Un Salt per la República

"Pertoca als ciutadans de Catalunya omplir aquesta República de sentit, i per això, és necessari mobilitzar-se totes les vegades que faci falta"

S'apropa la Diada. Les temperatures segueixen sent altes. El termòmetre polític no té cap intenció de baixar tampoc. Les investidures fallides al Congreso ho corroboren. Potser hi hauran terceres eleccions. Tant li fa. El bloqueig continuarà perquè no hi ha cap majoria disposada a escoltar la reivindicació de llibertat del poble de Catalunya. Cap ni una. Ni ara, ni d'aquí 50 anys. El «todo por la patria» sempre guanya a Espanya.

 

El 28 de setembre, el president Puigdemont se sotmetrà a una qüestió de confiança que haurà de dibuixar la recta final d'aquesta legislatura excepcional. Serà un nou pas crucial cap a la República de Catalunya. I és que la República de Catalunya és un repte tant immens com imprescindible. És un projecte de país inclusiu, pacífic i cívic, infinitament més seductor que seguir agonitzant en la condició de súbdits d'una monarquia retrògrada, d'un Estat injust, bel·ligerant, i en estat de descomposició.

 

Pertoca als ciutadans de Catalunya omplir aquesta República de sentit, i per això, és necessari mobilitzar-se totes les vegades que faci falta. Si esteu cansats de lluitar per la justícia i la llibertat, recordeu que som aquí perquè els vostres avantpassats s'han deixat la vida lluitant per elles.

 

Aquest 11 de setembre, els gironins i les gironines tenim cita a Salt, una ciutat on la diversitat està en plena ebullició. Les comarques gironines són conegudes per ser molt «de la ceba». En efecte, és on l'independentisme ha sigut-  i és- més constant i dominant. La integració de les persones forasteres s'hi fa generalment de manera molt natural. Salt n'és un exemple clar. Tot i així, la situació és molt millorable. Malgrat la diversitat i la solidaritat que existeixen entre veïns de la ciutat, el model migratori espanyol representa un handicap a la integració en molts sentits, sobretot des del punt de vista administratiu.

 

Trobo molt encertat que l'Assemblea hagi triat Salt com a punta de llança de la imminent República de Catalunya. Els gironins i gironines tenim la responsabilitat de fer que la ciutat més densament poblada del Gironès ho sigui encara més l’11-S. Perquè el repte de Salt és un repte de país. La República que volem construir ha de promoure sense embuts el concepte de ciutadania per davant del concepte antiquat de la immigració. I per ciutadania em refereixo als drets i deures que hom tindríem com a ciutadans de la República de Catalunya, això des de l'absoluta igualtat.

 

No n'hi ha prou amb lloar la diversitat. Hem de fer, entre tots, que tothom se senti part d'aquesta República, i que l'esperit de la solidaritat sigui predominant. I crec sincerament que Catalunya ha demostrat ser un país solidari en tot moment, per tant confio plenament que sabrem fer aquest salt qualitatiu un cop puguem governar-nos genuïnament. I la República de Catalunya no es pot construir exclusivament des de Barcelona, sinó des de cada un dels municipis que conformen el país.

 

Jo, ara, em considero gironí per moltes raons. Més que un gironí adoptat, em sento genuïnament gironí. I no tinc cap necessitat de rebutjar la meva tunisianitat. Ans al contrari. És el que em diferencia de la resta dels meus conciutadans, i això és una font de riquesa increïble. En nom de la solidaritat i de la diversitat, ens veiem a Salt aquesta Diada. Poseu-vos a punt!
Comentaris

envia el comentari