De Kabul a Berlín

"No ens en sortirem alimentant l’odi i el rebuig generalitzat. Més val que ens ho fiquem al cap d’una vegada"

Kabul, Pathankot, Paris, Zliten, Bagdad, Istanbul, Jakarta, Ouagadougou, Jalalabad, Peshawar, Mogadiscio, El Caire, Al-Ahsa, Gombi, Damasc, Tombuctú, Homs, Bamako, Baidoa, Aden, Hila, Ben Guerdane, Grand Bassam, Maiduguri, Brussel·les, Lahore, Riad, Tel Aviv, Orlando, Magnanville, Al-Qaa, Djakan, El-Arich, Dacca, Hassaké, Niça, Saint-Etienne du Rouvray, Qamichli, Charleroi, Ankara, Berlín… Que tenen a veure totes aquestes viles i ciutats d’arreu del mon? Doncs totes han patit un atac terrorista aquest 2016. Us convido a buscar-les en un mapa per comprovar l’abast d’aquest càncer anomenat terrorisme que està costant tantes vides humanes. Per molt llunyanes -o no- que ens puguin semblar, el dolor de les atrocitats que s’hi han viscut és inesborrable.

 

El darrer atac de dilluns al vespre en un dels mercats de Nadal de la ciutat de Berlin ha afegit sens dubte molta pressió a la política d’Angela Merkel amb els refugiats, i, com no podia ser d’una altra manera, ha fet revifar la flama populista d’extrema dreta. En efecte, Anis Amri, el principal sospitós d’aquest atac terrorista, abatut a Milà per la policia italiana, tenia un historial si més no conflictiu: d’entrada, va ser condemnat in absentia a Tunísia per robatori i vandalisme quan ja estava de camí cap a Lampedusa per “buscar una vida millor”. La seva estada a Itàlia va ser marcada per una condemna de quatre anys de presó per haver intentat calar foc al Centre d’Acollida de Menors a la ciutat de Catània. De fet, fins i tot va mentir sobre la seva edat per poder-hi ingressar. Va passar per diverses presons de Catània i Sicília, i no seria estrany que s’hagués radicalitzat en aquest entorn. De fet, havia de ser expulsat d’Itàlia, però l’expulsió no es va poder dur a terme per “raons administratives”. Des d’Alemanya, va intentar demanar asil utilitzant identitats falses.

 

Si bé puc entendre la frustració i indignació lògica de molta gent, utilitzar el perfil d’un noi clarament conflictiu amb greus problemes de convivència per atacar una nacionalitat concreta i el conjunt d’homes, dones i infants que fugen realment de la guerra em sembla inacceptable i molt perillós. No podem caure en aquesta demagògia inútil. Tenim un problema. I aquest problema l’hem de resoldre conjuntament, entre demòcrates i pacifistes. El cas d’Anis Amri torna a posar en evidència que la cooperació tan administrativa com en matèria d’intel·ligència entre els Estats de la Unió Europea i, en aquest cas, Tunísia -però també amb els altres països del sud del Mediterrani- són bastant ineficients. Els atemptats terroristes s’estan normalitzant d’una manera molt perillosa arreu del mon i amenacen directament els pilars del sistema democràtic. L’objectiu és torpedinar la pau social. La imminent presidència de Donald Trump tampoc sembla que hagi de millorar les perspectives per l’any 2017. Més aviat el contrari.

 

En definitiva, no ens en sortirem alimentant l’odi i el rebuig generalitzat. Més val que ens ho fiquem al cap d’una vegada. El càncer del terrorisme només el podrem vèncer amb la unitat dels demòcrates, visquin on visquin, donant un suport actiu als processos democràtics i pacífics arreu del món, seguir educant la societat amb els valors de la pau i de la solidaritat humana i, sobretot, sent conscient que no serà fàcil i que els entrebancs hi seran sempre.

