El port de Madrid

"El govern de Madrid ha impugnat la consulta, que estava prevista per a diumenge vinent, perquè es fa en base a la llei catalana i perquè l'Ajuntament no ha demanat permís, prèviament, al Consell de Ministres"

Aquest diumenge, a les sis, centenars de tossencs van debatre -presencialment i a través de la televisió local- sobre si estan d'acord, o no, amb la construcció d'un port que, com passa en aquests casos, implica una àmplia reordenació del territori. Hi ha cartells al carrer, dues oficines electorals, arguments contraposats, debat entre els veïns i, òbviament, controvèrsia entre les agrupacions locals dels partits. Tossa és un poble prou conscient i prou participatiu com per haver estat el primer municipi en declarar-se antitaurí el 1989, vint-i-un anys abans que el Parlament de Catalunya fes el mateix.

 

Doncs bé, tot el que han debatut els tossencs està a punt de no servir de res. El govern de Madrid ha impugnat la consulta, que estava prevista per a diumenge vinent, perquè es fa en base a la llei catalana i perquè l'Ajuntament no ha demanat permís, prèviament, al Consell de Ministres. Els tossencs, per tant, es poden quedar sense prendre una decisió democràtica no perquè no tinguin criteri o perquè no ho vulguin fer, sinó perquè són espanyols.

 

Les coses són així i l'estat espanyol ve d'aquesta tradició. El que importa no és de què es tracti, sinó qui ho decideix i amb el permís de qui. I els tossencs tenen la mania de ser catalans i voler decidir per si mateixos.