Junqueras i la Convergència del s.XXI

"Una part de la projecció d’èxit de Junqueras s’explica clarament per la desorientació a cal convergent"

Seguint els moviments del vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, hom podria pensar que l’exemple de Mariano Rajoy ha traspassat les fronteres de la política espanyola. Podríem arribar a aquesta conclusió, atenent a com el republicà sap fer-se invisible i confondre’s amb el mobiliari quan li convé (que últimament és força sovint), mentre que al seu voltant els seus afins van feinejant a totes (sense que ell no se n’esquitxi), i mentre els seus adversaris electorals van ensopegant sols o amb l’ajut dels seus teòrics socis (això, quan passa, sense que tampoc es noti). Hom podria pensar això o que, bàsicament, al PDECAT hi ha una feinada pendent per ressituar-se i per redefinir-se, i que el líder d’ERC simplement en sap treure suc sense necessitat d’esforçar-se gaire, ben bé tombat i esperant que la fruita madura caigui de l’arbre, a l’estil de la caricatura que sovint es fa de Rajoy. En tot cas, sabem aquí i a la Xina Popular que Rajoy sempre ha remogut l’arbre per ajudar la caiguda de la fruita. Ell o els seus.

 

Una part de la projecció d’èxit de Junqueras s’explica clarament per la desorientació a cal convergent. Per la polifonia de veus i la dificultat de concretar un lideratge definit i un discurs amb ganxo i clarament comprensible al nou PDECAT. També és cert que aquí molts ja fan com si Junqueras fos president en funció d’allò que diuen unes enquestes que a tot arreu s’equivoquen, però aquest és un altre debat. Si fem cas de certa tendència electoral dels últims temps, ERC va a l’alça i el seu líder té una bona valoració (la millor segons l’últim CEO). Aquí val a destacar la feina del seu equip de comunicació, encapçalat pel seu principal spin doctor, Sergi Sol, implacable, primer de tot, amb els companys de govern. Això existeix però, de fons i més important, l’expectativa de creixement d’ERC es dóna per una ocupació gradual de l’espai central de l’independentisme, on l’antiga Convergència s’ha instal·lat del tot, pinta que perdent bona part dels sobiranistes (no independentistes) que hauria tingut tradicionalment a favor, i no essent prou atractiu i sinònim d’èxit per a una nova generació indepe.

 

Junqueras i el seu equip (especialment el de comunicació) tenen bona part del mèrit en la seva expectativa de triomf electoral, però el principal causant n’és el PDECAT. Que Junqueras, davant d’empresaris i de gent manaire, pugui anar presentant el seu projecte com “la Convergència del segle XXI” i erigint-se en sinònim de seny, d’estabilitat i de “centre”, és en bona part gràcies al fet que els hereus naturals d’allò que va ser CDC no n’estan acabant de treure el capital que podrien.

 

