Els Borbons oblidats

"La crisi institucional en què està subsumit el Madrid polític deixa al descobert que el rei no resoldrà res més que els mitjans de vida d'ell i la seva família"

És tan evident que la monarquia espanyola no serveix per a res que han hagut de muntar un curs a la Universitat Menéndez Pelayo per intentar defensar la institució més característica dels pactes del 78. Els arguments són adequats per a una aula de p-5, no més enllà. Se'n fa ressò El País: D'entrada, asseguren que hi ha monarquies al món que són molt transparents -sense atrevir-se a citar el cas espanyol-; l'altre és que la Casa Reial Espanyola és molt barata -tot i reconèixer que els números estan maquillats als pressupostos- i, finalment, s'esmenta que les dues repúbliques espanyoles van fracassar, com si la dictadura de Franco fos responsabilitat del govern democràtic contra qui es va revoltar.

El problema és que la crisi institucional en què està subsumit el Madrid polític deixa al descobert que el rei no resoldrà res més que els mitjans de vida d'ell i la seva família. I que això resulta molt car tant en termes pràctics com morals. Actualment, la monarquia espanyola és percebuda com un peatge arqueològic que han de pagar, ho vulguin o no, les generacions posteriors a la transició.

A Catalunya la institució monàrquica espanyola ni tan sols es contempla com a opció a tenir en compte. L'última enquesta del CEO situa Felip VI en la penúltima posició, fins el punt que només la banca espanyola genera menys confiança que la família Borbó. En definitiva, la República Catalana ni tan sols arriba per substitutir res, només ve a ocupar un buit.
Comentaris

envia el comentari