La pulsió visigòtica

"La Fiscalia General de l'Estat ja ha aparegut per proclamar que serà el Tribunal Constitucional qui decidirà a qui poden votar -i, sobretot, a qui no- els ciutadans bascos"

Per primera vegada, l'esquerra abertzale té problemes seriosos de competència electoral. La versió de Podemos al País Basc ha trobat una candidata -Pili Zabala, germana d'un dels dos etarres enterrats en calç viva per terroristes d'estat- a qui les enquestes li concedeixen possibilitats serioses fins i tot de guanyar les eleccions del mes que ve. A més, Otegi i els seus arrosseguen un llast endimoniat amb centenars de presos que es podreixen a les seves cel·les, més un grup terrorista que formalment encara existeix i que, a més, té serioses dificultats fins i tot per entregar les armes. El punt de partida, doncs, és de gran dificultat.

 

Però la pulsió visigòtica de la política madrilenya sempre apareix en el moment adecuat. La Fiscalia General de l'Estat ja ha aparegut per proclamar que serà el Tribunal Constitucional qui decidirà a qui poden votar -i, sobretot, a qui no- els ciutadans bascos. O sigui que seran aquells dotze espavilats de confiança del PP i el PSOE els qui decidiran el que els hagin dit que decidiran.

 

En un país que no fos Espanya haurien especulat amb un daltabaix de l'esquerra abertzale. Fins i tot podrien haver ajudat de sotamà la candidatura de Podemos. Però, políticament, Madrid continua essent un producte derivat de la batalla de Covadonga. Amb els magistrats del Constitucional fent el paper de la Mare de Déu.