERC? No facis riure Aira! Com no sigui amb les cadires que pensen ocupar amagant-se perquè les nates les rebi totes el PDeCAT.
Andrews
OsPedrer fas mal ! I ho saps!
ferran
Encara que la púrria que ens tracte de nazis protagonitzen tota mena de intoxicacions des de les clavegueres estatals, fins els vòmits dels quintacolumnistes mediàtics d’aquí i d’allà, nosaltres ni puto cas.
Carles Viñals Casado
Aquesta agonia d'estirar del carro de la vergonya al que Espanya afegeix cada día una paletada més d'ignomínia, haurà d'acabar més d'hora que tard, quan l'hostilitat d'un estat ENEMIC ens imposi l'alternativa d'acotar el cap un cop més o optar finalment per la REVOLTA. Preparem-la; la desitjo. Benvinguda sigui abans que el deshonor i la vergonya.
JordiP
Com? Què diu? El Toni Aira manifestant-se clarament centrífug? No m'ho puc creure.
xavi
Carles ,estás como una regadera,el odio te puede, tomate la pastilla que al final te saldrá una ulcera, tanta rabia acumulada. que decepcio´n te vas a llevar, tu y tantos como tu., que pena.
Ramon
Hauríem d'haver-ho fet sense els partits existents. Bàsicament perquè hi ha independentistes que continuen odiant més Convergència que Espanya. Els uns per coherència amb tres dècades de botiflers progres: el 2010 es van fer independentistes exprés sense deixar de ser antipujolistes i els altres perquè els anteriors els van inocular el virus Vida de Brian o ja el tenien dins. És una merda que sigui així però és així. I per això havíem d'haver-ho intentat sense els partits existents.
Joan
El que em sembla al·lucinant, és que l'actuació del poder central espanyol segueix el mateix guió o molt semblant, que el que va fer que Cuba marxes de la "sagrada unidad d'España". S'hauria d'explicar amb claredat als indecisos per veure'n el resultat que varen obtenir. com va dir el porta: adeu Espanya.

envia el comentari