 

Tenim el deure de creure en un món millor i de no deixar-nos intimidar per l’obscurantisme. Perquè és quan abandonem els nostres somnis i els nostres valors que la pau social esdevé una missió impossible. Si no hi creiem nosaltres, qui ho farà?
Comentaris
Fat Boy
Es veu que els xinesos, els indis, els jueus, etc no tenen joves de perfil clarament conflictiu.
Un oblit
El que oblida el Sr. Azouz és que tots els atacs terroristes que cita, son obra de musulmans...
Fat Boy
Oblida que els musulmans estan programats genèticament per a ser violents, esdevenint una raça no humana. Algunes llibertats, com la llibertat religiosa, s'haurien de prohibir.
Narcís ( amb nostre propi botxí o estat .. amb llurs propis delinqüents importats .. àdhuc amb força dels propis nostres .. ja hi anem prou guarnits!) ( si no es pot i a més no hi ha reconeixença .. ' cadascú a ca seva i Déu a la de tothom!)
Vull pensar que majoria d'éssers humans que hi ha al món són bona gent sinó el món seria acabat .. però això no desfà que Europa no n'és Xauxa ni de bon tros pugui entrar tothom quan vulgui o ho necessiti, quan pugui o mig pugui, quan li vingui de grat o doni la gana ( quants conflictes i guerres i llargues .. quanta humanitat passa penes .. quants són a l'edat de la pedra .. . . . . .?)! PD: costa molt fer una civilització el més lliure i justa perquè ningú vingui a ensorrar-la!
Narcís ( molts seran innocents àdhuc majoria, però allò que n'és cert és que els ' assassinats ' també i sent a ca pròpia .. estan enterrats!)
Si a la mateixa espanya hi ha ètnia que duu 500 anys o més i massa de la qual no s'ha integrat àdhuc rebent habitatge sense respecte a veïns, rebent diners perquè sos fills vagin a col·legi, nens acostar-s'hi a demanar diners a transeünt sense necessitat ( així sense pudor de cap mena), automarginant-se pel que fa a la resta àdhuc sense voler matrimoni ' plural ' . . . . . . . diu l'autor que, per contra, aquests arribats o d'altre món històric-cultural-religiós-social- costumbrista .. sí?
El primer que ha de fer
un pais es protegir els seus ciutadans, hi tenim dret. La acollida de refugiats no ha fet més segur el món occidental. Fa l'impresió que estem lliurant la guerra civil del món islamic a occident. Es delatador que altres paisos de la regió no siguin capdavantes en la acollida refugiats. Els atacs a occident son vàlvules d'escap per aquests governs que no fan res per la seva població i els mantenen empobrits.
Demagògia vs demagògia
Més del 30% (com a mínim) dels europeus són mala gent per votar partits "populistes"? No serà més aviat que és el resultat catastròfic d'haver permès l'entrada d'immigrants, des de fa dècades, sense exigir-los adaptar-se al país d'acollida? Provenen d'una altra civilització que personalment trobo equivocada però que en tot cas és incompatible amb l'occidental, per antagònoca i agressiva
Fat Boy
Al fill de puta que posa comentaris racistes en el meu nom li dire que es un truc mes vell que el cagar ajupit.
Narcís ( Tayssir: )
Última cosa: és clar que els terroristes són pocs o minoria .. és clar que també fumen assassinats a dojo a països propis .. és clar que . . . . . . . . . però la pregunta és: quin percentatge de llurs paisans o coreligionaris no veuen del tot malament fumin aquestes salvatjades o actes del tot infrahumans ( més a Europa o Occident ) àdhuc puguin sentir-se ' satisfets '? PD: vegi's mateixa mare del de Berlín .. només s'hauria de preguntar si li agradaria que la víctima hagués estat son fill!
Pepis
Els comentaris racistes que diuen que critiquen els musulmans, haurien de saber que és i ha estat occident (EUA i Europa) via Aràbia Saudí que ha armat estat islàmic per fer caure Baixar al Assad, amic dels russos. I això ni Europa ni els EUA ho poden tolerar. Ara ja es comença a saber que Estat islàmic i la guerrilla opositora del règim a Síria són el mateix. Prou de rebre informació esbiaixada i d'hipocresia a occident.
Fat Boy
Em fot molt, la veritat el que fa aquest tio. Més que res perquè no vull que se'm noti que sóc un fatxorra racista, i em posa en evidència.
Pepis, una cosa
no treu l'altra. Dos veritats sobre una mateixa situació no son necesariament excloents.
Ara van per embolicar
el moviment independentista amb els refugiats. No hi caigueu de quatre potes.
Drum
Ens arriba informació totalment tergiversada sobre la guerra de Síria. És Occident que ha estat venent armes a l'Estat islàmic per fer caure Baixar al Assad, l'excusa que donen és que és un dictador, però en canvi no diuen res sobre les dictadures d'Aràbia Saudita i Qatar. Els dictadors amics d'en Putin són dolents, els dictadors amics dels americans són bons. Farts de tanta manipulació informativa i que ens tractin d'imbècils. El pitjor de tot és que la majoria de la gent s'ho creu.

envia el comentari