Trump ofèn Madrid

"L'Estat espanyol porta segles dedicant-se, justament, a eliminar qualsevol competència de la llengua espanyola allà on hagin clavat el penó en algun moment de la història"

Comparteixo amb el govern espanyol que és una llàstima que la versió castellana de la pàgina web de la Casa Blanca hagi desaparegut de cop, sense més explicació que algunes indicacions del propi Trump en campanya, quan va dir que "aquest és un país on es parla anglès, no espanyol". És una decisió lamentable, d'entrada perquè els 52 milions d'hispanoparlants que viuen als Estats Units desmenteixen al nou president i, a més, perquè les institucions nordamericanes seran una mica menys democràtiques quan eliminin, com ja han anunciat, totes les versions en castellà dels dominis oficials.

 

Dit això, el cinisme de Madrid és de dimensions transoceàniques quan l'Estat espanyol porta segles dedicant-se, justament, a eliminar qualsevol competència de la llengua espanyola allà on hagin clavat el penó en algun moment de la història. El genocidi cultural i lingüístic -a més d'humà- dels conqueridors espanyols a Amèrica ha interessat, des de sempre, els historiadors per la seva magnitud i meticulositat. D'aquí que la primera gramàtica del castellà, d'Antonio Nebrija, descrivís aquella llengua com a "compañera del Imperio", que havia de servir per a què "los pueblos bárbaros y las naciones de peregrinas lenguas" que havien de caure sota la dominació espanyola "recibieran las leyes que el vencedor pone al vencido".

 

