L'unionisme s'estanca

"L'unionisme català té poquíssim marge de maniobra, més enllà de reclamar mà dura de l'Estat contra la majoria dels seus conciutadans"

L'última enquesta de La Vanguardia confirma una llarga sèrie d'estudis que apunten cap a una dada essencial: Tant el bloc independentista com l'unionista s'han estancat i els partits només oscil·len internament. Des de les últimes eleccions del 27S, les diverses ofertes independentistes (amb Junts pel Sí o sense) es queden a la ratlla del 50 per cent, normalment per sota, i les tres sigles de l'unionisme (PP, PSC i Ciutadans) no depassen gaire el 40 per cent, en el millor dels casos. La resta se la reparteixen -molt majoritàriament- els comuns i, a banda, les diverses formacions extraparlamentàries, el vot blanc i el marge d'error dels sondejos.

 

És evident que aquestes dades són del tot insuficients per poder afirmar que l'independentisme té assegurada la victòria en un referèndum d'autodeterminació. Però encara està més clar que l'unionisme està molt lluny d'arrossegar una majoria de la societat catalana. De fet, només tindria alguna possibilitat de victòria si decantés del seu costat la pràctica totalitat de l'espai dels comuns. Una hipòtesi especialment inversemblant si es té en compte que és Mariano Rajoy i el seu govern qui lidera l'ofensiva per una Catalunya submisament espanyola. És més, el bloc PP/PSOE ni tan sols intenta atraure el Podemos madrileny a qui acusa, precisament, de connivent amb els independentistes.

 

En aquestes condicions, l'unionisme català té poquíssim marge de maniobra, més enllà de reclamar mà dura de l'Estat contra la majoria dels seus conciutadans. Tot plegat, una acitud que només pot convèncer els molt convençuts. I amb dificultats, si es té en compte que, davant de l'urna, sempre hi acaba intervenint l'instint de conservació.

 

 

 

 

 

 
Comentaris
Joan
Las encuestas actuales ni caso, y menos si se trata de La Vanguardia, que ya sabemos que intereses defIende. De verdad si el unionismo tuviera alguna posibilidad de ganar el referendum, creeis que no lo dejarian hacer ?? Se esta dilatando demasiado el proceso, hay muchos interesados para que esto fracase. Referendum o Referendum, lo demas son cuentas chinos. Visca Catalunya Lliure !!!
Isabel C.
Els comuns són comuns precisament perquè és la manera que troben de camuflar el seu unionisme sense que es noti massa que estan al mateix costat del PP i PSOE. No vulgui fer malabarismes. Els comuns, i em refereixo tant al seus dirigents com al gruix de votants, molts dels quals també poden votar Ciudadanos segons com va, han estat sempre al cantó de l'unionisme. No s'enganyi més, si us plau. Aquest engany amb els comuns ens acabarà costant la llibertat de Catalunya.
Narcís ( MHP Companys digué “ totes les causes justes del món tenen els seus defensors, Catalunya només ens té a nosaltres “, així doncs, siguin tots nostres conciutadans defensors de la llibertat de Catalunya, siguin justos i .. se’ns retornarà en justicia!)
1. I aquest percentatge pro el ' sí ' té força més valor .. no debades som plens de persones no catalanes d'estimació/ amor que sí de sensatesa i pro dret i veritat! 2. Quantes persones de fora han estat arribades aquests darrers 6 anys i 7, 8, 9, 10 i més així com quantes viuen de l'Administració Central ( nostre espoli )? PD: vist allò vist del 78 ençà .. en lleis, xerreres de polítics, mitjans i opinió majoritària, tot plegat, espanya, n'és impossible hagi qui no vulgui sortir com un llamp!
Volem la campanya pel SI, ja!!!
El si i el no estan empatats i aixó no es modifica, i ningú no enten com es que la Generalitat no llança una gran campanya per les avantatges de la independencia, entre elles una de clara i contundent, que es que les pensions pujarien en 250 euros les més baixes
DUI
Totalment d'acord amb Isabel C. Els comuns són unionistes, tan nacionalistes espanyols com el PP, el PSC o Ciudadanos. Només cal veure els resultats a les eleccions del 27S i a les generals espanyoles a Barcelona capital: als districtes on el 27S hi va guanyar Ciudadanos, per les espanyoles hi va guanyar Podemos. Els comuns són l'altra cara del franquisme espanyolista ranci de sempre.
em
Em sembla Isabel que el senyor Cot es refereix al votant dels comuns, no a la seva cúpula dirigent (de la qual no se'n pot esperar res de bo). Parla d'aquest terç de votants comuns que votarien undependència. Percentatge que augmentarà a mesura que es vegi la seriositat de la proposta independentista.
em
El que no pots fer és menysprear els seus votants. Siguem o no independents seran els nostres conciutadans, i no sé si et vols passar la vida odiant.
em
La nostra opció és una altra, però tenen dret a voler seguir formant part d'Espanya. Evidentment el que no tenen dret és a impedir que Catalunya s'expressi democràticament. Aquí rau el problema, no en l'opció triada sinó en no voler deixar expressar les opcions.
L'unionisme s'estanca
I el secessionisme comença a desintegrar-se. Fins Puigdemont deserta del procés per no haver de dir a la parròquia que els seus plans s'han anat a norris.
terrassenc
Cal parlar i fer que la gent entengui la grandíssima diferència entre viure en una República o en una autonomia. Del que significa tenir el control dels models tributari, productiu, legal, social, militar, internacional, etc, etc en comptes de tenir una gestoria com a govern. Són efectes reals i de gran abast en la vida de tots els catalans d'ara i del futur, a més d'un dret humà tan bàsic i irrenunciable com el de la Llibertat.
Resposta per L'unionisme s'estanca
No, noi. no. Voleu veure debilitat indepe o no n'hi ha però cadascú s'enganya com vol. En Puigdemont diu que plega perquè ja quan va entrar va dir que plegaria després del referèndum i aquest es fara el setembre. Només compleix la seva paraula. Quan hagi complert el seu objectiu entrarà un altre i endevant.
L'unionisme s'estanca
Això no té aturador! Tornarà una dictadura franquista que ens portarà a una Nova España, Una, Grande y Libre. Visca Franco!
Ànim trollets secessionistes
La parròquia us agraeix els ànims.
Antoni
El titular és enganyós, perquè del mateix text de la columna es desprèn que tant l'independentisme com l'unionisme s'estanquen.
DUI
El Reino de España està sentenciat a mort, es desintegrarà de forma inevitable. Cap estat no pot sobreviure amb un percentatge de la seva població treballant per a minar-lo i fer-lo caure des de dintre. La independència de Catalunya encara serà un bé per a aquesta Espanya moribunda, que podrà allargar la seva agonia miserable uns anys més, fins que Esukadi també se'n cansi i foti el camp. Llavors Espanya serà només un record borrós a la història i planícies despoblades entre Madrid i Sevilla.
cris urbis
No estic gens d'acord amb aixó que els comuns defensen l'unionisme. Jo mateix soc independentista i em semblan molt bones les propostes de podem. Sempre han estat a favor d'un referéndum. De totes maneres, penso que un resultat del referéndum està per sobre de Partits i la majoria votarem SI a l'independència. I al PP, PSC i CT's, que els cardin

envia el comentari