La cabra que ens envesteix

"Els hereus de Don Pelayo han imposat la seva simbologia -exclusiva i excloent- al conjunt de la societat espanyola. Per això la bandera de l'estat espanyol és la bicolor, l'himne és la Marxa Reial -impossible afegir-hi una lletra- i la festa nacional és el dotze d'octubre, Dia de la Hispanitat"

Un dels problemes que ha generat la dreta visigòtica espanyola amb la seva actitud autoritària és que els espanyols tenen greus problemes d'identitat nacional. Els hereus de Don Pelayo han imposat la seva simbologia -exclusiva i excloent- al conjunt de la societat espanyola. Per això la bandera de l'estat espanyol és la bicolor, l'himne és la Marxa Reial -impossible afegir-hi una lletra- i la festa nacional és el dotze d'octubre, Dia de la Hispanitat. Ni una concessió al morat dels comuneros, en la tradició de l'esquerra, ni molt menys encara a la legitimitat d'origen de la Constitució de Cadis, recollida per l'Himne de Riego. Res. Només està vigent la iconografia monàrquica passada per la dictadura franquista.

 

Tot plegat ha fet que sigui impossible veure aquests símbols més enllà del perímetre estricte de la dreta postfranquista l'oficialitat de l'estat. I, amb un PSOE en deconstrucció, festes com la de la Hispanitat tornen a desprendre aquell intens olor de naftalina que mai no les ha abandonat. Per això al balcó de l'Ajuntament de Madrid s'hi ha penjat la bandera de les comunitats ameríndies i, a Catalunya, María de los Llanos de Luna ha hagut d'amenaçar a fons l'Ajuntament de Badalona per evitar que s'hi treballi. La cabra de la Legió no pretén incloure, sinó amenaçar.

 

Espanya i els espanyols tenen pendents de resoldre aspectes bàsics de la seva identitat nacional. En definitiva, ningú no sap ben bé què és això la Hispanitat.
Comentaris

envia el comentari