En qualsevol cas, benvinguda sigui aquesta reflexió del govern espanyol, que sembla entendre -per primera vegada a la seva història- que cal respectar els drets dels ciutadans que parlen altres llengües que l'oficial de l'Estat. Ara esperem que sigui conseqüent i, com a mesura urgent, s'interessi pel català i el basc a l'estat francès, per l'alguerès a l'estat italià i per totes les llengües -oficials o no- dins del propi territori. Ben mirat, seria un bon inici per a l'operació diàleg. Si se la creguessin.
Comentaris
Ramon
Donald Trump ha trigat quasi dos dies a prendre una decisió contra la llengua castellana. M'agradava més Ronald Reagan, perquè no va esperar tant: només jurat el càrrec ja va legislar contra l'avenç d'aquesta llengua. Fou immediat. Instantani. Però això de la web de la Casa Blanca, també ha set deliciós, eh?
nyí
Doncs a mi em sembla molt bé. L'espanyol no és pas la llengua dels EEUU. Qui vulgui anar a viure-hi que aprengui anglès, a l'igual que qui se'n va a França o Alemanya aprèn francès o alemany. Del contrari, només s'acaben formant ghettos de gent que no s'integra i comunitats separades.
Jan
"Trump ofen Madrid". No sé gaire perquè, però ara em comença a caure bé el Ronald Trump.
Ramon
Amèrica -m'encanta dir-ne Amèrica- ha acollit procedent de tot arreu però només ha hagut de prendre mesures contra una comunitat, perquè aprengués l'anglès. N'hi havia que feien de taxistes a Nova York i ni parlaven ni entenien l'anglès, t'hi havies d'entendre en la seva llengua. Endevineu quina comunitat? Bingo. Ells. Els hispans.
Ciutadana farta
El mateix respecte que demana madrid per la minoria castellanoparlant als usa que la apliqui amb els catalanoparlants a l,estat español,aqui nomes pensa en axafar i reprimir el catala
Fat Boy
A veure si aixi aprenen la llengua internacional i deixen estar aquest patues de pallusos i toreros. Si els esta fent un favor.
Per
Per a que des d'ambdues bandes es deixin de dir bajanades: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2015/03/24/a-majority-of-english-speaking-hispanics-in-the-u-s-are-bilingual/
Asdf
Sabeu en quina llengua es publica més a Wikipedia any rera any a la península ibèrica? En llengua catalana. Ni castellà ni andalús ni manxec ni canari ni murcià ni cap altre dialecte.
Em recorda a aquells andalusos que fa 40 anys que vieun a Catalunya
I encara et diuen que "no entiendo el catalán". Ho sento, però ho trobo horrorós. La majoria d'immigrants i, per descomptat els seus fills, parlen o, com a mínim, entenen perfectament el català, però n'hi ha que malgrat haver vingut aquí a buscar feina, eren ells els qui havien de psosar les condicions. A Florida hi ha barris sencers de llatins que ni parlen ni tenen intenció de parlar mai anglès, que coi hi fan als EEUU?Si per ells l'espanyol és essencial, que es quedin a Guatemala.
No és d'ara
Vaig ser a EEUU l'any 1990 i 1991 i allà, concretament a San Francisco, en els hotels i restaurants ja era prohibit parlar "castellano" als clients.
Ramon
Un post anterior ens tranquil·litza: diu que la majoria dels hispanos emigrats a Amèrica aprenen l'anglès. Cert. I també hi ha dades gratificants, de com la tercera generació ja rebutja obertament parlar mai castellà. Tanmateix, també és cert el que he dit abans i el post de fet ho confirma: una MAJORIA d'hispanos aprèn anglès. Tots els polonesos aprenen anglès. Tots els italians aprenen anglès. Tots els vietnamites aprenen anglès. Hispanos, només "una majoria". Per això la reacció.
Ramon
El castellà és una llengua inferior parlada per éssers inferiors.
El
El Trump, si parlés en castellà, encara s'assemblaria més a l'Hugo Chávez: el mateix discurs falsament renovador i antisistema, que convenç als intel.lectes simples i amb tendències totalitàries, des de posicions ideològiques que només semblen oposades.
Daniel
Company Per, està bé que publiquis un article, però llegeix-lo si us plau. El que diu és que el 39% dels hispans que viu a EEUU parlen només espanyol. Això són més de 20.000.000 de persones!
Supremacisme i misèria
Cada llengua en el seu territori. I a casa, parla com vulguis. Mireu si és senzill mantenir el món ordenat. Cap poble és superior a un altre. L'imperialisme i supremacisme de l'estat espanyol, ara dolgut, ha robat, massacrat, extorquit i exterminat pobles sencers per no res! Perquè, no han aportat riquesa enlloc, només ha depredat, només han exportat misèria. Bé, president Trump. Cadascú al seu lloc.
sembla
