Espanya no se salvarà a si mateixa

"Podrien generar una llei electoral que retornés les garanties de pervivència al sistema bipartidista de la segona restauració espanyola i, de passada, limités molt la presència de diputats indesitjats com els d'ERC, PDC, Bildu i, fins i tot, el PNB"

Per Madrid corre la idea -intensament- que la solució contra la decadència del règim del 78 és una reforma profunda de la llei electoral espanyola. Si el sistema actual ha proporcionat quatre dècades de concentració de poder, una nova fórmula podria dissenyar una eina a mida que arreglés les disfuncions que, al seu parer, amenacen el monopoli del dret a decidir de les elits madrilenyes.

 

D'una banda, un llindar més alt dels mínims provincials podria deixar fora del Congrés bastants candidats de Podemos i, sobretot, marginaria Ciutadans, a qui deixaria circumscrits únicament a les demarcacions amb més població. De l'altra, un recompte parcialment estatal -del tipus de les eleccions europees- rebaixaria substancialment la presència dels partits catalanistes i basquistes. Les dues opcions, combinades amb astúcia, podrien generar una llei electoral que retornés les garanties de pervivència al sistema bipartidista de la segona restauració espanyola i, de passada, limités molt la presència de diputats indesitjats com els d'ERC, PDC, Bildu i, fins i tot, el PNB.

 

Aquest podria ser el pacte de fons entre Mariano Rajoy i Susana Díaz, entre el PP madrileny i el PSOE andalús. Un acord de salvació mútua entre dues organitzacions molt corcades per la corrupció, les portes giratòries i el cinisme ideològic. Espanya no se salvarà a si mateixa.
Comentaris

envia el comentari