Junquerisme

“Ho està fent molt bé perquè només ha d’esperar, callar i pujar en intenció de vot”

Aquest article no va sobre Oriol Junqueras. El Vicepresident prova de tancar pressupostos i gestiona la seva àrea de la manera més professional que pot, i estic segur que acabarà fent possible que un any tan important com aquest no quedi en un “coitus interruptus” en forma d’eleccions autonòmiques. No, no va sobre ell ni sobre el seu futur ni el seu passat, ni sobre les seves expectatives electorals, ni tan sols sobre la frase “junquerisme és amor” que ha sorgit enmig d’una entrevista a la ràdio i que crec que té una càrrega positiva innegable (i que només els pobres d’esperit poden qualificar de cursi). No, aquest article va sobre la gent que en parla. I com en parla. Quasi unànimement.

 

“Ho està fent molt bé perquè només ha d’esperar, callar i pujar en intenció de vot”. Sí, aquesta és la frase. Poques persones hi afegeixen virtuts de gestió o de missatge polític: la majoria molt majoritària fan servir ex-ac-ta-ment la frase que els he escrit. I si pronunciem aquestes frases, si aquesta és la nostra afinada capacitat d’anàlisi i el nostre altíssim nivell d’exigència política, aleshores el problema no el té Junqueras ni Puigdemont ni Mas ni la “classe política”. El problema el tenim nosaltres.

 

Tant omplir-nos la boca els últims anys de crisi de la política, de falta de generositat per part de les cúpules dels partits, de verticalitat massa jeràrquica, d’autisme, del fet que els polítics “només miren pels seus interessos i pels càlculs electorals”.... i, quan hem de jutjar el paper actual del vicepresident Junqueras perquè “ho està fent molt bé”, l’explicació que hi donem és purament tacticista i passiva. “Ho està fent molt bé, perquè només ha de veure com els altres s’emboliquen”. És a dir, zero premi a la proactivitat. Zero premi al risc, o a l’ideari, o a la forma de gestionar o de comunicar. “Fer-ho molt bé” no seria sincerar-se amb els qui desitgen un referèndum, aguantar l’aposta, convèncer la CUP malgrat els seus atacs i el seu cinisme, renunciar a presentar-se a les eleccions perquè es prioritza l’objectiu de la independència, mantenir el fràgil equilibri de forces que fa possible el full de ruta del 2017, etcètera... No: “Ho fa molt bé” perquè només ha de veure passar hipotètics cadàvers. Ens mereixem tot un aplaudiment, tots nosaltres, grans reivindicadors de la honestedat i de la generositat en política. I del sacrifici, i de la valentia. Ens mereixem, en definitiva, el que tenim.

 

Dit això, no he entrat ni entraré en el grau d’honestedat i de valentia que té el vicepresident Junqueras perquè ja he dit que aquest article no va sobre ell. Voldria, en canvi, que el lector veiés com s’assembla molt més del que pensa a la “casta política” que fa càlculs i que maquina. Vull que el lector vegi que els hipotètics vicis de la política, molt sovint, els portem incorporats o fins i tot multiplicats. Que si no ens agrada com són els partits i els polítics, hauríem d’aprendre que els partits i els polítics els conformen persones com nosaltres i que en qualsevol moment podem participar-hi, per a millorar-los o per a empitjorar-los. I que, des de fora, frases com aquestes fan comprensible que siguem un país tan ple de petiteses fratricides i de baixa qualitat política. Posin, si us plau, la vara de mesurar en un altre nivell. Posin el llistó més amunt, posin-se’l més amunt. Si volem ser una província de caníbals, serem una província de caníbals.

 

Sort que algú reparteix una mica d’amor.
Comentaris
miquel
Ho sento però tens un error de principi. El "Ho estas fent molt be" no es refereix a la interpretació que tu soposes i que és cause de la teva reflexió. Molt em temo que que interpreta les coses en el plà partidista ets tu, estimat cronista
Oriol
Quanta raó!!!
Hackenbush
Província de caníbals XD
jordi tor
Hem acabat tan abduïts per la mentalitat espanyola que nomes apreciem l'astracanada , les sortides de to i el teatre de vodevil que ens malfiem dels polítics honestos i discrets... quina pena que fem.
terrassenc
Completament d'acord. Aquesta actitud de no voler veure les bondats del company independentista (especialment si es diu ERC) està molt estesa, fins i tot fora dels professionals de la comunicació. Sols cal comparar la quantitat de comentaris que desperten les notícies sobre ells amb les dels altres. Jo diria que és per una capacitat de pressió excessiva dels partits i no és pas un problema local. La República és una oportunitat d'or per fer que els partits siguin menys invasius.
Pepo
Colló Jordi, si et tingués al davant et fotria una abraçada de 2 minuts. Ostres noi, mira que costa eh, que algú escrigui exactament el que tu desitjaries poder dir si tinguessis els mitjans i, perquè no? la gràcia o el do per escriure-ho la meitat de bé. Sempre reclamo que ens mirem al mirall dels polítics, perquè són un espill de nosaltres mateixos. Sí estimo en Junqueras, sóc a ERC de 1990, però això no treu el que denuncies a l´article. És cert. A la mateixa tertúlia es va dir. Té pebrots!
gerard de sarria
No discutiu canalla. N'hi ha per 10 anys per fer coses plegat si no pasen coses extroordinaries que destarotin el procés
Narcís ( no es preocupi l'autor .. cap català digne caurà en cap parany d'interessats, sia empresaris i banquers, sia mitjans de comunicació, sia partits de l'oposició, sia qui sigui, tot pensant no adonà'ns-e de llurs espuris tripijocs!)
Ras i curt: 1. A qui va dirigit aquest missatge .. de ben segur, no pas als votants de la Independència! 2. N'H. Sr. Oriol Junqueras fa allò que ha de fer .. ser fidel al President ( i viceversa ), ser fidel a sa paraula, ser fidel a sa responsabilitat, ser fidel a JxSí/ independència, ser fidel a Catalunya! 3. Qui vulgui embolicar l'entesa de partits que estimen Catalunya així desitgen sa llibertat o fora botxí veí .. no ho aconseguirà! PD: som catalans que no pas ' españolitos de a pie '!
Jesús Rocosa Vilà
El lloc on millor es manifesta la "invisibilitat" de Junqueras és a Polònia. Fixeu-vos en el tractament que fa TV3 d'aquest polític i apliqueu-hi un xic d'esperit crític... Potser començareu a entendre quin peu calça cada medi i interpretareu aquesta "invisibilitat" d'una altra manera.
Repubvlicans
L'ndependentisma d'ERC ,segur que avist i esta veien sença fer res que els demes que si fan sols no sen surten.
Josep Montmany
La conclusió de l'article és que els electes no tenen el poble que es mereixen?

envia el comentari