Naftalina catalana

"Castro només guanya per comparació intel·lectual a tirans com Pinochet o Franco, simples militars oportunistes. Però empata amb la dinastia nordcoreana dels Kim, amb els quals comparteix clanisme familiar i, ara, un enterrament desproporcionat que no fa més que confirmar un llargíssim període de culte a la personalitat"

Fidel Castro ja no hi era, però ha tornat, ni que sigui momentàniament. El dictador cubà va aconseguir mantenir-se com a símbol universal aplicant una praxi ultrapragmàtica que combinava, cínicament, amb un discurs idealista sostingut des de les parets on hi havia penjats, a tots els racons del món, uns quants milions de pòsters del Che Guevara. Castro ha estat un dictador més hàbil que els altres. I prou.

 

El vell nonagenari complia totes les característiques d'un dictador clàssic. Sempre d'uniforme i amb un títol autoatorgat i militarista -Comandante- no va permetre mai el més mínim contrapoder. A Cuba no hi ha hagut oposició política legal, ni tampoc una justícia independent. Els mitjans de comunicació han estat controlats de forma fèrria i quan li ha semblat convenient, el règim ha empresonat i executat de forma massiva i arbitrària. Tot plegat, més o menys dissimulat amb un discurs patrioter i demagògic que els Estats Units van contribuir a perpetuar gràcies a un bloqueig estúpidament llarg. Castro només guanya per comparació intel·lectual a tirans com Pinochet o Franco, simples militars oportunistes. Però empata amb la dinastia nordcoreana dels Kim, amb els quals comparteix clanisme familiar i, ara, un enterrament desproporcionat que no fa més que confirmar un llargíssim període de culte a la personalitat.

 

