Ni Colau ni Puigdemont, Colau i Puigdemont

"Puigdemont i Colau són rivals però també es necessiten mútuament per captar vots de la única formació que els pot fer bascular: Esquerra Republicana"

Amb pocs minuts de diferència, Carles Puigdemont i Ada Colau es van encarregar de dir en públic que si ara es fessin eleccions al Parlament cap dels dos seria candidat a la presidència de la Generalitat. D’aquesta manera, si avui es fessin comicis, només Ciutadans tindria cara visible a hores d’ara. Puigdemont dubta, Colau declina, Iceta i tot el PSC és una incògnita, a García-Albiol no el deixaran, la CUP per estatuts no poden repetir i fins i tot Junqueras (l’únic que semblava clar juntament amb Arrimadas) ja s’ha encarregat a les últimes hores d’evitar deixar clar si serà candidat.

 

El cas és que si avui es fessin eleccions, dues importants sensibilitats del país com són l’espai convergent i l’espai comú estarien, a hores d’ara, sense cap de files. Afegeixo: estarien a hores d’ara sense el millor cap de files possible. Ningú dubta que el millor candidat del PDECAT a hores d’ara és Puigdemont. Ningú dubta que la millor candidata a hores d’ara de Catalunya Sí Que es Pot-En Comú Podem és Ada Colau. De moment cap dels dos ensenyen les cartes. Tots dos es limiten a dir que ara per ara no però tampoc es mostren categòrics al 100%. Sempre deixen una porta oberta, una frase en condicional, un supòsit que els protegeix davant la possibilitat que sí que ho siguin i que els periodistes no puguem anar a buscar a l’hemeroteca la frase contundent per mostrar-los manca de coherència.

 

El cas és que, en el fons, Puigdemont i Colau són rivals però també es necessiten mútuament per captar vots de la única formació que els pot fer bascular: Esquerra Republicana. Fixeu-vos que no trobareu atacs personals d’un cap a l’altre. No els hi cal perquè no es disputen el mateix públic. Difícilment trobareu votants que dubtin entre l’antiga Convergència i l’antiga Iniciativa. En canvi sí que hi ha votants que poden estar entre ERC i PDECAT i entre ERC i els comuns. Hi ha persones que poden sentir simpaties a parts iguals entre Rufián i Domenech i a última hora, cap a on es decanti el vot, pot configurar una majoria o una altra en l’àmbit de les esquerres. També hi ha persones que dubten entre Puigdemont i Junqueras, i la decisió final també pot redefinir l’hegemonia en l’àmbit de l’independentisme. Com li passa a tots els partits que van quedant a l’espai central, Esquerra Republicana pot beure de diferents àmbits però també pot tenir-hi fuites. En aquest sentit, si s’arriba a unes eleccions i no s’hi presenten ni Puigdemont ni Colau, els republicans ho poden tenir més fàcil per arribar al Palau de la Generalitat (per la porta de Sant Jaume). Si tots dos fan el pas, llavors ho tindran un pèl més complicat.

 

