El PSOE ha fet com ERC

"El PSOE fa com ERC i se suma el seu habitual antagonista polític, en clau de país"

Són ganes de dur-se les mans al cap, això de la reacció (en la majoria de casos sobreactuada) a la decisió del PSOE d’investir Rajoy president. O és que no ho sabíem, que passaria? I més i tot, o és que no sabem que a Espanya saben el que es juguen en clau de ser o no ser en els pròxims temps? En el present curs polític, des de la Generalitat de Catalunya s’impulsarà el desafiament més gran que recorden a can Espanya. Bé, puntualitzo: ells creuen que això passarà i des d’aquí ja veurem si es compleixen les expectatives de propis i estranys. Però, en tot cas, el desafiament és damunt la taula, i igual com aquí el centre-dreta (Partit Demòcrata) i el centre-esquerra (ERC) han format un govern inèdit a casa nostra per projectar que van de debò amb la “legislatura de la desconnexió”, a Madrid ara el PSOE fa com ERC i se suma el seu habitual antagonista polític, en clau de país. No n’hi ha per tant.

 

Una altra cosa és que aquí tothom juga les seves cartes, i en això no ens posarem però a la vegada bé que podem dir-ho. El PSC ha trobat una ocasió d’or per mirar de marcar el perfil i el pes que ja no té al PSOE. Abans manava, ara ha de gesticular. I està bé que voti que no al PP a Madrid (especialment, troba, quan els seus vots no són necessaris), però això no ens hauria de fer oblidar la de vegades que en els últims anys suma els seus vots a PP i a Ciutadans, en contra d’allò que belluga en clau de dret a decidir al Parlament. Miquel Iceta és bo tant amb l’estratègia com amb les maniobres de distracció. Però qui canta (i balla) no sempre els seus mals espanta. I el PSC queda rarot ara fent-se el digne amb això de la investidura de Rajoy, més quan aquí a Catalunya hauria estranyat a pocs que el PSC fes com el PSOE, és a dir com sempre.

 

Una de les batalles clau en la política espanyola dels pròxims temps serà entre el PSOE i un Podemos que ha sucat pa en l’anunci d’abstenció del PSOE amb Rajoy, tot fregant-s’hi les mans. Al Tío Gilito se li dibuixaven símbols del dòlar als ulls quan en veia a venir. A Iglesias, aquests dies, vots. Però a Catalunya la cosa va diferent. Una de les batalles claus estarà entre ERC i els Comuns, per mirar de passar el rasclet entre els antics votants del PSC. Els socialistes catalans, doncs, no lluiten per ser l’alternativa, sinó per sobreviure. Al PSOE, en canvi, si volen ser alternativa, saben que això ara passa pel “Santiago y cierra España”. Són escenaris i comportaments diferents alhora que força lògics. Allò que deia al principi de l’articlot: no n’hi ha per tant.
Comentaris
Català
Comparar el PPsoe a Junts pel Si em sembla d'un nivell intel·lectual propi de les castelles i la profunditat ideològica d'un sòmines. Apa i al riu amb tanta tonteria convergent de menystenir a la mínima qualsevol altre partit català (que no el PScOE). Seguiu així i seguireu baixant vots i suports
partida 2014
Bé, però el PSC és mort. El PSOE la matat. Sinó acaten els expulsaran. De fet pels vots que treuen a Catalunya ja no els serveixen. Potser dient-se PSOE a Catalunya recuperaran els vots marxats a Ciudadanos i si a més es fan els indignats els de Podemos. El PSC és mort.
terrassenc
Això ja sembla lo de Epi i Blas. Foren els convergents els que s'amagaren a JxS per no mostrar la seva minoria. La resta? Tonteries. Els que voten PSC són unionistes i malament votaran el principal partit independentista.
Sembla que
tots els que habien de marxar del Psc ja ho han fet cap als comuns o cap a ERC. Els que queden es convertiran en "ciudadanos"
Home
Home! No comparem, JxS s'ha fet per dignitat democràtica. El PPSOE és una vergonya de la democràcia, és molt diferent. I els votants de PSC difícilment acabaran a ERC, aniran a Podemos, PP i C's majoritàriament. Ai, aquest Aira... La setmana passada en pla pessimista, ja buscant alternatives per a col·locar-se per si l'independentisme fallava...
Miquel
Estaria be que abans de publicar coses com aquesta te les pensis una mica. El PSOE no es ERC, ni PDECAT el PP. I el PDECAT no te militants d'ERC per les cunetes d'Espanya, ni ha estat enfrontat a ERC en una guerra civil en el passat. Ni la gent d'ERC ha assetjat la seva seu i els seus conseller nacionals per evitar el pacte. Ni ERC es va dividir. Aquest article es infantil i superficial com a poc.
matisos
1) El PSC no ha manat mai al PSOE: el Reventós i l'Obiols eren la voz de su amo. L'únic que donava la tabarra era el Maragall, i va acabar substituït per el Montilla. És clar que aleshores eren altres temps i hi havia espai per al maquillatge. Hi ha una diferència entre ERC i el PSOE: amb aquest moviment el PSOE ha regalat una part molt important del seu electorat a Podemos. 2) No és clar que a ERC li passi el mateix. L'explicació és que ERC + PDC trenquen l'status quo i PSOE + PP el mantenen.
Jordi
La unió d'ERC i CiU s'ha presentat a les eleccions com a tal per poder ser validada pels votants. El PSOE es va presentar a les eleccions com a alternativa al PP, és una diferència cabdal.
Jo Mateix
"el centre-dreta (Partit Demòcrata) i el centre-esquerra (ERC) han format un govern inèdit a casa nostra" No és inèdit: recordem que a principis del s. XX ja es van aliar totes les forces catalanes menys el lerrouxisme en reacció a agressions de l'estat. Us sona?
Alexis
No crec que cogui la unió PP + PSOE, per ser una unio d'esquerra i dreta, sino per fer un president i un partit antidemocratic i molt corrupte.
Kimet
Noi, no se a quin planeta vius pero segur que no es de per aqui la vora.
mini
això que esta passan semble un film de terror, pànic, angoixa, desesperació i com final fustració. PSOE no es que hagi claudicat, no! el que ha fet és com la dita... si no pots amb l'enemic, uneix-te a ell. Ara si! son uns estrategues de dos parrels de nassos ( i això, no ho hagués dit mai en temps passat, però mai) . Amb aquest gest el votans del PSOE tornaran a tenir l'esperança de poder, i el tornaran a votar. Ells, saben que hauran de pagar un peatge molt pudent. Per la poltrona tot val.
Recordem...
En la primera legislatura es va produir una aliança de CDC i ERC, amb Pujol de president i Barrera de President del Parlament. Crec que per Catalunya va ser genial, però pels dirigents de ERC no va anar bé....
Jan
Si seguim la teva lògica, més encertat seria dir que l'antiga Convergència es va acostar més a ERC que no al revés. Un moviment molt diferent al que fa el PSOE que ha virat cap al PP i Ciutadans. Aquesta vegada et veig força equivocat en la teva anàlisi política.
ququt
Toni on has estat tot aquest temps, deu ser a la Luna pq el teu article està fora de lloc. Sembla que comencis baixar del nivell i perdre els papers. Decepció total.

envia el comentari