Castro, però, ha proporcionat un últim servei. I és el de mostrar l'antiguitat de gran part de l'esquerra espanyola i catalana, incapaces de despenjar la foto d'Alberto Korda. Eterna adolescència política d'uns partits als quals necessitaríem per avançar cap a un sistema més just i amb més democràcia... En fi, adiós Comandante. No l'hem necessitat mai.
Comentaris
amnèsia col-lectiva
Sincerament, comparar Castro amb Franco i el seu règim, ho trobo bastant estúpid. I indecent.
jo
Castro i la seva època ja varen passar i són part de la història. De la mateixa manera, els periodistes de pessebre com el sr Cot avui només serveixen per perpetuar l'actual ordre neoliberal i no gaire més.
Ramon
Home, Franco i Pinochet van ser dictadors i van cometre crims, però van posar l'economia en mans de primer nivell i els resultats van estar en tots dos casos ben a la vista malgrat que això no els excusa ni com a dictadors ni com a criminals. Castro no va ser ni menys dictador ni menys criminal i, damunt, els resultats econòmics també estan ben a la vista.
robert
No hi estic d'cord. A Castro l'hem necessitat i molt. Cuba era el prostíbul dels milionaris nordamericans, els treballadors de la "zafra" i dels "ingenios" sucrers eren esclaus de Batista i Cuba no ha estat sobirana fins el triomf de la revolució castrista. L'error del dictador Castro fou no convocar eleccions lliures quan l'analfabetisme fou erradicat i la sanitat universal.
la premsa d'avui
Total pel que serveixen avui els mitjans de comunicació. Al temple de la "democràcia liberal", els EEUU, la majoria dels nordamericans ja no es creuen el que els diuen els seus diaris i prefereixen infomar-se per les agències estrangeres. Aquí, si fa no fa, deu passar el mateix. Els diaris actuals són només pamflets dictats pels interessos dels accionistes.
Joanb
Cert que bona part de l'esquerra catalana està arnada, igual com el règim castrista o l'espanyolisme franquista del pp.
Ramon
Si ens creiem tot el que se'ns ha dit des de fa quaranta anys del franquisme i del castrisme, és lògic que tinguem en millor concepte el segon, que el primer. Però si deixem de banda la propaganda del nostre Gran Parc Temàtic Progre i ens centrem en la realitat de totes dues criminals i perllongades dictadures, la franquista millora clarament la cubana en quasi tot. Cosa que no treu que sigui lògic i comprensible que, nosaltres, com a catalans, odiem més el franquisme per raons nacionals òbvies.
Ramon
Dies enrere corria per la xarxa un escrit contra l'actual alcaldessa sucursalista de Barcelona, amb interessants dades pessebrils i higièniques junt amb bestieses tipus que el franquisme havia assassinat "milions de catalans". Si ens empassem animalades així, home, llavors, sí, és clar, que per molts crims que hagi comès el castrisme no hi hauria comparació possible entre ambdues dictadures. Al meu parer, la comparació pertinent caldria fer-la no entre propagandes sinó entre realitats.
Jordi Guevara
Als del PP, ferotges crítics amb el règim de Castro, en canvi no han criticat mai altres dictadures. I fa falta recordar que van ser ells, precisament, els qui van gestionar l'alliberament del sanguinari Pinochet quan aquest va ser retingut a Londres, perquè pogués retornar plàcidament a Xile sense respondre pel seus crims davant la cort internacional?
Astruch
Ostres, pel títol em pensava que anava del Duran Lleida, l'Espadaler, l'Hereu, el Pere Navarro, l'Iceta,...
Fèlix the Cat
Quan quelcom no belluga perquè no interessa al poder (de dretes o esquerres) que res canviï, tot negant la veu del poble... Marramiau!. Allà hi ha fortor a gat mort.
i més
Els de l'exili ultra de Miami estaran contents amb aquest article. La figura de Castro no s'enten sense conéixer la història de Cuba i Llatinoamèrica; un continent sotmès a humiliacions i ingerències de tot tipus per part de l'amo del "pati traster" EEUU. Per ells Castro sempre ha estat un referent de llibertat i dignitat. Pel periodisme venut neoliberal i amnèsic d'avui és més còmode despatxar-lo només con un altre "dictador" més.
zas
Bé,Cot.
Ramon
Quan la xerrameca ideològica d'una dictadura coincideix amb la seva, als nostres progres se'ls en refot la democràcia, la llibertat, els drets humans i ja no diguem els resultats econòmics. Necessitem una esquerra democràtica. Oi que no acceptaríem una dreta que simpatitzés amb Hitler o Franco? Doncs tampoc no hem d'acceptar una esquerra que simpatitzi amb Stalin o Castro.
època mediocre i gris
El comunisme va ser un experiment fallit que va fracassar, de la mateixa manera que els ideals que el varen alimentar continuaran visquent en els cors de molta gent. I més en un món tant fallit com l'actual i en una època tant gris i mediocre com aquesta, a on tot el què hi ha avui dia sucumbeix a l'esperit de la xaroneria, la vulgaritat més cridanera i la mercantilització de tot el que hi ha al món.
