Operació referèndum

"Puigdemont, Junqueras i els seus partits han d'encarar seriosament el referèndum, justament per fer front a una operació diàleg que trobarà totes les complicitats entre els mitjans de comunicació que depenen del sistema"

Un dels defectes estructurals de la política espanyola és l'enorme distància entre el discurs públic dels polítics i la realitat de les converses -i, per tant, les actuacions- institucionals. La transició va ser això, un seguit de proclames buides acompanyades de decisons que només es poden analitzar com a màxim pragmatisme (si es vol ser molt benèvol) o cinisme insolent (si no se'n vol ser tant). La culminació d'aquesta tradició de desvergonyiment ha estat el moment en què el PSOE ha decidit fer president el líder de la dreta sense modificar ni una mica el discurs guerrista/populista del socialisme andalús.

 

 

Aquesta llunyania entre el discurs que s'adreça als ciutadans i l'acció real, per contra, ha anat minvant en la política catalana. El desastre de l'Estatut va acabar polititzant grans franges de les classes mitjanes catalanes, que van adonar-se que l'estació de l'AVE per a Otero de Sanabria no és un error, sinó un símptoma evident de l'essència extractiva del règim del 78, que ha de mantenir un gran flux de diners públics, a través del BOE, per a les grans empreses de l'Ibex. I aquest sistema pot caure -de fet, així ho interpreta Podemos-, però no pot pactar que la roda dels diners deixi de voltar. A més, el règim es garanteix la tranquil·litat política a partir del superàvit meridional, incompatible amb un tracte fiscal just per a l'espai del corredor mediterrani.

 

 

Per tot plegat, seria molt perillós que la política catalana recuperés aquella distància argumental entre la societat i els seus representants. Puigdemont, Junqueras i els seus partits han d'encarar seriosament el referèndum, justament per fer front a una operació diàleg que trobarà totes les complicitats entre els mitjans de comunicació que depenen del sistema, tant a Madrid com a Barcelona. Som al final d'un trajecte que exigeix estratègia, no pas especulació.
Comentaris
Pepis
Tot això està molt bé, però tenim els venuts de la CUP encarregats de fer descarrilar el procés via carregant-se un altre cop els pressupostos. Intenten dissimular tant com poden perquè no se'ls hi vegi el llautó. "Que es vegi l'efecte sense que es noti l'interès"
Dionís
Puigdemont, Junqueras i els seus partits ja tenen una estratègia ben clara davant el referèndum, culpar a la CUP de que si no aproven els pressupostos no haurà referèndum. Ara això no els impedeix treure pit i dir el contrari si és el govern espanyol i el TC qui impugna els pressupostos assegurant que en aquest cas, el referèndum tirarà en davant igualment. Perquè s'han de molestar en cuidar-se de l'amenaça d'un diàleg fals amb Espanya si aquí criminalitzant la CUP ja els va be?
terrassenc
Pregunta al director de mon.cat. Perquè no posen un color de lletra per escriure que es pugui llegir? És un molt mal servei als lectors que hi volen dir la seva...
República Catalana
El meu esforç d'aquests darrers anys ha estat convèncer a la meva extensa família votants d'esquerres que, ara, per damunt de l'eix social cal assolir la independència. I estic molt orgullós d'haber-ho aconseguit. Ja no voten csqp i comuns. Però alguns hsn votat CUP. Ara cal que s'adonin que votar CUP es un perill per la llibertat. Primer assolir la República després voteu el que volgueu. JxS
terrassenc
Els partits polítics haurien de començar a fer campanya per el Sí. Cal que la gent entengui les bondats d'una República Catalana i com millorarà la vida catalans. 300 anys de sotmetiment han deixat una societat acostumada a ser irrellevant, però això s'ha acabat, ara la responsabilitat és nostra i de ningú més. Quanta més gent ho vegi, ho entengui així, millor. Si tastes la llibertat (i la responsabilitat que implica) ja no tornes a la submissió.
astorat
Sí, seriosament, però a aquestes alçades els partits independentistes fan de tot menys engegar una campanya pel Sí explicant els mil i un motius com es va fer a Escòcia. De veritat que algú vol la independencia?
mandragora
Sr. Cot ¿ porque estáis haciendo censura a los comentarios contra la CUP?, y esos aumentos a mansalva de los "rojillos" a comentarios leves contra los cupaires?, esperamos una explicación Sr. Cot
Josep Olot
Totalment d'acord amb algun comentari anterior que mostra preocupació. Davant un fet transcendent per al futur de Catalunya i el de les nostres vides, un demanaria una mica més de trempera i ganes. Ho veig tot molt aturat, massa.
Narcís ( els mitjans de comunicació espanyols .. mai han comunicat/ informat .. tan sols han rentat i renten cervells ' deformant/ tergiversant/ depravant!)
Sí, d'espanya no podem esperar res honorable que sí maldat fora mida i .. no se n'amaguen ( vegin-se les animalades que diuen dels pro la independència, com abans dels nacionalistes, com més abans de ' los catalanes '!)! PD: anem's-en ja .. encara que ens deixessin totalment anihilats i miserables continuaríem sent son ninot de goma ( no debades llur complex n'és irremediable i ses ganes de seguir robant-nos ídem .. cal esmentar els politicastres que ens hi utilitzen?)!

envia el comentari