PSOE, dilema infernal

"Aquest agost s'està covant el que pot convertir-se en una implosió política en tots els fronts a partir de setembre"

Sense abstenció del PSOE no hi ha govern a Madrid, i aquesta és la clau de volta de l'embolic. Un vesper on s'hi juga la supervivència el propi règim del 78 i on, des de fa mesos, els egoismes juxtaposats obstrueixen qualsevol sortida. El fet és que tot recau sobre el PSOE però, al mateix temps, els socialistes espanyols no poden evitar fixar la mirada en les eleccions basques i gallegues del dia 25 de setembre, una data on -tret de sorpresa descomunal- el famós sorpasso estarà garantit. Al País Basc i a Galícia el socialisme espanyol corre el risc d'ocupar un racó marginal mentre les diverses marques de Podemos aspiren, descaradament, a la victòria.

 

És per això que les direccions territorials de Bilbao i Santiago donen suport a Pedro Sánchez, aterroritzades per la possibilitat que sigui el PSOE qui garanteixi la investidura de Mariano Rajoy. És en aquestes dues eleccions que el socialisme espanyol es juga el futur com a alternativa creïble contra el PP, perquè el PSOE no pot aspirar a governar mai més si es converteix en un partit marginal al País Basc, Galícia i Catalunya.

 

En qualsevol cas, aquest agost s'està covant el que pot convertir-se en una implosió política en tots els fronts a partir de setembre. Un context que pot arribar a ser molt favorable per a l'independentisme català si aconsegueix estabilitzar una majoria parlamentària suficient com per garantir la confiança al president Puigdemont i l'aprovació d'uns pressupostos instrumentals. El PSOE a Madrid i la CUP a Barcelona tenen -i són- la clau.