amnèsia
Cert. Cuba no fou veritablement independent fins passada la revolució, com bé diu el Robert. Abans només era un protectorat dels EEUU què bàsicament servia per fer de casino i prostíbul, negocis amb els gàngters locals i mantindre a la població en la misèria. Llàstima que de totes aquestes coses no en parlaran mai els nostres amnèsics.
Filiprim
Doncs a mi em preocupa més el que estan fent, a Nicaragua, Ortega i la seva dona... però no deuen ser tan mediàtics com el Comandante. De fet ni es parla, ni s'informa. Sembla que no existeixin.
Joan
Allargueu un poc més i escriviu llarguíssim, no fós cas que oblidem la pronúncia de la llengua, com tants adolescents, i no posem al mateix sac les dictadures feixistes, les dictadures militars, amb la dictadura de Fidel Castro. Caldrà veure si el postcastrisme es perpetua al poder com el postfranquisme o com evoluciona.
Ramon
Que Cuba no va ser realment independent fins la dita "revolució"? Quina gràcia. Arran la dita "revolució" ha set menys mindependent que mai. Cuba ha set un titella de la URSS. Un puto titella. En desaparèixer la URSS, menjaven asserradures. I darrerament han anat aobrevisquent mercès al petroli veneçolà. La dictadura cubana, a més de perllongada com poques, a més de criminal com quasi totes i a més de fèrria com totes les comunistes, ha set una catàstrofe absoluta en termes econòmics.
Albert P.
Cuba, Venezuela, Bolivia, Nicaragua, etc etc etc. Governs populistes que porten a la pobresa els seus paísos i la seva gent amparats per una ideologia, la seva. Al final, més enllà de la nostra opinió desde la distancia cal entendre que hi pensa la gent que viu allà. En tot cas, quan veig aquests paísos carregats de recursos naturals (com el petroli) enfonsats en la miseria absoluta no deixo de tenir la sensació que han tingut la mala sort de ser governats per incompetents absoluts.
tips dels fills dels rics
Com es nota que el criminal, lladre i nazional.socialista Castro, van tenir de mestres als jesuites, a Hitler i Stalin. La familia Castro es senzillament una merda de gos. Els fills dels pijos.ricos, com sempre, son els dictadors que han matat més gent, lenin, hitler, castro, che, etc.. Esser fill de ric i d'esquerres es senzillament un perfil de dictador, lladre i criminal en potencia
Ramon
No és casual, que les dictadures comunistes hagin estat, totes, sense cap excepció, molt més fèrries que les dictadures d'altres signes ideològics. No és casual, no, sinó conseqüència directa de l'absolut fracàs del sistema comunista en termes econòmics, en termes de generació de benestar. Les dictadures comunistes no es poden permetre ni la més mínima escletxa. No són millors, no, les dictadures comunistes. Són pitjors.
Ramon
El psicòpata Raúl Castro, fent ja de dictador en cap, justificava la introducció d'alguna mena d'incentiu a la productivitat laboral amb l'argument que "No hemohacabao con lesplotasió de lempresaguio pa quel trabahadó seasplotado pohún copaniero gandul". Home, quin èinstein! Li ha costat mig segle, arribar a entendre una evidència així! El propi Lenin va trigar ben poc i sense necessitat de tantíssims precedents, per adonar-se'n. Que no funciona, carallots. Que aquest sistema no funciona!
farruco
Ramon, no t'esforçis tant: a Occident també tenim els nostres particulars "psicòpates": Bush, Aznar, Netanhyau, Blair, Sarkozy, etc...O sigui, tota la colla aquesta de gàngsters que han provocat l'actual desastre al Pròxim Orient (Irak, Libia, Síria, etc etc)
Ramon
El sol fet que equiparis totes aquestes democràcies amb la Cuba astrista, et retrata.
Ramon
Si Franco, en lloc d'emparar-se primer en l'Eix i després en el Catecisme, hagués fet exactament el mateix que va fer, tot igual, clavat, però emparat en xerrameca d'esquerres, criticar-lo seria "fatxa". Tenim unes esquerres impresentables en el que fan i més impresentables encara en el que pensen.
leyla
Potser sí que Castro ha estat un dictador, però va aconseguir un sanitat i una educació públiques per a la seva gent que no tenen comparació en tot el continent americà. El comunisme és una eina al servei del poble només en un primer moment, això està clar, però en el cas de Cuba va ser indispensable. Que els terratinents exiliats a Miami hi siguin contraris és normals.
Ramon
Sí, molta sanitat però quan el dictador va tenir un patatús va haver d'anar-hi un metge de Madrid. Imagina't quan els malalts no són el dictador. Cuba és una dictadura que riu-te'n tu de la franquista i, damunt, intinitament pitjor en termes deconomia. Quina vergonya d'esquerres que arrosseguem, per déu. És que ni dissimulen!
davids
i els mariques que en diuen de la seva situació a cuba????.jo tinc un excunyat que va deixar prenyada una cubana,doncs bé aquest nano encara no ha pogut sortir de l'illa,la seva família catalana encara no l'ha pogut coneixar.que muera fidel y bien nuerto que esta joputa.
