... i els que manen criden: "Populista!"

"L'acusació de populista, per justificada que estigui, sempre encobreix algun grau de menyspreu cap a un poble suposadament càndid i massivament crèdul"

La victòria de Trump ha desfermat l'ús de l'adjectiu populista, d'entrada com a justificació de la victòria del milionari noramericà. Però, sobretot, com a autojustificació de les estructures de poder -explícites o fàctiques, tant se val- que controlen la distribució dels recursos a les democràcies occidentals. Un populista, doncs, és algú que fa creure al poble que pot revolucionar l'ordre establert quan, segons aquest mateix establishment, el sistema només pot canviar a pitjor si se l'intenta substituir. A hores d'ara, aquestes elits, amb gran influència sobre els mitjans de comunicació, emeten insistentment un senyal d'alarma i assenyalen amb el dit les equivocacions que han comès alguns d'aquests pobles enganyats pels populistes: Brexit, Trump i qui sap si Le Pen d'aquí a sis mesos. Politico fins i tot hi afegeix l'independentisme català.

 

El que no es planteja mai és fins a quin punt d'abús han arribat aquestes mateixes elits per generar una onada de rebuig d'aquestes dimensions. La perversió de les regles de joc en les finances o la manca de control democràtic en les decisions, com passa a la Unió Europea, no entren en el debat ni formen part de l'oferta electoral dels partits del sistema. No hi ha possibilitat de canviar les injustícies, per evidents que siguin. És aleshores quan algú denuncia com a culpables aquestes mateixes elits, que responen, displicentment, amb una onada mediàtica de descrèdit.... I perden.

 

L'acusació de populista, per justificada que estigui, sempre encobreix algun grau de menyspreu cap a un poble suposadament càndid i massivament crèdul. Una percepció que acosta les elits que la projecten cap a formes extractives de poder que es van allunyant, progressivament, de la democràcia.
Comentaris
isabel C.
És cert, senyor Cot.
això s'enfonsa....
A aquesta UE no crec que li quedin gaires anys de vida. L'"austeritat" imposada per la tecnocràcia del BCE i la sra Merkel acabarà per trencar l'eurozona. Potser els primers que sortiran d'aquesta presó, després del Brexit, seran els francesos amb un nou govern sorgit de les urnes. Sense França, la UE no durarà ni dos anys.
anti BCE
Sense sobirania monetària, no hi ha sobirania de cap tipus. Ja ho deia el Baró de Rotshchild: "doni'm el control de la moneda d'una nació, i no m'importarà qui faci les lleis".
Gracies
per aquest article que diu tota la veritat.
això s'esquerda...
La ruptura de la UE i la fi de l'hegemonia del dòlar i de l'imperi global nordamericà, seran els propers imperis que veurem caure els pròxims anys.
Lans
Es aixì Cot,ben dit.
Shark
Bravo Cot. Enhorabona per l'escrit. Clar i català
I tal dia farà un any
Quan la Le Pen tingui el poder a França tot seran marrameus del políticament correctes, però si aquí fessim una consulta sobre la immigració quedaria clar que els volem tots fora. Per tant, els manaires haurien de començar per regular-la i això passa per fer fora tots els sense papers i tallar les ajudes perquè es reagrupin fins lal nivell de parents de 3r grau amb 1 de sol que treballi (de tant en tant i bàsicament amb negre -també caldria que als negrers els caigués el pèl)
Jim
Tenim una finestra d'oportunitat per a la independència de Catalunya. Si badem gaire, es desintegrarà la UE i qui aturarà llavors els "desvarios" nacionalistes castellano-espanyols tancs inclosos? Cal començar a anar per feina, amics
reflexiu
Com us ho feu per saber-ho tot i afirmar-ho tot amb tanta seguretat? Quina enveja !
Populista entusiasta
Als EUA els intents desvergonyits d'evitar que Bernie Sanders guanyés fets pel Partit Demòcrata els han costat molt cars. Ho han perdut tot, Casa Blanca, Senat i Cambra de Representants i la Directora del Partit va haver de dimitir. Que vagin fent broma amb els populistes. Http://blogs.avui.cat/joanot
Narcís ( ' populisme ' el fa qui vol una societat com els animals en un zoològic .. mentre ells amaguen la veritat, la justícia i la llibertat alhora folrant-s'hi a expenses dels qui diuen defendre, tot plegat, majoria titllats d'esquerre/ progres/ bohemis/ anticapitalistes i socialistes de grau qu
No hi ha polítics populistes .. hi ha pobles estòlids ( i aquells simplement són estòlids!)! PD: en Trump de populista no hi té res .. de quan ençà dir la veritat n'és populisme de baixa mena? Nota: tant que li deien i ' qui fa manifestacions en contra són els altres ' àdhuc amb violència ( i això que ses primeres paraules han estat d'allò més bé i .. encara no ha manat!)!
Isabel C.
Populista entusiasta: crec que t'equivoques. La recepta de Sanders és la recepta de tota l'esquerra políticament correcta, és a dir, obrir portes de bat a bat perquè entri més i més i més immigració del tercer món poc qualificada i globalitzar encara més per allò d'ajudar a desenvolupar els països pobres encara que sigui a costa de els nostres països es converteixin en un desert productiu i els nostres llocs de treball es xina-fiquin. Contra Sanders encara s'haurien mobilitzat més votants.
leyla
Caldria preguntar-se per què hi ha immigració. A més, d'immigració n'hi ha de molts tipus. A casa nostra, per exemple, tenim una immigració de la què ningú no parla, que és la de professionals estrangers, europeus i americans, ben preparats, que en principi no pensen establir-se aquí definitivamente - o sí, segons els vagi- amb salaris ridículs per la seva preparació però que els permet portar una bona vida aquí i fer currículum, que són tot un txollo pels empresaris mentre els nostres marxen.
Kimet
L'altra dia tot sentint la radio em va fer gracia com tots els tertulians es posaven les mans al cap preguntant-se com podia ser que Trump hagues sortit guanyador i que tanta gent l'hagues votat. Pero a cap periodista se li va acudir dir la veritat; quan la gent vota a partits democrates una ialtra vegada i veu com les promeses que se li fan son fum acaba farta i emprenyada. Ha passat a USA, ha passat a Filipines amb el Sr. Duterte i ves a saber on pot passar mes. Prenem-ne nota.

envia el comentari