França no va guanyant

"L'estat ha hagut d'introduir el concepte de la resistència. "Hem canviat d'època. França haurà de conviure amb el terrorisme", ha dit el primer ministre Valls"

El terrorisme dels radicals islamistes és indiscriminat, però no cec. Atacant França amb reiteració estan aconseguint un efecte d'afebliment progressiu del discurs institucional que se'ls enfronta, a més, a un impuls reactiu de l'opció política més agressiva, que és el Front Nacional. No fa tant de temps, el gener de l'any passat, el president de la República, François Hollande, reaccionava amb contundència ideològica contra els atacs a Charlie Hebdo: "França sempre ha vençut els seus enemics quan ha estat unida a l'entorn dels seus valors". Hi va haver manifestacions unitàries i una cohesió sense fractures dins la societat francesa i a l'entorn la seva representació política i institucional. La República estava més viva i legitimada que mai.

Uns mesos més tard, la cadena d'atemptats simbolitzada per l'horror de la sala Bataclan va fer evolucionar el discurs institucional cap a una retòrica menys ideològica i més contundent. Amb els funerals encara a la retina, François Hollande va informar a l'Assemblea Nacional de què "el portaavions Charles de Gaulle salparà dijous amb destí al Mediterrani Oriental, amb la voluntat de triplicar la nostra capacitat d'acció. I no hi haurà treva ni respir en aquesta acció". És a dir, a la llibertat, la igualtat i la fraternitat cal sumar-hi la força. Els Mirage protegiran la República.

Però Niça ha fet evolucionar encara més el discurs. Hi ha ideologia i hi ha força, però l'estat ha hagut d'introduir el concepte de la resistència. "Hem canviat d'època. França haurà de conviure amb el terrorisme", ha dit el primer ministre Valls. França no ha perdut, naturalment, però res no indica -encara- que comenci a guanyar.
Comentaris

envia el comentari