A Londres tenen clares coses sobre el procés sobiranista que a Madrid encara no han entès. O que no han volgut entendre. La BBC acaba de publicar un reportatge sota el títol "Intentarà Catalunya separar-se d'Espanya aquest any?". En el text, el corresponsal de la cadena britànica a Madrid, James Badcock, recorda, entre d'altres coses, que 787 dels 947 municipis han declarat el seu suport “a la dissolució de l’Estat espanyol”, així com menciona el nivell al que ha arribat la judicialització de la política per part de Madrid -tant que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau seran jutjats el mes vinent per haver posat les urnes el 9 de novembre del 2014.
Aquest periodista de la BBC té clar que "la tensió continua creixent", i que, per tant, "alguna cosa haurà de passar" enguany. En canvi, no hi ha pràcticament cap mitjà de comunicació espanyol on s'escriguin coses semblants, ni que prengui realment en consideració el procés sobiranista i la voluntat ferma del Govern català de celebrar un referèndum sobre la independència aquest mateix any, fins i tot encara que no sigui pactat amb l'Estat. James Badcock és algú que, tot i escriure des de Madrid, ha captat a la perfecció la rellevància i excepcionalitat del moment polític que viu Catalunya -i també Espanya- , així com l'imminent xoc de trens.
En canvi, des dels mitjans de Madrid es menysprea i es treu importància al procés amb aquella superioritat de qui s'ho creu tot guanyat. Mentrestant, els mitjans catalans -de totes les línies editorials possibles- i molts internacionals constaten que sí, que alguna cosa ha de passar enguany. A Madrid no veuen el xoc de trens, només el vagó on estan -còmodament- instal·lats des de fa tres segles.