Clos contra coto

"Les marques catalanes només arriben a una quota d'un terç en el mercat interior, tant és així que una sola denominació d'origen, la Rioja, ven a Catalunya la mateixa quantitat que la suma de les onze DO's catalanes, des de l'Empordà fins a la Terra Alta"

Luis Gutiérrez, tastador oficial de la Guia Parker -la més prestigiosa del món- a diverses zones que inclouen Catalunya ha vingut a passejar pels cellers d'aquest país i, de cop, hi ha trobat "provincianisme". Gutiérrez explica, amb preocupació, que "veig com augmenta erròniament la tendència a Catalunya de consumir només vins catalans". Tot plegat per a, finalment, poder treure l'artilleria: "Ara seré políticament incorrecte, però em preguntaré si hi té alguna cosa a veure l’actual situació política, el nacionalisme que aïlla la gent al seu propi món".

 

El més curiós és que Catalunya és, probablement, l'únic territori gran productor vitivinícola que importa, massivament, vi que ve d'altres zones. Les marques catalanes només arriben a una quota d'un terç en el mercat interior, tant és així que una sola denominació d'origen, la Rioja, ven a Catalunya la mateixa quantitat que la suma de les onze DO's catalanes, des de l'Empordà fins a la Terra Alta. El drama dels vins catalans, que s'exporten amb un gran èxit, és que els consumidors tenen poc accés als propis vins, a causa del control de la distribució per les grans marques espanyoles i per una tradició que, per exemple, considera el Vega Sicilia -un Ribera del Duero- com a vi icònic, en comptes de l'Ermita, el Priorat més reconegut al món.

 