El president Carles Puigdemont es planta davant de Madrid i diu que no anirà a reunions de Madrid amb els altres presidents autonòmics i el govern espanyol, i ben bé en paral·lel se sap que el vicepresident vol reunir-se amb la seva homòloga espanyola, i a Barcelona. El del PDECAT no en rep cap reconeixement especial ni mou gaire vot a favor pel seu gest, mentre que el d’ERC no sembla perdre’n cap i va consolidant certa imatge d’interlocutor que davant Madrid negocia per aconseguir-ne rèdits, a l’estil del catalanisme de tota la vida. Està passant. I no crec que sigui res greu, això sí, sempre que en part no passi per una motivació en clau de cicle electoral català d’aquells de tota la vida. En clau d’eleccions autonòmiques on bàsicament es dirimeixi una cursa entre partits per veure qui governa la Generalitat autonòmica. Aquí Junqueras estaria guanyant la partida, però l’independentisme la perdria estrepitosament.
Comentaris
Ramon
Toni. ultimament no encertes ni una. Crec vostes els periodistes-tertulians igual com els polítics heu de baixar dels núvols i trepitjar el carrrer més sovint. La gent no son tonta. Convergencia diu una cosa i per darrere fa una altra. En el cas amb Homs al congres pactant amb PP la votació de la mesa va ser indignant i humiliant. No n'apreneu mai que ja no podeu fer aquestes coses que avui en dia ja se sap tot al instant. Madureu.
terrassenc
Bona aquesta! Ara resulta que en Junqueres fa lo del peix al cove i és un autonomista de pro! Els spin doctors convergents ho tenen molt malament si només saben fer el que fan els espanyols (acusar al interlocutor del pecats propis). Cal tapar la traïció dels amics del pont aeri com sigui! Vergonya!
jara
Por mas que el autor quisiera maquillar los echos se lo veu el llautò. Yo me fijo en los echos y no palabras/discursos y de momento gana ERC. Tienes que hacer un repaso de echos empezando por ayuntamiento de Girona o mejor por el pacto Mas vs Camacho....
Ser president de la Generalitat
"mola"molt, encara que sigui autonomic, tu! La plaqueta al pati amb el teu nom......i a totes les llistes historiques.
Carolingi
El problema del PDECAT es sacrificar les polítiques propias en fiscalitat , en materia de promoció de activitat econòmica , i a no ser suficientment crítics amb la CUP i ERC que amb aquests témas son molt coincidents en la demagògia fiscal i la cultura del no, en benefici del procés, es evident que Junqueras en sap molt de camuflar-se, o ja ningú recorda la primera legislatura del procés donant suport al govern desde fora, condicionant però sense mullarse, l'estil Junqueras.
Discrepo
Darrerament no compro cap de les tesis de l'escribent convergent. La poca cosa bona que se salva de CDC és el Puigdemont. En quant a la resta haurien de jubilar-se tots. ERC és molt més fiable com a independentista. Dels convergents sols espero allargos. I ho diu un ex-votant de convergència.
PDEcat la marca blanca d'ERC-socialdemocracia dels parasits
aquesta convergencia nova i socialdemocrata de la nena i el socilisto Rull, la persona més nefasta que ha esfonsat CDC, es un copia d'ERC. Socialdemocrates com ERC i manats per gent sense cap qualitat, oi Rull i la nena? ERC no cal que faci res de res, per que PDECAT-socialdemocrates s'esfonsa sola fent de fotocopia d'erc
Teresa
Tota la raó. Però una cosa: Junqueras no està "tombat" (sota l'arbre) sinó en tot cas "ajagut". Compte amb la llengua!
Fidriko
Ens vens a dir que en Junqueras és un Rajoy a la Catalana? Certament, és un mestre en nedar i guardar la roba i molt abans que Convergència fos colpejada pels Pujols i pels Durans. Ells es cremaven i, mentre, en Junqueres feia el dontancredo, no li calia fer més. Fins i tot ara que han de fer el camí dels jutjats, en Junqueras no alça gaire la veu. Ho has petat, Salvador: un Rajoy a la catalana. Mira per on, jo sóc d'Esquerra.
David
De fet tot és més senzill, entre l'orginal i la còpia, normalment la gent tria l'original, Convergència ha deixat de ser convetgència per dedicar-se a assemblar-se a ERC el màxim possible i a fer festetes amb els aixelabrats però bons nois de les CUP, han renunciat totalment a representar l'espai sobiranista de centre-dreta (liberals, conservadors, democrata-cristians...) hi tenen tot el dret, però que no es queixin si cada cop són més prescindibles, més petits.
Gañlarsot
El primerque ha de fer el PDECat és triar in líder que doni caràcter al partit. Està clar que Puigdemont no ho vol ser i Mas ja ha passat.
Sylur
Crec que els primers rèdits són a partir de informes falsos en plena campanya ,vaga general en eleccions. Per el moment estem finalitzant el camí cap la llibertat gràcies a la determinació de Convergència al inici . No tinc res contra Junqueres demostra que és un bon polític . Però estic segura que la llista única avanç que les municipals del 2015 ,Serien independents!! Egoïsme ? Por de ...
leyla
Home, no ben bé. Puigdemont és, ara per ara, l'única persona que està demostrant alçada política en el seu partit, i fins i tot estic parlant d'en Mas, que si no opinés tant des de l'ombra potser ens aniria millor. A Junqueres li toca ballar amb la CUP, i tampoc no és que els cupaires siguin un company de ball fàcil de portar. La pèrdua de confiança del PDECAT és culpa seva. No té un lideratge clar ni un compromís ferm evident, fora del del President. Un bon relleu serà difícil.
Anna
L'anàlisi és molt bona. ERC vol liquidar CDC/PDEcat des de sempre. És molt més important aquest objectiu que la independència, que si arriba serà benvinguda, però que és secundària. No han treballat mai com a grup dins de JXS ni han aparcat mai els seus interessos de partit per els interessos de Catalunya. Ho van demostrar amb els dos tripartits i, ara, tornarà a passar. Tan de bo vagi errada. Però el tripartit el tenien signat des de l'any 1995, i ho dic sabent el restaurant on es reunien.
Joan Segura
Com sempre a ERC es te que criticar sempre .Si fa perquè fa si no fa perquè no fa. No oblidis que ERC ha tingut que arrossega a la antiga CiU fins a on es ara i al mateix temps arrossega a les cup fins que siguin creïbles i ampliar la base social arrossegant a podem fins que s'han adonin que han de moure's i treballar per Catalunya d'una vegada Jonqueras està al capdavant del independentisme arrossegant a tothom fins a la victòria
Tomppa
A veure, en Junqueres es convergent ... a cada pai?s dreta/esquerra fan voltes a cada X anys ... en Junqueres es me?s semblant en Pujol que no pas en Mas.
agradi o no,
ERC són els únics independientistes de tota la vida, el MH Sr Mas ha fet molt, però va pujar al carro al veure la mani del 2010. Quan siguem lliures sóc dels que tornaré a votar dretes (si és que ERC s'apunta al bonisme de l'esquerra), de moment, la garantia màxima és el partit de Macià.
erc MONTILLISME DE SEMPRE
El Montilla es independentisme de tota la vida, oi? ERC es un partit espanyolista, al temps del Companys del PSOE , del Carod d'España-una i de mossen Junqueras que va per papa de Catalunya catolica, apostolica i rumana
Roure
Felicitats Sr Aira, l'encertes de ple. A l'últim Polònia, l'esquetx de Junqueres ho va clavar, tal com tu ho descrius.
Pere de Lleida
No estic d'acord amb el que escriu"agradi o no",quan diu que ERC es un partit independentista de sempre. ERC es defineix com independència des de l'any 87,quan hi van ingressar Colom,Carod i altres.cada cosa al seu lloc,i se que això no agradarà molts però aquesta és la realitat

envia el comentari