El tigre de paper madrileny

"El RUI pot ser una bona eina perquè evidencia la prohibició de les urnes i situa l'estat espanyol bastant més a prop de Belgrad que de Londres"

El 9N va demostrar que l'estat espanyol és vulnerable. Ara, gràcies a les gravacions, sabem que la consulta obsessionava el ministre de l'Interior i els aparells d'informació i que, malgrat això, van ser incapaços d'impedir que 2,3 milions de ciutadans s'acostessin a les urnes per fer realitat una acció explícitament prohibida per l'estat. Durant aquella jornada -cívica i pacífica, com sempre- el govern espanyol va perdre el control del carrer. Un tigre de paper madrileny.

Ara, des de diverses instàncies de l'àmbit independentista es planteja una segona desobediència. Se'n diu referèndum unilateral (RUI) i té com a característica essencial que, a diferència del 9N, està pensat i plantejat per enfrontar-se obertament a l'estat. El RUI pot ser una bona eina perquè evidencia la prohibició de les urnes i situa l'estat espanyol bastant més a prop de Belgrad que de Londres.

De tota manera, aquest debat és relativament secundari. El que és important és que som a uns mesos de la confrontació decisiva i que cal que les institucions catalanes trobin l'eina que dificulti més la reacció de l'estat. La resta, amb tota probabilitat, dependrà de la capacitat de mobilització i la voluntat de resistència de la societat catalana.
Comentaris

envia el comentari