L’embaràs d’Ada Colau, un fet polític

"La maternitat ha estat, com tantes altres coses que són només femenines, violentada, negada i convertida en instrument molts cops"

Entre els anys 841 i 843 Duoda, comtessa de Barcelona, va escriure per al seu fill el “Liber Manualis” que començava amb tinc molt d’interès, fill Guillem, en adreçar-te paraules de salvació, per això el meu cor apassionat i vigilant desitja ardorosament que en aquest petit llibre, per la gràcia de Déu, tinguis constància del teu naixement, segons el meu desig, tal i com explico tot seguit.

 

 

Bernat de Septimània, marit de Duoda, l’havia separat d’ella, s’havia endut Guillem per a entregar-lo a Carles el Calb i mirar d’obtenir així el seu perdó i favor polític. Va fer el mateix amb el segon fill de Duoda, que tenia només mig any d’edat quan el va portar amb ell, lluny de la seva mare.

 

 

La maternitat de Duoda va patir la violència de la política del poder, i la de la històrica necessitat masculina de controlar el cos de les dones, sí. Però la política d’aquella dona va omplir pàgines i pàgines de veritat i d’amor perquè el seu fill sabés la seva pròpia història, perquè sabés ser feliç, protegir-se i perquè sabés que ella l’estimava. Duoda va escriure en paraules la seva maternitat.

 

 

La maternitat ha estat, com tantes altres coses que són només femenines, violentada, negada i convertida en instrument molts cops i en molts moments de la història. Les lleis, els mandats socials i els abusos se n’han fet càrrec, d’aconseguir-ho. Sobre la maternitat lliure d’Ada Colau comencen a caure les opinions de molts homes i algunes dones que no han entès encara allò que els feminismes, ja als anys setanta del segle passat, ens van regalar: “allò personal és polític”.

 

 

Si no és política la vida humana, llavors, què és la política?

 

 

No sembla gens clar que els “opinaires” aconsegueixin el seu objectiu, però assistirem a un espectacle en els propers mesos. La maternitat d’Ada Colau serà un pretext per tots, i per algunes, cada cop que calgui desqualificar la seva acció com a alcaldessa. Es perdrà, però, una gran oportunitat que ella mateixa ha estrenat: la d’entendre que sí, que la maternitat és un fet polític i que tenim sort, que alguna institució s’hagi omplert de vida humana de la de veritat.

 

 

Duoda, conscient del moment històric que vivia, va escriure al seu fill, també: avui molts tenen ganes d’enfrontaments. Tinc por que a tu i als teus companys d’armes, fill, us passi això, perquè l’apòstol diu que els dies són dolents i que sorgiran els falsos profetes, i s’instauraran temps perillosos.