Europa ja no té marge per expulsar els catalans

"És impossible que el govern de Madrid es consideri en condicions d'assegurar-se la victòria en un referèndum a Catalunya. I, naturalment, la diplomàcia espanyola aprofitarà això com a argument contra l'amenaça d'inestabilitat"

Els resultats dels últims referèndums internacionals, amb l'epíleg del "no" italià, han contribuït poc al prestigi d'aquesta forma de participació democràtica. Els governants que els han utilitzat com a mecanisme d'autoconfirmació han passat a millor vida per la voluntat dels ciutadans, que han ignorat olímpicament la pregunta concreta, sovint incomprensible, com a Itàlia: "Aprova vostè el text de la llei constitucional concernint a la supressió del bicameralisme paritari, la reducció del nombre de parlamentaris, la contenció de les despeses de funcionament de les institucions, la supressió del CNEL i la revisió del títol V de la part II de la Constitució, aprovat pel Parlament i publicat a la Gaseta Oficial número 88 del 15 d’abril de 2016?"... I després de tanta literatura, els italians simplement han votat contra Matteo Renzi.

 

Però la protesta a les urnes no només ha passat factura a Itàlia. Els ciutadans també han reglat comptes amb les elits de Londres -amb el Brexit-, les de Washington -via Trump-, i tot indica que també ho poden fer amb les de París -en aquest cas, Hollande ha preferit estalviar-se la probable humiliació. Tot plegat, en països de llarga tradició democràtica i un sistema de mitjans de comunicació plural i compromès amb els valors de la democràcia il·lustrada.

 

El cas és que, en aquestes condicions, és impossible que el govern de Madrid es consideri en condicions d'assegurar-se la victòria en un referèndum a Catalunya. I, naturalment, la diplomàcia espanyola aprofitarà això com a argument contra l'amenaça d'inestabilitat. Però també és cert que en aquestes circumstàncies també és impensable que Europa s'autofragilitzés amb l'expulsió d'una futura República Catalana. O sigui que, en aquest context, tot depèn dels catalans. Més que mai.
Comentaris
DUI
Europa no ha de tenir ni opció a expulsar-nos: hem de ser nosaltres qui n'hem de sortir, i ben depressa. Ni UE ni EURO. La millor manera d'arreglar-ho serà que el primer referèndum que es faci un cop aconseguida la República pregunti als catalans si volem saber res de la UE o no. Més d'un buròcrata gris de Brussel·les es quedarà amb un pam de nas quan vegi el resultat.
Espectador
Crec que no es poden comparar el cas de Itàlia amb el que pot passar entre Catalunya i Espanya, son dos situacions completament diferents . Creure que Europa prendrà part per Catalunya ,es una ingenuitat,actualment el problema es" de ordre intern d'una nació," i si no es proclama una DUI tots miraran cap un altre costat.
Jim
Si quan arribi l'hora del trencament amb Espanya la UE intercedeix i ens estalvia problemes, continuem sent-ne socis. Si en canvi se'n renta les mans com acostuma a fer, EFTA, i/o calquem la relació que plantegi UK.
Narcís ( aquest estat n'és malèvol, s'enorgulleix de ser-ho i és l'únic que els hi dóna vida! Doncs bé, amb nosaltres mai més, ho siguin amb ells mateixos!)
Ras i curt: si Catalunya no pensa en ella, qui hi pensarà? Conclusió: els catalans han d'anar a la seva .. sense més contemplacions ( i un cop lliures de nostre botxí ja decidiran allò que els hi convé!)! PD: la primera passa de Catalunya n'és la llibertat .. els interessos i complexitats són a posteriori!
Embolica....
Com vam poder vam fer un referèndum el 9-N, que es guanyà. Desprès unes eleccions plebiscitàries, que es van guanyar. Ara es vol fer un referèndum que segurament España no autoritzarà... i o no es farà o serà una imitació del 9-N... I tornem a començar, donant voltes a la roda com els hàmsters... Així passen els mesos i els anys... O ja es tracta d'això?. Embolica que fa fort....
MontseC
Totalment d'acord amb en Narcís i DUI.
SR. MEU
Es desprèn de l'article que si no fem un referéndum s'acceptarà una declaración unilateral...
jajaja!!!
Ni dui, ni butifarrendum, ni na de na....bueno si...articulo 155 de la constitucion española. Recuperacion de competencias policiales y de educacion. E inhabilitaciones. Y como en alemania, propuesta de que partidos indepes sean prohibidos por ley. Y quien quiera marchar, la frontera no esta tan lejos.
SEMPRE ha depès de nosaltres, de qui si no?
La meva llibertat de qui depèn? Per això seria tan pobre perdre aquest referèndum....Aquest setembre CAT decideix si vol ser o no una nació. Estarem a l'alçada?
toni-te
Espero que Catalunya pertanyi a la Unió Europea, com a català em sento profundamente europeista i penso que he em de aprendre molt d´ells. Ni soc de la extrema dreta que ho vol ni de la extrema esquerra que tambe vol sortir de la UE (quina curiosa coincidencia.
Ciutadana farta
Ni referendum ni histories,tenim un parlament amb majoria independentista que es la voluntat del poble sobira per tant esta capacitat per declarar la dui,dui ja i despres referendum constituent i fora d'españa d'una vegada,perque unaltre referendum?per veure si volem l'independencia?no varem votar majoria independentista al parlament?,doncs ja esta,ja vatem votar i tot-hom sap el que vol el poble,el parlament ha de parlar i fer la dui,ja fem tard
Pepo
Només el Poble salva al Poble
Ernest
Si volem la independència cal pressionar xq Europa és mulli: si ens ve a favor perfecte però sinó, cal que se'ls avisi que Espanya està quebrada i no cobraran ni el q deu ni la part que solidàriament Catalunya independent podria assumir. Que s'ho facin mirar.

envia el comentari