Sembla que tothom s'oblida que als EEUU la majoria d'idiomes són imposats, també l'anglès. Anglos, irlandesos, italians, alemanys, suecs, francesos, polonesos, "hispans", xinesos, vietnamites, pakistanesos... han bastit un país sobre l'extermini dels pobles que vivien en aquelles terres. Les coses ara són com són, però una mica d'humilitat per part de tots plegats s'agrairia.
Inútils o maleducats?
Sempre m'he preguntat si determinats parlants de determinades llengües, unes més que altres, tenen cap problema congènit a les cordes vocals, per articular alguna paraula en un idioma que no sigui el seu. I, en especial per parlar català quan fa anys i panys que són a Catalunya. Puc parlar, llegir i escriure en cinc idiomes, i per això em costa d'entendre. Són negats, actuen amb prepotència o, simplement, són maleducats?
Desfeta
Doncs a mi em sembla be que el Gobierno de España critiqui la desaparició del castellà al web de la Casa Blanca. A USA hi ha gairebé 50 milions de castellanoparlants. Un 20% del total de la població? Podeu comprovar com es tracta el català al web de "La Moncloa" ?
Narcís ( anem’s-en jaaaaa .. n’és normal mitjans de l’estat així pagats també per nosaltres malparlin de Catalunya, de la Generalitat, de nostre MHP i mateixa Independència i .. mai per mai hi hagi representants de nostre Govern o parlamentaris?)
Verament, espanya fum pena: 1. he sentit dir un ministre ( em sembla el Català, perdó, Catalá ) ' el español está en pujanza en Iberoamérica (!!), también en Europa i, por supuesto, en Estados Unidos ' .. quan amb el castellà només pots entendre't a països miserables, sens dubte gens ni mica Pirineus amunt, i a barris delinqüents així com a presons! i 2. volen sigui ' oficial ' idioma estranger i, per contra, el català (diuen ser espanyo!) no el deixen ni usar a congreso, a més d'etc., etc.!
Ramon
Hi ha llengües superiors, parlades pergent superior, com l'anglès o el català. I llengües inferiors, parlades per gent inferior, com el castellà.
Episkyros
Ells sempre fent-se les víctimes quan els hi donen de la seva medecina, però no els hi suposa cap problema menystenir altres llengües o altres cultures quan a ells els hi convé (o enfotre's amb l'humor, però que d'ells no se'n foti ningú, com en el cas dels guinyols francesos) com per exemple la nostra. I he estat suau amb la paraula menystenir.
La lengua del Imperio
És Madrid qui s'ofèn. No és Buenos Aires, ni Montevideo, ni l'Havana, ni Bogotà, no. És Madrid. Espanya segueix pensant que l'Amèrica llatina és el seu cortijo, i que pot actuar en nom de tots aquests països. Espanya, l'Espanya castellana, segueix mantenint la seva mentalitat imperial. No n'aprendran mai.
Per
Per a Daniel: l'he llegit. No he posat cap valoració ni opinió, ni a favor ni en contra, en el meu anterior comentari. Només era perquè tots plegats, des de la posició que fos, tinguéssim una base factual per a opinar, sense parlar des dels prejudicis.
No em facis riure
No reflexionaran: per als espanyols són perfectament legítimes dues mesures, una per a ells, i l'altra per a la resta de la humanitat. "Por mis santos huevos ..."
Segons
Segons en Narcís el castellà només el parlen gent miserable i delinqüents.
no
No acabo d'entendre que hi hagi gent que per a defensar el català (cosa lloable i necessària) cregui que s'ha d'insultar i menysprear el castellà i tots els seus parlants, així a l'engròs. No podem caure en el mateix error supremacista que bona part de l'elit política i cultural castellana ha comès durant segles.
i no només la llengua
Cal viure en la cultura del país que t'acull, et dona feina i sovint dignitat. Braus, ideologies fatxes, desigualtat dona-home, despreci pel diferent, insolidaris no tenen cabuda a Catalunya
Ramon
És la cosa més lógica i natural del món, que els catalans odiem la llengua vehicular de l'intent d'exterminar-nos com a nació. No, si us sembla encara li tindrem simpatia.
Ramon
J a més hi ha una raó pràctica afegida. No ens convé que el castellà s'escampi més encara. Quant més o faci, pitjor per a la llengua de Catalunya. Tant de bo que l'Argebtina hagués acabat passant-se a l'italià, tal com van haver-hi propostes quan era de facto la primera llengua de més argentins. Tant de bo, també, que algun sàtrapa indigenista abordi la normalització de la seva llengua i no ho deixi en mer folklore.
federalista
ramon estas malat, parles de veritat, oi de quina mena de psiquiatric estelat has fugit, que passa, que quan el metge del manicomi, per curar-te t'anava a posar el pal de la estanquera per curar-te del teu odi vas fugir com lo que ets una rata covard, no passa res ja et done jo una estelada ben grossa, per a que te la fiques ple cul a veure si et desangres mal nascut i un fill de p menys a a la terra