El fet, però, és que els consumidors catalans cada cop coneixen i aprecien més els vins catalans, premiats a tot arreu. Els fan cellers on es parlen tots els accents del català, que creen llocs de treball en comarques abans deprimides, que paguen els impostos en aquest país, que valoren l'esforç de la pagesia, que recuperen l'antic patrimoni agrícola, que produeixen a prop del consumidor, que innoven, que viatgen... Tot plegat, l'orgull d'un país que, poc a poc, descobreix la identitat que es conserva dins d'una ampolla. En definitiva, ens agraden els vins espanyols, amic Gutiérrez, amb aquells noms tan sonors on sempre hi ha un marqués, un coto o una heredad, en comptes dels més plebeus clos, turó o mas . El cas és que no ens perdrem les aromes i el gust que ens regalen les muntanyes del Priorat o les planes de l'Empordà. Una altra cosa -aleshores, sí- ens faria provincians.
Comentaris
Jordi
Quant vi català beuen els cosmopolites riojans o de Bordeus?
terrassenc
Provincianisme (colonial) és menystenir i ignorar lo bo que tens casa. En Gutiérrez pixa fora de test; molt. Si puc triar, em quedo amb els nostres vins. Sens dubte.
ja
Ja sabem que un nacionalista espanyol no deixarà que la realitat li espatlli un bon prejudici.
Ocellet del Conflent
Brillant Sr Cot. I pensa el Sr Gutierrez que són provincians els francesos enamorats dels seus productes?
Narcís ( aquest tipus n'és ' paradigma ' de la vergonya de molt espanyol i què dir-ne d’ídem de paisà abulense!)
Un ' tastavins ' i en lloc de parlar d'aquests .. es posa a jutjar nostre caràcter sense conèixe'l gens ni mica àdhuc sense tenir les dades oferides per en Cot .. sense comentaris! PD: ha estat 20 anys de directiu a tetra Pak així dedueixo coneixent munt de nacions i a nosaltres ens diu provincians ( llavors aquelles també ho serien àdhuc mateixa Suècia nacionalitat de l'amo de l'empresa!) .. espanyol havia de ser!
Narcís ( i aquest bon home haurà guanyat un munt i en continuarà guanyant amb un intel·lecte així o mercès a aquesta mísera consciència?)
Només afegir que es delata, ço és, ens està dient que em de deixar de ser catalans amb tot allò que implica, per a ser de país veí, tot donant per fet que català = tancat, aïllat, diu ell, i castellà = obert on tothom hi cap .. quan justament ' sa ampla és Castella ' ha de ser una, única, unicista i pura! PD: mateixa ximpleria digué anys ha Valdano sent director del Mardid ' el Barça mira hacia adentro mientras mi club mira hacia fuera ' o quelcom semblant .. quan n'és ben bé el contrari!
busman
Caiem en la trampa de sempre: preocupar-nos de si exportem aquell vi o de si tal restaurante té una estrella Michelin enlloc de esbrinar per què no hi ha un sol físic/químic/matemàtic/enginyer català de renom o amb possibilitats d'obtenir un Nobel. Posem tots els ous en el mateix cistell, i tard o d'hora la bombolla esclatarà.
toni
i no ha provat el vi de bot o batea si no flipla
Jo
Jo em pregunto: i a aquest senyor qui el paga? Quins interessos defensa?
neo
Un fatxa més.que vigili el que diu..
Jordi (Català i Suís)
No cal esperar res d'un Espanyol. Fa molts anys que ho dic als Catalans de l'Interior i ho escric a tots els webs catalans: passeu dels Espanyols. Tenen un filtre genètico-cultural que només se'ls traurà quan Catalans (PPCC) i Bascos toquin el dos i restin solets amb llur merda, que és ben grossa i pudenta.
lluís
Una cosa que em fa molta gràcia és que El Corte Inglés a Madrid per evitar ferir la sensibilitat dels peperus madrilenys només té als aparadors xampany francès
carallot!!
quina gentussa hem d'aguantar. Ja ens el fotem nosaltres, tu veu rioja, capullo
bon vi i no vinets com els riojas per donzelles
Veure riojas indica el nivell infim de les persones que el beuen. Per cert les garnatxas vermelles valencianes son bonissimes i el cariñena cada vegada es més bo El Parker a frança li diuen el Cabernet Sauvignon, el pitjor raim junt a ull de llebre
JORDI
Jo em vaig quedar un restaurant ara fa gairebé 2 anys i encara no he trobat un distribuïdor que ofereixi una gamma de vins catalans variada en qualitat i preu. A nivell particular són més o menys accessibles però a nivell distribució per a hostaleria és tota una aventura accedir a vins catalans
castelldetona
La meva família només veu des de fa anys vins catalans, que són excel·lents; i a la vegada, molts vins de la Rioja i el Duero i... són molt fluixos (i cars)
Quisso
A casa ens agrada el vi negre de Rioja, què voleu que us digui. I sempre que hem volgut intentar comprar vi negre català resulta que, qualitat per qualitat, el català és molt més car. No m'agrada que m'estafin. Amb el blanc passa a l'inrevés, però! Una altracosa és l'impresentable aquest de la Parker, que ens mira per sobre l'espatlla. Haurem de seguir cercant vi negre...
Anònim
Com és possible que la guia Parker tingui un "paleto" provincià de tastador. Estem parlant de vins, és a dir de cultura i aquests detalls són els que van minant el prestigi d'una marca.
Catalanet
Es cert que el el franquima ba promocionar el consum de vins de la RIOJA ? Diuen tambe que tenim riojitis an el sbupconcient?
Motius del per què n'hi ha força, corregim-ho
Els catalans bevem Rioja o Duero per diferents motius: 1) Per esnobisme. 2) Per manca d'auto-estima. 3) Per ser un país colonitzat. 4) Per que també són bons. 5) Perquè sabent el que pensen i ens desitgen ells, som tontos si encara els comprem.
Es que ara
els vins catalans començem a fer forat a Asia i aixó ho han de parar. El problema que tenen es que el món no funciona d'acord als seus esquemes i la nova generació de consumidors no està per brocs.
Es increible
la cantitat de temps, esforç i materia gris que perdem per la nostra relació amb les espanyes.
Miquel Just
A molts països europeus, i a França concretament, cada regió vinícola promociona els seus propis vins en primer lloc. Dificilment trobareu en una botiga de Bordeus un Borgonya i en una de Dijon ampolles de vi de Bordeus. És normal: Això no és nacionalisme sinó prioritzar els vins de la terra. Una altra cosa és que l'Estat espanyol promocioni a l'exterior més uns vins que uns altres. El Sr. Luís Gutierrez l'erra totalment amb el seu comentari.
Roberto Mugre
És sabut que els catalans som els més provincians de tots a l'hora de triar un vi, que gairebé sempre és de la Rioja (roja, arroja..., Uix !) Fixa't, Gutierres, si ho som que els vins del país no són els més degustats, tal com passa a tot arreu: França, Itàlia, Espanya, Grècia... Jo sempre compro vins catalans. Perquè sí, perquè em rota, Gutierres.
Pere de Kaltruku
Si vos plau, passem de aquests "peperos"; al Penedés, terra de bons vins; som del PPDD(partit partidari del Descans diari): Després de treballar,es clar.

envia el comentari