Vuitanta anys de crueltat

"És important que l'actual Generalitat i la futura República es posin al costat de la democràcia i destinin recursos i suport a les famílies dels assassinats durant la Guerra Civil"

En un turó de Burgos han trobat el cor momificat d'una persona executada pels rebels de Franco ara fa vuitanta anys. Impressiona. Com també impacta la imatge d'un home de noranta anys que ensenya un retrat davant la caixa que conté les restes del seu pare. És una persona afortunada perquè podrà enterrar dignament el seu familiar, no com les famílies dels més de cent mil desapareguts que estan soterrats en les 2.200 fosses comunes que s'han identificat pels camins i muntanyes de tot l'estat espanyol. Només arribar al govern, Rajoy va retirar totes les ajudes per recuperar-ne les restes.

 

Només aquesta actitud repugnant justificaria qualsevol cosa per fer fora del poder el PP, un partit que amb accions com aquesta demostra, sense ni mica de vergonya, que és hereu ideològic -i, sovint, biològic- de la dictadura del general Franco. La inhumanitat d'aquell militar cruel i corrupte forma part de l'ADN polític de la dreta espanyola, sempre autoritària, sempre venjativa, sempre implacable.

 

Per això és tan important que l'actual Generalitat i la futura República es posin al costat de la democràcia i destinin recursos i suport a les famílies dels assassinats durant la Guerra Civil. Aquesta serà la superació més clara d'un règim que, com el del 78, encara protegeix amb una llei de punt i final els responsables d'una de les dictadures més sanguinàries del món.