Gas a fons

"És preferible utilitzar com a instrument de desobediència un referèndum vinculant, més difícil de rebatre que una decisió institucional"
Arribats a aquest punt, el que es resoldrà aquest mes de setembre -i els immediatament posteriors- és el grau de determinació que té l'independentisme, tant a nivell polític/institucional com arran de carrer. L'escenari espanyol i internacional es mourà poc i, tret de novetats imprevistes, l'acció haurà d'impulsar-se des de Catalunya. Això vol dir que serà responsabilitat del Govern, el Parlament i els moviments socials convertir el que encara és un afer intern espanyol en un problema a resoldre més enllà de les fronteres que es controlen des de Madrid.
 
 
Si no hi ha problema, per què buscar solucions? Per això l'independentisme català ha de desestabilitzar l'estat espanyol, fins el punt que, des de l'àmbit europeu/internacional, sigui preferible trobar una sortida per al dossier català abans que posar en risc -per exemple- el pagament de l'abultadíssim deute espanyol.
 
 
Per tot plegat, és preferible utilitzar com a instrument de desobediència un referèndum vinculant, sempre més difícil de rebatre que una decisió institucional, per legítima que sigui. Més encara quan Escòcia es planteja exactament el mateix camí amb una notable simpatia internacional.
 
 
Però, insisteixo, el que es calibrarà a nivell internacional és la determinació de l'independentisme català i la seva capacitat d'arrossegament. La resta, Espanya inclosa, ja no importa.Comentaris

envia el comentari