leyla
Tinc entès que per reclamar un familiar des d'aquí has de pagar perquè el deixin sortir. Potser la família catalana d'aquest noi no ho ha fet i per això no el deixen sortir de l'illa per venir a conèixer la seva família. Suposo que és una manera de controlar l'emigració il·legal. Pel que fa a la sanitat, els professionals cubans tenen un nivell exactament equiparable al nostre. Molts d'ells treballen en els nostres hospitals gràcies a la formació rebuda al seu país.
Ramon
Néstor Almendros va dirigir una pel·lícula de denúncia de la dictadura castrista, centrada en el tracte que donava als gais (el psicòpata Che Guevara els afusellava directament). Doncs bé, a Miami no van ser ben rebuda. De cara als cubans de l'exili era mal tema, perquè la crueltat del castrisme envers els mariques (només superada pels règims islamistes -que per cert també en són fans els nostres progres-), la veien bé. Ara ho toleren com una variant més de la prostitució que atrau turisme.
Ramon
Aquí el que passa és que hi ha molta fauna pijorogre que amb les seves estupideses no van aconseguir ni fer-li pessigolles al franquisme, entre d'altres raons perquè l'alternativa que proposaven no era ser com Holanda, Itàlia o Anglaterra, sinó ser com Cuba, Rússia o la China maoïsta. I aquesta fauna pijoprogre, tant la que el 2010 va tornar-se independentista com la que va continuar botiflera, roman esclava de la seva biografia i captiva del seu entorn de relacions.
malaverany
El socialisme real no va funcionar, com demostren Cuba, l’URSS i tants altres. Un temps va semblar que el capitalisme podia funcionar, però ara pot ser que acabi devorat pels propis excessos. Els hereus de Castro es freguen les mans i somien novament a instaurar la seva “utopia”. Socors!
Ramon
Un líder de l'exili cubà a Miami va dir-li a Néstor Almendros: "A quien se le ocurre, hombre! Pero si lo único que ha hecho bien Fidel ha sido darle palos a los marielitos!". Tampoc no és res que ens hagi d'estranyar. Mort i tot Franco, els comunistes espanyols i catalans consideraven l'homosexualitat si fa no fa com la continuen considerant les dictadures amb les que simpatitzen, siguin comunistes, siguin islamistes.
Ramon
Això de "dictadura comunista" té molt de redundant. És com dir "un mal gag de Polònia": però si tots ho són, dolents. Que potser hi ha hagut mai cap experiència comunista que no hagi estat una dictadura que riu-te'n tu de la franquista? Totes han set el mateix. Tant en termes de llibertat, com en termes de fracàs en la generació de benestar econòmic. Els nostres progres diuen que la idea era bona. Doncs encara sort que era bona! Imagina't, si no!
tips de Bassa i la prostitució infantil
Els Castros van crear la prostitució dels adolescent a preu de saldo i els espanyols van anar a Cuba per follar nenes. La consellera social Bassa, creu que la politica social de la prostitució de menors es un honor del Castro? Bassa, dimissió i potser que marxis a Cuba a fer el teu ofici social, oi que m'entens, feixista?
Narcís ( quina facècia .. tots els fatxes espanyols malparlen de Fidel i són qui més anaven allà de turistes!)
Dèu me'n guarda d'opinar de Fidel Castro ( atès que no sé res de la ' política ' anterior a la Revolució ), però després del canvi profund polític, social i econòmic que provocà .. hagués pogut posar la " democràcia " sense fúme'l un daltabaix? PD: allò que s'hauria de fer és " comparar " amb els altres països de trepitjada espanyola .. i no diguem-hi res si no hagués estat bloquejada/ sabotejada per USA!
Ramon
Franco i Castro sempre van tenir una relació de simpatia mútua. Quan l'ambaixador a l'Havana, Lojendio o cosaixí, va saltar per protestar no sé què cony que havia dit la televisió castrista (que ve a ser com TV3), Franco va reaccionar d'immediat... canviant d'ambaixador. No m'estranya, no, que la dictadura castrista dictés tres dies de dol oficial per la mort de Franco. Tenim unes esquerres de vòmit. Algú s'imagina com es posarien ell davant mostres així de simpatia, per Pinochet o Videla?
Ramon
Un post anterior admet que "Castro potser sí que va ser un dictador". Això ve a ser com dir que l'humor d'en Barragan "potser sí, que era poc refinat". Quin horror d'esquerres que continuem arrossegant!
Joan
Amb aquests periodistes i amb aquests tertulians hem de fer la independència? Ho veig molt negre, tant de bo estigués equivocat. Torno a copsar la desmemòria, el simplisme sintetista, la manipulació i la desinformació, alçantse per damunt nostre.
leyla
Per al·lusions. Què és un dictador? Algú que imposa els seus criteris, d'acord. A canvi de què? de restituir la dignitat a la seva gent? de fer que tothom mengi cada dia, ni que sigui el mateix? de fer que tothom accedeixi als serveis bàsics i indispensables? Que estem parlant d'amèrica llatina, senyor Ramon!!

envia el comentari