Vots (i esforç) a la bassa

"Aquests dies més d’un a Palau o a la seu del carrer Calàbria ha degut pensar quina pena de vots i esforços llençats a la bassa"

“Som com som”. L’eslògan de campanya d’ERC de l’any 2006 era clar i va obtenir un molt bon resultat electoral, sorprenent per als mateixos dirigents del partit, que anaven a aquelles eleccions com qui enfila cap a l’escorxador, després de l’experiència del primer tripartit i del seu paperot en tot allò. Llavors va venir el govern Montilla, i llavors sí que van acabar tocant fons electoral, l’any 2010. Però ningú no podia negar-los sinceritat. S’havien mostrat com eren, no havien volgut fer passar bou per bèstia grossa, i força gent els va donar suport. El 2006, dic. Ara la consellera Dolors Bassa i altres, a tomb de la mort de Fidel Castro i els elogis que n’han fet, han projectat un revival d’aquell moment i ens ha mostrat allò que també és Esquerra. Que ara és moltes altres coses? Segur. Però això també, tot i que no es mostra d’un temps ençà, gràcies als esforços d’un equip d’Oriol Junqueras que sap molt bé per on ha de mirar de créixer electoralment: pel centre. Aquests dies més d’un a Palau o a la seu del carrer Calàbria ha degut pensar quina pena de vots i esforços llençats a la bassa. De moment s’ho poden permetre. Tenen marge, però no haurien de fer moltes patinades com aquesta.

 

Escoltava ahir la consellera Bassa com entrava en directe a la gàbia del “Tallat Party” de can Basté a RAC1, i vaig tenir clar, pocs minuts després, que la dona no era prou conscient d’on s’havia posat. Però no pel presentador i pels tertulians, sinó pel jardí on s’anava ficant ella tota sola, mirant de justificar l’injustificable, és a dir, l’acció d’un dictador i els efectes del seu règim. Que havia tingut coses bones, deia. Com quan Raphael deia que Franco “algun pantà va fer”. O com quan hi ha xilens que diuen que Pinochet va fer remuntar el país i va convertir-lo en punter en no-sé-quants fronts. Però quan parlem d’una dictadura no hauríem de parlar de xifres o dades econòmiques, sinó de valors, d’ètica, i més concretament de la manca de totes dues coses. Polítics que ho miren amb distància i a Europa, especialment.

 

Dir que Fidel no va ser més que un dictador és no dir del tot la veritat, sobretot si ens referim a la seva etapa inicial. Però dir que no va ser un dictador també és faltar a la veritat. I de models d’aquesta mena, a Europa no ens en calen. En absolut si ens hem d’emmirallar en referències engrescadores de cara a la construcció d’un nou Estat. Ahir, en aquest sentit, el PDECAT va trobar una bona via per marcar perfil i diferenciar-se de certes idees que treuen el cap entre els seus socis d’ERC (i ja no parlem de la Cup) i que a ca seu pinta que no han quallat, malgrat la seva reubicació ideològica. El Secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana (segueixin aquest nom) va piular: “Podent posar exemples com les democràcies nòrdiques o el Canadà, sorprèn justificar models que en la seva globalitat ningú voldria per a ell”. És això.

 

