La reformeta constitucional

"El sistema polític espanyol és tan fràgil que ni tan sols els serà possible fer una reforma aparent, per més controlada i inofensiva que sigui"

A Madrid, els senyors Mariano Rajoy i Javier Fernández (el de la gestora) han pactat els límits d'una possible reforma constitucional. I estan d'acord en què, sobretot, no s'ha de debatre ni la independència ni tan sols la possibilitat de reconèixer el dret a decidir de Catalunya o el País Basc. Tampoc no es pot parlar -diuen Rajoy i Fernández- de la monarquia ni de les seves funcions. En definitiva, el PP i el PSOE han pactat que només es pugui parlar de qüestions secundàries com la reducció dels aforaments dels càrrecs electes i, potser, del sistema electoral espanyol.

 

Naturalment, és una reforma que està pensada per no canviar res. O, almenys, res substancial. Però el sistema polític espanyol és tan fràgil que ni tan sols els serà possible fer una reforma aparent, per més controlada i inofensiva que sigui. La Constitució del 78 està molt bloquejada i requereix majories excepcionals, dissolució de les Corts i unes altres majories excepcionals per fer gairebé qualsevol canvi. És a dir que en algun moment PP i PSOE es veuran obligats a convocar un referèndum que reforci la credibilitat de la seva reformeta i serà en aquell instant el règim del 78 s'exposarà a un fracàs descomunal.

 

Perquè és evident que aquesta reformeta només seria possible si Catalunya ja fos independent perquè és del tot impensable guanyar un referèndum entre l'electorat català que, justament, plantegi la negativa explícita al dret a decidir. En definitiva, se'ls va parar el rellotge el 1978 i ara ja no són capaços de donar-li corda.
Comentaris
JordiP
Sí, noi, amb la curta visió del ultraconservador van parir una Consti tant disbaratada que no hi ha per on agafar-la. La toquis per on la toquis, un tros o un altres'et queda a les mans. Val mes llençar-la tota i fer-la de nou.
Pepo
Fa temps que comento amb els cercles propers, que España només té una forma de guarir-se i és acceptant la independència de Catalunya (i alguna altra que després s´hi afegeixi). Nosaltres som el seu "healing". Els pot fer molt de mal, però és així. Si Catalunya no accedeix al que vol, allò del "ATADO Y BIEN ATADO" seguirà pels segles dels segles. No són el PP o el PSOE que volen guarir España, sinó els ciutadans i ciutadanes que volen viure en pau amb ells mateixos i amb el seu futur.
Narcís ( llàstima de la bona gent de país veí, però són, malauradament, minoria!)
País veí n'és una paparra així sense cap mena de vergonya, de pudor, de sentit del ridícul, de .. mínima dignitat, ço és, si diuen ser tan ' espanyols ', perquè continuament i constant no fan altra cosa que fúmer's amb Catalunya i de sempre ( i pel sol fet de demanar ' autonomia ' .. quan mateixos presidents pidolaires, delinqüents, de ses regions mendicants reconeixen no haver avançat mai tant com amb aquesta!)? PD: país veí s'ha romàs a mig camí entre radicalistes islàmics i occidentals!
DUI
I ho reblen amb una expressió arnada, tan arnada que fa pudor a naftalina i tot: "la constitución que nos hemos dado entre todos". Jo no la vaig votar, principalment perquè llavors era un nen de pocs anys. En tot cas haurien de dir "la constitución que votaron unos difuntos so amenaza de junta militar ad aeternum si salía que no". En fi, ja ho va dir Cánovas del Castillo redactant precisament una altra constitució: "Son españoles los que no pueden ser otra cosa". I nosaltres no som espanyols.

envia el comentari