Incompetències

"Defenso el dret de tothom a expressar-se lliurement, i defenso que Jordi Évole digués el que va dir el cap de setmana al Sant Jordi"

D'entrada cal advertir que no només defenso el dret de tothom a expressar-se lliurement, sinó que a més defenso que Jordi Évole digués el que va dir el cap de setmana al Sant Jordi, perquè n'he escoltat el discurs sencer i crec que matisa prou. Caldria que no perdéssim mai un esperit crític que per descomptat el necessita com l'aire que respira un moviment independentista que vol construir un país nou (entenc que en molts sentits, també en maneres de fer). No val a pensar que les coses no es podrien fer millor ja ara. No val esperar a viure una realitat i un context nou per llavors sí representar que tot canviarà partint de zero. S'han de posar moltes llavors en el camí, i sí, és cert, el problema de Catalunya en molts fronts, no ha estat només de manca de competències, sinó d'incompetències en la gestió. En això, val a dir-ho, reproduïm força esquemes d'arreu i de països amb Estat propi. No és un problema, doncs, ni exclusiu de Catalunya ni de l'independentisme que ara ens governa. És això una esmena a la totalitat a la política catalana, a la dels diferents governs que hi ha hagut a Catalunya (també els no independentistes i d'esquerres) o al sobiranisme en general? No, i de fet si es plantegés així, ens estarien fent trampa.

 

Jo no sé què pretenia Évole amb el seu discurs. Si era criticar només una part de la política catalana i caricaturitzar-la, no hi estaria d'acord. En canvi, com crec que va passar, si el que buscava era alertar que les coses es podrien fer millor i que l'excusa/realitat de manca de competències no és prou per explicar del tot problemes que ens assetgen i que no resolem prou bé en clau de país i en molts fronts, llavors totalment d'acord. I ho podem assumir així, com deia aquell, aquí i a la Xina Popular. I assumint-ho i autoexigint-nos el repte de millorar és com serem més forts i tindrem més autoritat per reclamar un ple autogovern que cal guanyar-se a pols.

 

Vivim en un Estat espanyol on el seu poder polític està ple d'incompetències que ens perjudiquen cada dia. Aquest dilluns mateix hem tingut la notícia que l'ex-governador del Banc d'Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez desfilarà davant del jutge com a investigat/imputat per la salvatjada de Bankia, que van deixar que sortís a borsa quan se sabia que era insostenible. I això ens ha costat a tots els ciutadans del Regne milers de milions. Això és una incompetència que fins i tot pot haver estat delicte. Això és el que hem de demostrar en el dia a dia, amb paraules però també amb fets, que es pot superar si del que es tracta és de construir un nou Estat. I els qui vulguin fer com que el Partit Demòcrata és un llast per a això, com si fos el mateix que l'antiga CiU, com si no hagués canviat res i no hagués apostat per un canvi d'etapa clar, com si no governés amb ERC o com si fos el mateix que el PP (ara i abans), allà ells i la seva incompetència i fracàs a l'hora de mirar de fer una anàlisi mínimament rigorosa i plausible. Diran que CDC va pactar la llei d'estrangeria amb les forces majoritàries a Espanya i que en Duran va fer campanya amb la immigració. I passaran olímpicament del que ha dit el president Puigdemont en defensa de rebre els refugiats, i del que ha disposat el seu govern, i seguiran distorsionant la realitat al servei d'un discurs mentider per incomplet. Parlaran de l'ERC que feia el ridícul amb la seva gestió en els tripartits, i no els veuran ara preparats per governar malgrat les mostres de canvi de xip que han fet en aquest front. I seguiran sense descriure la realitat de forma prou ajustada. I així seguiran essent incompetents amb la seva anàlisi. Però això, assenyalar-ho no és atacar, sinó esperar millores. Com les que entenc que reclamava Évole l'altre dia i que crec que, sincerament, sense treure mèrit a la feina ben feta que també hi és, ens calen i ens caldran sempre, sense Estat propi o amb ell.

 

