Un bon regal seria el respecte

"Demanarem als Reis que la Guàrdia dita Civil, la Policia dita Nacional, els seus superiors i els seus responsables polítics no humiliïn els contribuents que els paguen el sou cada mes"

El tinent d’alcalde de Gata, un poble de la comarca de la Marina, i secretari general de Podem, Jaume Monfort, va haver d’aguantar el passat 6 de desembre –dia de la Constitució!– com el vexaven dos agents de la Guàrdia dita Civil després de demanar-los en català que aparquessin bé el seu vehicle, que havien estacionat en un lloc prohibit. Davant els retrets dels veïns que s’aplegaven en els llocs dels fets, els dos números van sentenciar que Monfort s’ho mereixia “porque nos ha hablado en valenciano”. El tinent d’alcalde es va dirigir després al sergent de la caserna, que va donar tota la raó als seus homes: “No tiene usted razón porque la Constitución no nos obliga a entender el valenciano”.

 

Els dos agents i el sergent en qüestió no saben ni de què parlen. És la seva mateixa Constitució, a la qual apel·len només quan els convé, la que proclama que les altres llengües de l’Estat “seran cooficials en els seus respectius territoris”. Tant se’ls en fot. Ni se l’han llegida. Com acostuma a fer el PP, la Constitució només és un referent de conveniència. No de convivència.

 

L’agressió de Gata és una més baula en una llarga cadena que implica membres de la Guàrdia dita Civil i de la Policia dita Nacional tant al País Valencià com a les Illes Balears. L’abús de l’autoritat cada vegada que un agent ensopega amb un autòcton entestat a parlar-li en l’idioma que ell també hauria de parlar dins del seu ordre constitucional –o, si no, què és la cooficialitat?– es repeteix amb una impunitat humiliant. I sense que el Partit Popular o Ciutadans, tan escaldats quan es tracta de denunciar els presumptes abusos del català a Catalunya, badin boca. Només cal parar-se a pensar per un moment què passaria si un Mosso d’Esquadra exigís a un castellanoparlant que se li dirigís en català.

 

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, s’han solidaritzat amb el regidor vexat i han demanat al delegat del govern espanyol al País Valencià que expliqui als agents que treballen sota la seva autoritat que, segons la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, tothom té dret a utilitzar-lo davant qualsevol autoritat. Serà debades.

 

El delegat té unes altres preocupacions. Com el seu president, Mariano Rajoy, que aquests dies sembla extremadament preocupat per la cavalcada de reis de Vic i els fanalets estelats que tant l’alteren. Demana Rajoy que els reis no perdin el seu sentit tradicional i que “la resta sobra”. D’acord. Dins el sentit tradicional que els defineix, demanarem a Melcior, Gaspar i Baltasar que la Guàrdia dita Civil, la Policia dita Nacional, els seus superiors i els seus responsables polítics no humiliïn els contribuents que els paguen el sou cada mes.
Comentaris
Rgn
Aquests són dels que no entenen allò de: estació de ferrocarrils.
Narcís ( què es pot esperar d'un estat i mitjans que fan servir el mot ' espanyol ' en lloc de castellà com posa l'art. 3.1? .. això delata bé allò que cerca o ‘ estat unitari/ simple a imatge i semblança veína ‘ amb tot allò que implica d’anihilació de nostra nació!)
A hores d'ara aquests ' compatriotes que guaiten per nostre bé ' .. no saben allò que n'és ser co " oficial " o " deure de conèixer-la i dret d'usar-la ", ço és, ' parlin son castellà i permetin els valencians parlin la catalana ' ( no els hi fum vergonya anar amb aquesta desconeixença i, per si no fos prou, aquesta prepotència així covardia?)! PD: ni tan sols saben que aquest idioma n'és un ' patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección ' ( ce art. 3.3)?
Fat Boy
Doncs si no els obliga a entendre el valencia, molt menys obliga a parlar en espanyol.
Joan
Es clar que la CE no obliga parlar castellà, únicament obliga a entendre'l i atorga el dret a parlar-lo. Per contra, hi ha sobrada jurisprudència dels tribunals que els funcionaris estan obligats a atendre als particulars en qualsevol de les llengües oficials del territori. El seu incompliment per part del funcionari esta tipificat com a prevaricació i sancionat amb pena de presó i expulsió de la funció publica. Clar que a Espanya l'igualtat davant de la llei es una broma de mal gust.
Josep Maria Rossell
Felicitar-te per escriure tant clar i català Vicent.Salutacions,
Pilar
Un gran escrit, Vicent. Com sempre els teus comentaris son clars i catalans, molts tindrien que aprendre de tu i no dir tantes bajanades.
A
Per què diu que serà de bades? No és la moral que ens convé. Penso que és més profitós insistir en els fets i en les accions contra els fets. Denunciar els fets tantes vegades com calgui i emprendre accions en contra tantes vegades com calgui. Amb la moral ben alta. No donar peu al desànim, que l'únic a qui ajuda és a l'enemic.
ROCA JUNYENT EL FRANQUISTA ETERN
Roca Junyent i la seva tropa de franquistes van inventar el IDIOMA COMUN, el creat pel Franco, i com bons franquistes i feixistes la Constitució de Franco y del Roca Junyent de Franco ho van estampar. STOP AL FRANQUISME, FORA LA CONSTITUCIO DEL FRANQUISTA ROCA JUNYENT DE FRANCO Y DE LA MONARQUIA FRANQUISTA

envia el comentari