La incògnita quedarà resolta tan bon punt es sàpiga la sort que corre el referèndum. Si es fa tal com està plantejat, Puigdemont haurà complert amb la seva promesa i no li caldrà res més per passar a la història i per tant podrà complir amb la promesa de no presentar-se a les eleccions. Si no es fa el referèndum, caldrà veure en quines circumstàncies no s’ha pogut celebrar: si són vergonyants, Puigdemont (i segurament Junqueras) no es presentaran. Però sí la no-celebració té una connotació de resistència i de desafiament a l’Estat, llavors les eleccions no només seran necessàries sinó que seran un imant tant per Puigdemont com per Colau i Junqueras. I llavors assistirem a un dels comicis més apassionants, un altre cop, de la recent història de Catalunya. 
Comentaris
terrassenc
Ja està bé que un comentarista filoconvergent reconegui que la pinça convergents-qwertys dels darrers mesos és per anar contra ERC, però el que sembla que encara no volen entendre és que la foto Puigdemont-Colau és Autonomista, i va en contra la Independència (és una forma més de putaramonejar). Així és com s'enfonsen els convergents i debiliten la Llibertat del nostre País (si no es va a totes per la independència el votant passarà factura).
Juan carlos de b
L'inconbustible junqueres s'ha reservat de totes les batusses per poder ser per fi qui mana. Imagino que aquesta vegada erc si que voldra repetir un jxsi versio 2 ja que si no no podria ser per fi president. Ara si prefereix anar erc sola..... sera curios veure com justifiquen la derrota i demanen el que ells no han fet pels companys de cami de la indepe.Junqueres s'hauria de quedar a casita, ja te practica d'amagar-se. Ara companys de cami poseu-me negatius però és el que ha passat aquests anys
Jordi
terrasenc, jo crec que avui només queda un partit per definir clarament. Tant els del SI a la independència (ERC, CUP, PDeCAT) com els del No (PSC, PP, C´s) s'ha pronunciat públicament. Els únics que encara no han dit si "nen" o "nena" son els comuns. I de fet, de la seva ambigüitat en beuen, esgarrapant vots d'uns i altres. Els ex-convergents estan purgant profundament el haver estat un partit del '78 i ara fer-se indepes. Quan arribem a la República Catalana no tindran cap corrupte al partit.
Perqué eleccions?
si no hi ha referendum posible, full de ruta original. Que volen els" liders"? fer eleccions per poguer dir "oh quina pena! ja no tenim majoria? i tornar a repartir se el pastís?
Trump
Fin del puses...,,..y despues gobierno de minimos para aguantar el chiringuito de la plaza sant jaume que tan resultado dio a los sensatos. Indepes madurar.
D'acord amb
D'acord amb "Juan Carlos de b": Acabarem amb Junqueres President de Catalunya..., però d'una Catalunya autònoma. Crec que és un personatge tèrbol, que no dóna la cara i que no suma. Al contrari, resta.
Mare
Mare meva, quant sectari ple d'odi cap a tots...
terrassenc
@Jordi. Jo diria que la manca de definició dels qwertys és impostada, és només per amagar un No, per això Colau=Autonomisme. El tàndem Puigdemont-Colau que tan propicien els convergents aquests darrers mesos no ajuda a la independència i ho saben perfectament. La pregunta és: perquè ho fan si diuen voler la independència? Cap de les respostes que m'imagino m'agrada.
Francesc
Qui ho diu, que a Madrid ens deixaran fer noves eleccions di el referèndum fa figa? Ens ocuparan militarment, en qualsevol dels casos, i prou!
Pepo
Estimat Jofre. Sóc a ERC de fa 28 anys. He vist una mica de tot i he patit encara més, aquesta mica de tot. La meva fidelitat no és en les persones, sinó en l´objectiu del meu pensament no nacionalista i sí ben independentista i ben d´esquerra social, econòmica i cultural. Si l´àmbit de "l´esquerra de debò", com es nomenen ells mateixos, Els Comuns, vira cap a l´estado español, ja t´ho dic ara, amb ERC no hi té res a fer. Clar i contundent. Ja s´ho faran tot solets.
Isabel C.
Colau té la importància que els periodistes li doneu, Mai abans cap altre regidor o alcalde de Barcelona amb només 11 regidors sobre 41 havia estat tan esbombat per tota la premsa sobiranista suposadament no local com ha passat i passa amb Colau. No, senyor Jofre: per mi és o Puigdemont (i Junqueras i...) o bé Colau. És a dir, és Catalunya o Espanya.
Narcís ( partit que més es sacrifiqui àdhuc dins de coalició JxSí per aconseguir acomplir allò pactat/ sortir disparats d’aquest jou, calabós, arrest .. negació, anul•lació, anihilació .. piratería, plagi, usurpació .. será el més reconegut, tant de bo, els més reconeguts!)
Sembla mentida hom parli de què passaria si hi haguessin eleccions .. eleccions per a quina cosa? per a quina cosa ocupar la Generalitat? Prou de xerrera .. som on som i no hi ha marxa enrere! A què nassos hi ve parlar/ escriure així quan només fa un any i tres mesos del 27S i Catalunya parlà .. 72 escons pro la llibertat així independència de nostre botxí ( i el Parlament n'és nostre ' altaveu ', altaveu de la sobirania popular, sobirania popular catalana o de .. Villabotijo del Monte?

envia el comentari