Volverán banderas victoriosas

"A Nadal l'Agència Tributària el va condemnar per frau l'any 2012, però això no li ha impedit lluir com a abanderat de la delegació espanyola als Jocs de Rio"

"La guerra no es triste, porque levanta las almas... porque nos enseña que fuera de la bandera, nada, ni aún la vida, importa. Gracias Rafa". Aquest twit oficial de l'Exèrcit de Terra simbolitza perfectament el que va ser la transició i els valors que el règim del 78 va imposar fa quaranta anys. D'entrada, la cita és de Camilo José Cela, funcionari censor del franquisme i intel·lectual protegit de la monarquia espanyola, que el va nomenar senador, a dit, en l'immediat postfranquisme. No és incompatible guanyar el Nobel de literatura amb donar suport al poder establert, com demostra, dia a dia, Mario Vargas Llosa.

 

Però, en aquest cas, 140 caracters donen per a molt. La proclama franquista s'ha fet des d'un compte, pagat i sostingut amb diners públics, que es permet el luxe de bloquejar un diputat -Alberto Garzón, d'Unidos Podemos- per raons d'aversió ideològica. I, a sobre, aquest tuit franquista té la intenció d'encoratjar Rafa Nadal, l'espanyolisme del qual s'expressa molt amb la bandera, però no gaire amb la contribució a l'erari públic.

 

A Nadal l'Agència Tributària el va condemnar per frau l'any 2012, però això no li ha impedit lluir com a abanderat de la delegació espanyola als Jocs de Rio. El que deien, fora de la bandera -si pot ser victorioses- no importa res. Ni els impostos.