Ramon
L'altre dia intentava resoldre un qüestionari i una de les preguntes era que quina és la llengua més parlada a Sudamèrica. Fàcil. El portuguès.
Ramon
L'article aportat per un post anterior ens dóna la dada de 20 milions d'hispanos que no parlen anglès tot i haver emigrat als Estats Units. Però també hi ha xinesos que no el parlen. La diferència és que aquests no s'integren però tampoc no afecten a tercers perquè no surten del seu chinatown. Només hi ha tres opcions: integració, colonització o gueto. Nosaltres, els catalans, hem apostat sempre per la primera. Acollidors de mena que som.
Narcís ( si no vols entendre'm .. tant n'és t'ho expliqui, t'ho especifiqui!) ( com bé diu un comentarista: cada llengua a son territori .. fos només per respecte!!)
Segons: per què agafes el rave per les fulles? per què sempre esmicoleu allò general? per què sempre capgireu el que sou vosaltres? per què . . . . . . . . . no deixeu de ' violar ' Catalunya si teniu tanta espanya ací i allèn de la mar? PD: vés a qualsevulla presó catalana de dècades ençà .. quin idioma parlen? vés a barris perillosos .. quina llengua parlen? guaita quines nacions emigren més .. quina llengua parlen? Nota: parlem d"' alta sociopolítica nacional ( país veí)" .. no de persones!
Acadèmia de la Prehistòria
Aquests de la RAE i el Vargas Llosa ja deuen de somniar en col-locar l'"Ansar" a la propera presidència dels EEUU.
Pepo
El tema de la llengua no s´ha de prendre mai pel vessant del poder supremacista, sinó pel cultural, el de la conservació de les diverses cultures del món. És per això que osaltres ens queixem d´España quan ens anorrea culturalment. De la mateiza forma crec que ho fa Trump, amb una llengua que abans que la seva, ja era al continent de ben segur anorreant les que ja s´hi parlaven. I ara, España es veu en la mateixa tessitura que Catalunya amb ells mateixos.Reflexiona España reflexiona.
Narcís ( ja ho deixo estar!)
Segons: compararàs grandíssims escriptors catalans i grandíssimes escriptores ídem, que haurien de ser Premi Nobel de llarg ( per això no el tenen i .. a espanya gràcies!) amb ' aquest de la faràndula ' o ' aquell que deia beure litres d'aigua amb l'anus '? PD: repeteixo: parlo de pobles/ nacions .. no d'individus!
ferran
No sigueu ingenus...Veureu com la diplomàcia espanyola posarà el cul i s’arrossegarà de forma canina fins aconseguir que Trump els hi torni a posar la web.
Gombau
La decisió de Trump la trobo correcta. No hi ha cap motiu perquè el castellà sigui idioma oficial de la Unió. Exceptuant els habitants nadius dels Estats que pertanyeren a Mèxic, el castellà és una llengua d'immigrats, i el destí natural de tot immigrat és la INTEGRACIÓ en la nació que l'acull. Tots els immigrats que parlaven llengües diferents de l'anglès acabaren integrant-se a l'anglès, però la immigració de nació castellana es resisteix. Per què deu ser? (...)
Gombau
(...) La cooficialitat del castellà tindria algun sentit en els estats que pertanyeren a Mèxic (Texas, Nevada, Califòrnia, Nou Mèxic, Arizona...), ja que la població castellanoparlant hi és anterior a l'angloparlant. Però a tota la Unió, no té cap sentit tolerar l'oficialitat del castellà amb l'única raó del nombre de parlants. El destí de tot immigrat no és altre que la integració. No pas la colonització.
Pere de Kaltruku
Sr. Trum, respecti les altres llengues- Gobern espanyol, respectin les altres llengues. Peró de veritat.
Gombau
La immigració pot tenir tres destins: 1: El natural i lògic (i el més freqüent), que no és altre que la INTEGRACIÓ. 2: La enquistació (jueus a l'Europa medieval, etc) 3: La colonització (anglesos i castellans a Amèrica, immigració islàmica a Europa?, immigració castellana als USA...)
Francesc
Als Estats Units hi ha absoluta autonomia en tots els àmbits territorials. Això fa possible, per exemple, que la ciutat de Los Ángeles sigui bilingüe castellà/anglès, que l'estat de Nou Mèxic sigui també bilingüe castellà/anglès o que a les parròeuies (equivalents als comtats) de Luisiana on es parla francès aquest sigui oficial. I que, estant-hila prostitució prohibida, sigui legal en alguns (no tots) comtats de Nevada. Allà sí que hi ha democràcia!
FRANK DUBÉ
Carles Muñoz Espinalt ja va escriure els anys 60 que els EEUU no els ensorraria l´URSS ni la Xina ni els Paisos àrabs. L´ensorrairen els hispans. No ho voldria veure-ho perque hi tinc bons amics i familiars però.......... aquest home l´encertava sempre

envia el comentari