Ahir, de fet, i també a Twitter, un jove membre d’Esquerra deia: “Molts militants d’ERC agrairíem que diputats al Congrés i conselleres recordin que som republicans. Defensem els drets civils i polítics”. No com Fidel Castro i la seva dictadura, venia a dir. I la seva petició anava dirigida a Joan Tardà, Dolors Bassa i altres “cares” d’Esquerra que després del traspàs del cubà han expressat opinions totalment legítimes en democràcia, però força allunyades de la centralitat social i política del nostre país. Afortunadament.
Comentaris
leyla
Descontextualització. A què treu cap tirar contra ERC o la CUP per defensar la feina de Castro a Cuba? Qui no reconegui el que fa ver Castro a Cuba, amb totes les seves ombres, que n'hi ha i moltes, és que no és capaç de contextualitzar sinó que només vol escombrar cap a casa. Però no és així com hauríem de construir la República Catalana. Facin-s'ho mirar.
Pepo
Neeeeeng, que som d´esquerres. Sí sí, podeu argumentar el que us passi per la xaveta sobre el tema Cuba, Castro, etc etc etc etc . No us va bé? doncs aparta que vinc. Tot el que surti del corsé del ben pensant, és com allò que fa més nosa que servei, oi? Tots en tenim de contradiccions amb gairebé tot, però això no vol dir, posar-se les orelleres i endavant cegament. Au ves que et moqui la iaia
Joan
I aquests joves republicans, no tenen la informació del decurs del seu partit, les etapes que ha tingut el republicanisme, on hi han hagut liberals,marxistes, pacifistes colomins, i tota una àmplia varietat de pensaments que encara avui poden conviure dins el partit? Sembla que JxSí ja no els fa peça, a veure quina independència aconseguiran solets i pulcres. Anem malament. La història és com és, i si a ERC no hi hagués en Tardà i Bassa, a veure si seriem a on som.
OriolFS
Segueixo la política catalana, i per tant també al Sr. Toni Aira. D'un temps ençà veig que fa grans esforços per intentar malmetre la imatge d'ERC o del Sr. Junqueras. Suposo que és el vertigen que tenen (ell i altres de la seva corda ideològica) de veure com estan perdent el lideratge polític a Catalunya.
Els arbres no et deixen veure el bosc
No haviem quedat que l'independentisme era transversal? Ara estaria bé que algú del PDECat fes un elogi de Merkel, per exemple. I ningú s'hauria d'esquinçar els vestits. La primera cosa és fer la independència. La resta és secundària. Després cadascú triarà les referències i ens barallarem (democràticament).
Eduard
Em sembla molt encertat aquest 'article. Tothom opinar del que cregui oportú, però defensar la figura de Castro per la seva tasca social, no té cap lògica, veient la repressió que va imposar durant mig segle. Ser d'esquerres, no vol dir que hagi de defensar tots els estadistes d'esquerres.
Bassa, dimissió ja, per borratxa o per macarra infantil
La Bassa ha anat molt a Cuba i segurament no ha usat el servei més demanat a la Cuba esquerranista del Castro, que es el servei de PROSTITUCIÓ INFANTIL. No sabem si aquesta comunista d'ERC vol imposar la prostitució infantil a Catalunya per quadrar el pressupost. o va anar a Cuba i es va emborratxar el primer dia i no va veure la seva admirable prostitució infantil de l'esquerranista o Junqueras de Cuba, un tal Castro, En qualsevol cas, per amiga de la prostitució infantil o per anar borratxa
ESQUERRES QUE MATEN ai pobretes matar es el seu dret, oi Pepo?
PEPPO, COM BON FEIXISTA contradiccio es mata al que no pensa com tu, oi marxista-criminal. Castro es un assassí, un criminal d'esquerres, com quasibé totes les esquerres que han manat, i no ho entens?
Isabel C.
Ningú que defensi, lloï o justifiqui una dictadura, un totalitarisme, hauria de romandre al Govern de Junts x Sí ni un minut més. Ja triguen en cessar la consellera Bassa. La democràcia és un sistema obert i plural, però té uns límits, precisament situats en no anar de la mà dels qui justifiquen o es fan còmplices de les dictadures, dels totalitarismes.
leyla
M'avergonyeix profundament que 'companys' de projecte utilitzin exactament els mateixos arguments per atacar els contraris. Potser alguns no són tan 'diferents' com volen fer creure. O és que senzillament no entenen res, que també podria ser.
jprats
Un article molt encertat. Gràcies Sr Aira Ahir, personalment vaig fer un tuit " No oblideu que el Sr. Castro fou un dictador"

envia el comentari