O súbdits del Regne o ciutadans de la República

"Si els comuns s'haguessin esperat a aturar un desnonament fins que li semblés bé al PP i el PSOE, el seu espai polític ni tan sols existiria, asfixiat per la contradicció"

Ada Colau i els comuns tenen l'origen polític en haver sabut fer una distinció nítida entre legalitat/il·legalitat i legimitimitat/il·legitimitat. El mateix "sí se puede" sorgeix de la contraposició entre la legalitat que dóna cobertura als desnonaments dels bancs i la legitimitat d'oposar-s'hi, si s'escau amb barreres físiques i mobilitzacions al carrer, escraches inclosos. Com és notori, aquest espai polític no va esperar-se a que, en un futur, la majoria que conformen el PP i el PSOE aprovés la dació en pagament, sinó que va tirar pel dret, impedint i deslegitimant uns procediments legals que consideraven injustos i abusius.

 

En general l'esquerra, si es vol transformadora, ha de donar suport als moviments socials que parteixen de la base i que democratitzen decisions fins aleshores en mans de les elits. Així es va fer, per exemple, en la lluita dels objectors de consciència i els insubmisos contra el servei militar i la prestació social substitutòria. Progressivament, els ajuntaments -sobretot catalans i bascos- van negar-se a reclutar els joves del seu municipi i molts soldats, ja destinats a una caserna, van preferir anar a la presó abans que complir la llei. El resultat va ser una insubordinació prou massiva com per fer que l'estat abandonés la voluntat d'imposar el servei militar/prestació social substitutòria que defineix, negre sobre blanc, la Constitució del 78.

 

