Espanya és així perquè ells són així

"Mai s'han penedit i mai no ho faran"

Josep Turró, llargament nonagenari, m'explicava la Diada de l'any passat que ell, orgullosament dempeus des de la Meridiana, portava tota la vida defensant el mateix: "Jo he estat independentista sempre. Ja lluitava per això des de les trinxeres amb la Lleva del Biberó". Aquest país ha sobreviscut per gent excepcional com ell.

Ja queden molt poques persones amb consciència de la Guerra Civil. Però això no és important perquè tots som producte d'aquell conflicte, d'aquella derrota i d'aquella victòria. Perquè va ser la dreta més autoritària, més nacionalista i més depredadora qui va imposar-se i la seva petjada ideològica -que venia de molt lluny- va amarar, de forma completa i permanent, fins a l'últim racó de l'estat espanyol. Són els seus cops de puny damunt la taula els que caracteritzen les actituds que van des dels despatxos dels ministeris fins l'última barra de l'últim bar de l'últim poble espanyol. Espanya és així perquè els que van guanyar-ho tot són així.

Mai s'han penedit i mai no ho faran. Per això els morts continuen enterrats en un revolt de qualsevol carretera i per això els torturadors franquistes cobren les seves pensions generoses i porten penjant les medalles, sagnants, que els van donar per no tenir escrúpols. La transició va ser adaptació.

El cas és que aquella guerra que va començar ara fa vuitanta anys ja no es pot guanyar. Però sí que es pot construir un país nou que sigui el revers ideològic, moral i nacional d'aquells que disparaven contra Josep Turró i els seus somnis.
Comentaris

envia el comentari