Lliçonetes basques

"El fet de no emular aquí allò que durant dècades ha passat al País Basc, és el que ha fet possible que a Catalunya hi ha una àmplia majoria pel dret a decidir"

En aquesta vida, i tal com està tot, en qui més crec és en qui més dubta. Els de les lliçons i les veritats com a punys em fan una mandra infinita. Perquè sé gairebé del cert que o bé fan trampa o que no en tenen ni idea. Els polítics bascos, d’un temps ençà, van del primer pal, perquè ignorància no la poden al·legar. El lehendakari Íñigo Urkullu és un d’aquests destacats “llestos” de la classe.

 

Fa unes setmanes, quan van arribar a un acord de govern, va ser la socialista Idoia Mendia qui va sortir a refregar-nos per la cara no-sé-què. Ella, que en la línia del seu referent Pedro Sánchez a Espanya, havia conreat els pitjors resultats dels socialistes bascos que es recorden. Ella, que acabava de pactar amb “la dreta” basca per mirar de sobreviure i de rascar alguna cosa. Ella, que com a supervivent encara, però que com a estadista no cola (i si no, mirin algun dels seus vídeos de campanya, utilitzant la llengua com a arma de combat). Ella va dir que allò que fan allà ha de ser exemple per a Catalunya, sense un govern “a la catalana”, ni una “deriva de blocs”. I que això ens ho vinguin a dir des d’Euskadi. Quan aquí mai s’han aixecat blocs amb violència. Quan allà van tenir aquell govern de Patxi López i els “constitucionalistes”. Amb tota la seva motxilla.

 

I ara, Urkullu ens diu “no vulguin que jo imiti Mas”. Jo, de fet, bàsicament voldria que s’estalviés donar lliçons a la resta. Entre altres coses, perquè el fet de no emular aquí allò que durant dècades ha passat al País Basc, és el que ha fet possible que a Catalunya hi ha una àmplia majoria pel dret a decidir (independentista o no), fet que a una Euskadi de blocs no passa. I afegeix el lehendakari que “és impossible que avui un Estat es pugui declarar independent”. Un “Estat” segurament no, que ja ho serà. Però una nació podria passar. Potser a Euskadi no li cal perquè de facto ja és independent en ser-ho econòmicament d’Espanya. I això, a més, passant regularment per caixa, com ahir el seu conseller d’Hisenda i Economia, encantat de visitar a Montoro a Madrid, casualment (o no) després de les declaracions d’Urkullu. Els bons jans tenen premi, ens vénen a dir. Especialment els que històricament han estat prou “llestos” per a tenir premi ben bé sempre.

 

Sento un gran respecte pel poble basc i per la seva gent, així en general. Sé identificar algunes de les seves innegables fortaleses, però també més d’una de les seves manifestes debilitats. I segurament en podria parlar, a tall d’anàlisi o opinatiu, però mai en clau de comparativa per venir a dir que aquí a Catalunya encertem i ells fallen. No ho vam fer en el seu dia, amb uns dirigents polítics nostrats molt prudents en aquest front, quan ja aquí conjugàvem del dret i del revés la paraula diàleg, i a més la practicàvem amb pactes, amb negociacions de governs de tot color i amb propostes estatutàries, entre d’altres. Un mínim decòrum i correspondència, una mínima bona educació i sentit de la “moderació”, aconsellaria, com a mínim, que ara de can Ajuria Enea i rodalia ens estalviessin les lliçonetes. Això, si no han de mirar d’ajudar, que n’estem acostumats i no passa res, seria un mínim.
Comentaris
Narcís ( no mereix cap article o columna o anàlisi .. aquest basc n'és un venut!)
Ras i curt: no ho he llegit, atès que el tema n'és massa obvi pel que fa a la ' ximpleria ' dita per aquell, ço és: " espanya se'ls hi endugui ( furti, robi, atraqui) el percentatge, més, els diners proporcionals que se'ns enduen de nosaltres! PD: sa xerrameca seria totalment contrària, oposada, antitètica així .. neta!
Jaime
He vist morir el Franco, he vist caure el mur de Berlin i ensorrar-se la Unió Soviètica i les torres bessones. Només em quedava sentir els bascos postulant-se com a paradigma de la moderació!!! Amb un concert econòmic a prova de bombes és molt fàcil predicar contenció, però tot i així em provoca estupefacció.
Josep Casals
molt d'acord
Basc no nazional-psoecialista
PNB goberna amb el GAL-PSOE, per que son un partit de pocavergonyes i sense escrupols. i els feixistes del PP-PSOE diuen que tots els espanyols son iguals, els molt mentiders i pocavergonyes? el PNB no es res mes que una mafia per robar més
Fat Boy
Es que les coses han canviat. Ara es el psoe el que remueve el arbol pero continua sent el pnb el que recoge las nueces.
El mirall
Ens acusen d'intransigents quant ho son ells, ens acusen de peseteros mentre fan tot el possible de no despendres de cap moneda. I si cal atacar als catalans, donç ho fan. Potser per decencia s'ho haguesin hagut d'estalviar.
el que faltava pel duro
El que governa amb els de la calç viva vol donar lliçons a Catalunya. Un "aplaus" per ell. I a veure si els catalans deixem ja de voler-nos solidaritzar amb els vascos, que ells no ho han fet mai amb nosaltres.
Ciutadana farta
Els espa?ols son tots iguals,mentida,els bascos son diferents economicament,per tant l'igualtat entre tots no es veritat,els bascos han de callar i molt ,bastants dels seus, els etarres,protegits per molts del seus als pobles i caserios, varen matar i segrestar innocents durant una pila d'anys ,nosaltres no hem ni trencat una paperera,som diferents,i el pitjor es que ells es creuen superiors i son violents i varen emparar la violencia molts d'ells durant molt temps ,lliçons cap ni una
Lluis
Gran article plasmant l'enorme hipocresia dels bascos, un poble que mai ha fet res a favor de Catalunya.Tot el que fan i han fet -molts cops d'amagotis- és maquinar contra els interessos de Catalunya com fan ara. Historicament eren provincies de Castella, servien a Casstella i eren fidels a Castella des de l'edat itjana.I tot segeix igual. Recordeu una cosa: els bascos mai faran res contra Castella.

envia el comentari