Per tot plegat, resulta insòlita la defensa de la legalitat vigent per part dels comuns quan del que es discuteix és del dret a decidir dels catalans. Si s'haguessin esperat a aturar un desnonament fins que li semblés bé al PP i el PSOE, el seu espai polític ni tan sols existiria, asfixiat per la contradicció. Però, ho vulguin o no, hauran de triar: O súbdits del Regne d'Espanya o ciutadans de la República Catalana.
Comentaris
els Comuns son monàrquics
No enganxen ni amb cola a la república, a Catalunya ni a la voluntat democràtica. Son espanyols per sbre de tot.
Narcís ( aquesta gent no es confongui .. a Catalunya els ' afaitapagesos ' .. són història!)
-- I aquests se'n diuen ' .. Sí que es Pot '? -- Fan el mateix que els catalanòfobs/ espanya : esmicolar fins l'absurd .. girar la paella/ truita/ mitjó .. barrejar allò universal amb allò particular .. ! -- o són curts de gambals o pensen tractar amb espanyols .. no n'és normal have'ls-e d'explicar l'obvi ( o ho fan per malícia perquè saben de sa dificultat?)! -- qui defensa la veritat, el bé i el dret i, no diguem-ne res, l'amor català .. defensa la llibertat de Catalunya!
Fart d'HIpocrites
Efectivament...Potser els "professors de dret constitucional" de Podemos encara no saben que, en dret internacional, i segons el Ius Cogens, el dret d'autodeterminació i la democràcia i l'estat de dret tenen un mateix fonament: la llibertat. No es pot ser demòcrata sense reconèixer el dret d'autodeterminació dels pobles. Catalunya, o bé és una colonia de Castella ocupada militarment o és una nació minoritària i espoliada. En tots dos casos té dret a alliberar-se. Entesos, "progres"?
L'esquerra no existiria si no hi hagués estat il·legal
Molt bon article. El que ens expliques és l'argument a qüestionar a les èlits i especialment, principalment, als seus votants sempre que els independentistes tinguem ocasió.
O convergents acollonits
Que també pot ser.
Xavier
Bon article.el Puigdi. Ho sap.....es publicarà a altres diaris...
A O
Per aixó estan procesats, oi? Vosaltres ja haurieu creat uns martirs.
Comuns???? No !!!!! Fachins!!!!
Ja han triat. Són nacionalistes espanyols i borbònics, ben instal·lats en l'status quo actual. Viuen de fer veure que són revolucionaris, i per viure-hi tota la vida, necessiten que hi hagi situacions injustes que puguin denunciar sense moure un dit per resoldre-les. La perpetuació del franquisme és el seu modus vivendi.
Paga mensual
No t'enganyis Cot, el problema dels Comuns és la superposició d'un enorme deute econòmic i que viuen molt bé en l'actual règim, gaudint dels sous públics (has vist com s'ha engreixat el Domenech des que és diputat?). Com han de voler canviar el seu status quo, els calerons que els entren mensualment al compte, per aventures incertes?
DUI
Digueu-me radical, però un cop proclamada la República Catalana s'ha de deportar a Espanya a qualsevol quintacolumnista, traïdor o poca-pena que ens hagi posat pals a les rodes. Al cap i a la fi tindran DNI espanyol. Doncs que els aguantin allà.
Joan Saperas
No ens equivoquem, no fa tants anys viviem immersos en el pu ta/ramonisme promocionat per un partit que actualment es l'essència del independentisme. Tothom es ven vingut al cavàs independent, no em de mirar el carnet polític de ningú, res tenen a veure les bases amb els Ravells de torn. Tots coneixem gent que vota comuns i en un referèndum votarà SI a la independència, a quests son els que sumaran per sortir del jou espanyol.Res de purismes independentistes, m'importa ben poc de on ve el vot.
Racs
Si els Comuns-Podem s'haguessin fet independentistes tampoc existirien, ja que per això tenim a ERC i CUP. Ells tenen el discurs que serveix als interessos dels seus votants. I si tenen diputats és perquè basicament els hi han tret al PSC. Els votants dels comuns son els que fan que existeixin, i els seus votants tenen com a marc mental Espanya, no Catalunya. Nomes cal sentir a la Colau, Galdón, Rabell o Fachin, ells volen transformar Espanya, son federalistes 2.0. A partir d'aqui, excuses.
el (1)
El que pot fer fracassar tot plegat és l'actitud feixista d'elements com DUI (ja ha mostrat actituds racistes i d'ultradreta lepenista en moltes ocasions). No, xavalet descerebrat, aquí no es deportarà ningú, mal que et pesi. La república catalana serà un estat de dret on la gent serà lliure de pensar el que vulgui i expressar-ho, sense deportacions ni depuracions (si vols, vés a Corea del Nord, mindundi).
el (2)
I si un es vol sentir espanyol i predicar el retorn a Espanya, serà lliure de fer-ho. Altra cosa serà si algú li fas cas, un cop el nou estat independent estigui en marxa i la gent s'hi impliqui. Però llibertat de pensament, tota. Au! Vés a amagar el teu totalitarisme al cau de la gàbia del hàmster, que no et necessitem per a fer un país nou.
el (3)
El que m'ha posat un negatiu, que s'expliqui: vol un nou estat sense llibertat de pensament i d'expressió? Jo no. No vull una nova Catalunya que sigui com la vella Espanya. Vull que sigui millor, realment lliure. Potser ets en DUI, que t'has sentit ofès? Doncs posa-t'hi fulles, més ofensives són les teves idees feixistoides (que, a més, fan mal a l'independentisme).
el (4)
Espero respostes. M'agradarà saber quina mena de nou estat volen construir alguns, segur que no coincideix amb el que desitgem la majoria. Estem lluitant per una república realment lliure.
D'una vella casa
@ el, és molt probable que @ DUI sigui un quintacolumnista. Lo de inflamar pertany al passat espanyol mentre que el procés il.lumina els drets humans i les llibertats. Aquesta serà la senyal que a partir d'ara ens farà distingir als nous ciutadans republicans dels caducats. Ull!
el (5)
Podria molt ben ser algú que vol desprestigiar l'independentisme. Sovint, sota aquest àlies, ha fet comentaris obertament xenòfobs, a l'estil Front Nacional francès o PxC (però amb el matís suposadament indepe). Per sort la majoria de l'independentisme és com tu o jo, i tants d'altres que construïm un nou país lliure.
bed
El què em fa gracia que l'Oliveres s'ha lliat amb els españolistas borbonics que deuen a la Caixa un monton de dinero i no se entera que fa rídicul estrepitos intentant pasar por progrecista.
el (6)
Només saps posar negatius? No argumentes? No vols un nou estat on hi hagi llibertat de pensament i expressió? Jo sí, i la majoria també. No volem una Espanya II, volem una Catalunya lliure de ciutadans lliures.
el (7)
... Catalunya lliure AMB ciutadans lliures, que s'entendrà millor.

envia el comentari