PS: Per als qui diguin que parlar d'incompetències de fora no justifica les de casa, dir-los que no crec que jo hagi fet tal cosa, ans al contrari, tot i que assumint l'evidència que ara com ara Catalunya no és independent, forma part de l'Estat espanyol, aquest existeix i la seva incompetència, per tant, també ens repercuteix (i de quina manera).
Comentaris
Fat Boy
Jo tambe respecto totes les animalades.
Isabel C.
Jo no defenso el dret del tal Évole a manipular barroerament amb tota la mala intenció per vendre el relat sectari contra el sobiranisme acusant-lo del mateix que l'acusa C's: d'estar només per la independència, com si la independència fos una cosa etèria que no servís precisament per tenir TOTES les competències. N'estic tipa de la condescendència que teniu alguns amb els que se'ns pixen a sobre només perquè van de pijiprogres. Si això ho hagués fet l'Albiol, vostè no seria tan complaent. Prou.
Isabel C.
Vostè ha triat la via Chamberlain i Petain amb els megàfons unionistes de podemites i comuns, com el tal Évole. Jo no. La Història m'ha demostrat que com més intentes contemporitzar amb aquells que se't pixen a sobre, més es creixen i més se't pixen. El que cal és plantar-los cara, colpejar primer i colpejar més fort. Fins a esclafar-los.
cesc
Jo només he sentit el resum i les reaccions a les seves paraules i coneixen la trajectòria del sr Évole, crec que feia demagògia barata,de la mateixa manera com fa poc el delegat del govern ens parlava de la malauradament nena de Blanes
Miquel
Tothom te dret a criticar i a ser criticat per el que a criticat i tots contens.
posat ulleres
I tu ets el politoleg?? Ebole vol fer el que fa tota la merda esquerranosa sociata, repartir culpes a tots dos costats i aixi quedar-se ell al mig. El tipic jo no soc feixista ni idependentista...sembla mentida, Aira, que tu no vegis les coses que tothom veu de lluny. Au llegeix una mica, home.
L'Evole va colar un discurs d'una determinada opció política en un acte transversal, i va atiar la gent contra el "palc d'autoritats". No es tracta de llibertat d'expressió, la seva preferència política la podia haver expressat fora del podi. Per això penso que el que va fer és amoral.
Narcís ( uns es folren amb la guerra i d'altres ens duem els efectes, la misèria?) ( no hi ha països rics fora mida al voltant àdhuc amb mateixa religió?) ( perquè no varen fer aquesta comèdia a madrid adreçant-se a espanya/ PPSOEC's?) ( aneu-vos a ‘ passejar ‘ espanyols!)
-- Llibertat d'expressió no pot ser mai ' fal·làcia ' cercant apologia contra qui mana per ser Govern independentista ( no pas si les hi dóna de periodista!)! -- Què fumien Évole i Nierga .. quan treballen (?!) / cobren de mitjans catalanòfobs fora mida o Planeta i Prisa, respectivament? A més: 1. 55% d'aturats no cobren res i resta .. prestació, subsidi i de garantia! 2. majoria n'aclaparadora de pensionistes no superen SMI àdhuc la 1/2 al voltant de 300 euros! PD: venuts de baixa mena!
PepitoAquest personatge viu de fer-se l'enfant terrible disparant perdigonades a tort i a dret sense cap vergonya ni sentit de la decència, si els refugiats i qualsevol bona causa s'ha de refiar d'un personatge buit frívol fals i demagog com aquest ja podem plegar. Aquest personatge tan sols treball
Aquest personatge viu de fer-se l'enfant terrible disparant perdigonades a tort i a dret sense cap vergonya ni sentit de la decència, si els refugiats i qualsevol bona causa s'ha de refiar d'un personatge buit frívol fals i demagog com aquest ja podem plegar. Aquest personatge tan sols treballa per tenir audiències a les televisions espanyoles i anticatalanes, fent estirabots enredant al personal tractant-los com analfabets, aprofitant la manca d'esperit crític i de coneixements
pepix
Pregunto al senyors Aira i Évole: vostés, que són tant competents, quants refugiats tenen a casa seva o en un hotel a compte de vostès?
Abderraman
Ben tornada Isabel C.; trobava a faltar els teu sempre ben argumentat criteri.
Pepo
El més greu de tot, és que l´afluència a la mani del dia 18, es veurà reduïda per unes paraules dites i refermades a posteriori per un personatge que és això "personatge". Algú que normalment vol ser el nuvi al casament, el mort a l´enterrament i el gos a la cacera.
Ell pot dir el que vulgui.
I nosaltres podem opinar el que vulguem del que ell va dir. Això és la llibertat d'expressió, no? La petita diferència és que ell tenia un públic de 15.000 persones i els altres no l'hi podien replicar. Al meu poble, el mossèn deia coses contra algun feligrès des de la trona, i naturalment l'altre no el podia replicar. Em sembla un xic prepotent... I a sobre coneixent les moltes (a parer meu ) bestieses que diu aquest senyor per mi queda desqualificat totalment.
D'una vella casa
La "migració" (2000-2009) va ser un engany polític d'arrel espanyola com l'actual muntatge partidista dels refugiats, també ho és; quan és d'una gran seriositat i responsabilitat col.lectiva. En ambdós casos les esquerres estatals han tingut un paper tremendament nociu, tant al tolerar la "immigració" per fer el joc al model d'explotació espanyol, com ara, amb els "refugiats", al no enfrontar-se directament als poders centrals i utilitzar el govern català com a coartada del seu sectarisme.

envia el comentari